Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Εκλογές 2023: Οι "σταθμοί" μέχρι τις κάλπες της 25ης Ιουνίου

Εκλογές 2023: Οι "σταθμοί" μέχ...

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη εκλογική μάχη βρίσκονται τα κόμματα, χαράσσοντας την προεκλογική τους στρατηγική την επομένη των εκλογών

Στο δρόμο για τις δεύτερες κάλπες της 25ης Ιουνίου βαδίζει η χώρα μετά τη μεγάλη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις κάλπες αλλά και τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού κατά την παραλαβή της διερευνητικής εντολής για τον σχηματισμό κυβέρνησης ότι οι εκλογικές διαδικασίες θα κινηθούν γρήγορα.

Εν αναμονή και της επίσημης προκήρυξης των δεύτερων εκλογών στις 25 Ιουνίου με τις διαδικασίες που ορίζει το Σύνταγμα, το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών ορίζεται ως εξής: Την ερχόμενη Κυριακή (28/5) ή Δευτέρα (29/5) αναμένεται η ορκωμοσία της νέας Βουλής.

Η ακριβής ημερομηνία θα οριστεί ανάλογα με τον χρόνο επικύρωσης των αποτελεσμάτων των εκλογών από το Πρωτοδικείο, σύμφωνα με το MEGA. Αν δηλαδή προλάβει το Πρωτοδικείο να επικυρώσει τα αποτελέσματα έως την Παρασκευή, η ορκωμοσία θα διεξαχθεί την Κυριακή. Διαφορετικά, την Δευτέρα.

Αν λοιπόν η ορκωμοσία πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, μία ημέρα μετά ακολουθεί η εκλογή του νέου Προεδρείου της Βουλής και το απόγευμα της ίδιας ημέρας ακολουθεί η διάλυσή της με το Προεδρικό διάταγμα.

Παράλληλα, από τις 23 μέχρι τις 28 Μαΐου, δηλαδή την εβδομάδα που διανύουμε, θα πρέπει να οριστεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ο ορισμός της κυβέρνησης πρέπει να έχει γίνει μέχρι τη Δευτέρα γιατί θα πρέπει να υπογράψει τη διάλυση της Βουλής και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αυτός θα είναι ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς.

Έπειτα, χρειάζονται εννέα μέρες από την διάλυση της Βουλής μέχρι στο αρμόδιο πια τμήμα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου να γίνει ανακήρυξη των συνδυασμών. Εκεί αναμένεται να υπάρξει νέα προσπάθεια καθόδου και του κόμματος του καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση Χρυσαυγίτη πρώην βουλευτή, Ηλία Κασιδιάρη.

Τέλος, ακολουθεί η διεξαγωγή των εκλογών την 25η Ιουνίου με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις