Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αλβανία: Βαρύ το κλίμα στην ομογένεια μετά την παράταση της προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη

Αλβανία: Βαρύ το κλίμα στην ομογένεια με...

«Παράλογη εξέλιξη»

Η απόφαση των αλβανικών Αρχών για παράταση της προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη προκάλεσε, αρχικά, παγωμάρα στην κοινότητα των ομογενών στη Χειμάρρα, τόσο σε στενούς συνεργάτες του υποψήφιου δημάρχου, όσο και σε εκπροσώπους της ομογένειας, οι οποίοι χαρακτηρίζουν «παράλογη» αυτή την εξέλιξη και ενάντια σε κάθε αρχή δικαίου.

«Δικαστικό ζήτημα που δε θα πρέπει να επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις»
Η απόφαση έχει προκαλέσει αντιδράσεις και επί ελληνικού εδάφους αφού, όπως έγινε γνωστό η ένωση χειμαρριωτών καλεί σε διαμαρτυρία έξω από την αλβανική πρεσβεία στην Αθήνα αύριο, Τετάρτη 23 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα, με αίτημα την άμεση απελευθέρωση των δύο συλληφθέντων, προκειμένου να στείλουν «ισχυρό μήνυμα απέναντι σε αυτή την αδικία».

Για το θέμα τοποθετήθηκε και η υπουργός εξωτερικών της Αλβανίας η οποία, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «δικαστικό ζήτημα που δε θα πρέπει να επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις» και κάλεσε τον κόσμο να περιμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία, χωρίς να προδικάζει.

Η απόφαση για την παράταση της προφυλάκισης
Το αρμόδιο δικαστήριο κατά της διαφθοράς αποφάσισε την παράταση της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη αλλά και του συνεργάτη του Παντελή Κοκοβέση.

Η διαδικασία κράτησε περίπου δύο ώρες και ήταν κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία των δύο κατηγορουμένων, οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους.

Η πλευρά του ομογενή δημάρχου ζήτησε να αφεθεί ο Φρέντι Μπελέρης ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Ωστόσο, η εισαγγελία πρότεινε την παράταση της κράτησης και των δύο, κάτι που έγινε δεκτό από το δικαστήριο.

Η σύλληψη και οι ελληνικές αντιδράσεις
Ο Φρέντι Μπελέρης παραμένει κρατούμενος σε φυλακή του Αυλώνα, καθώς συνελήφθη αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης 11 Μαΐου με την κατηγορία της «εξαγοράς ψήφων», σύμφωνα με την κυβέρνηση της Αλβανίας. Η σύλληψη έγινε δύο ημέρες πριν τις εκλογές στις οποίες επικράτησε τελικά ο Φρέντι Μπελέρης.

Η υπόθεση έχει εγείρει αντιδράσεις στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, με το υπουργείο Εξωτερικών να προβαίνει σε διάβημα διαμαρτυρίας στην αλβανική κυβέρνηση, μέσω της Ελληνίδας πρέσβη στην Αλβανία Κωνσταντίνας Καμίτση, η οποία την Τετάρτη επισκέφτηκε τον φυλακισμένο δήμαρχο Χειμάρρας στη φυλακή Αυλώνα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε γνωστοποιήσει από την Πέμπτη ότι θα φέρει το θέμα στις Βρυξέλλες, σήμερα Δευτέρα στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: «Η απόφαση προσκρούει στο κοινό περί δικαίου αίσθημα»
Η ελληνική διπλωματία διαμαρτύρεται με κάθε επισημότητα στην απόφαση των αλβανικών δικαστικών Αρχών να παρατείνουν την κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη και του συνεργάτη του Παντελή Κοκοβέση.

«Η παράταση της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη, εκλεγμένου πλέον Δημάρχου Χείμαρρας, προσκρούει στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και στην ευρωπαϊκή αντίληψη για το κράτος δικαίου», σημειώνει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο από την στιγμή της φυλάκισης του ομογενή δημάρχου πραγματοποιεί κινήσεις σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις