Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Τζένιφερ Λόρενς- Κάννες: Dior με… σαγιονάρες και συγκινητική στήριξη στις γυναίκες του Αφγανιστάν

Τζένιφερ Λόρενς- Κάννες: Dior με… σαγιον...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

«Ψωμί και τριαντάφυλλα» λέγεται το ντοκιμαντέρ που προώθησε η αμερικανίδα star με συγκλονιστικές σκηνές ηρωισμού κόντρα στους Ταλιμπάν

Κάτοχος Οσκαρ και μια από τις πιο ακριβοπληρωμένες και επιδραστικές stars της γενιάς της, η 32χρονη Τζένιφερ Λόρενς έδωσε το παρών στις Κάννες διαλαλώντας τη στήριξή της στις αγωνίστριες γυναίκες του Αφγανιστάν.

Οσο κι αν η διπλή εμφάνισή της ήταν super glam με ετικέτα Dior- φόρεσε πλεκτό, δικτυωτό εξώπλατο φόρεμα σε μπεζ στην πρωινή παρουσίαση και κατακόκκινη τουαλέτα στο red carpet-  το φορτισμένο μήνυμά της για ελευθερία υπερίσχυσε των εντυπώσεων. Mάλιστα, η ηθοποιός ανέβηκε τις σκάλες του Palais αποκαλύπτοντας πως δεν φοράει τακούνια μέσα από την άλικη περιβολή της αλλά... ταπεινές σαγιονάρες. Ηταν συμβολικό δείγμα της αντισυμβατικής της ωριμότητας; H προνόησε να μην σκοντάψει ξανά όπως στο παρελθόν;

Το ντοκιμαντέρ «Bread and Roses», που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών, στρέφει τον φακό στην καθημερινή ζωή τριών γυναικών τους πρώτους μήνες μετά την ανακατάληψη της εξουσίας στη χώρα από τους Ταλιμπάν, τον Αύγουστο του 2021.

Η Τζένιφερ Λόρενς, παραγωγός της ταινίας, την οποία υπογράφει η σκηνοθέτης Sahra Mani δήλωσε στο BBC: «Η καρδιά μου χτυπούσε τόσο γρήγορα βλέποντας αυτές τις γυναίκες να αψηφούν τους Ταλιμπάν. Δεν βλέπουμε στις ειδήσεις αυτή την πλευρά της ιστορίας, τις γυναίκες να αντεπιτίθενται».

«Σου είπα να μη μιλάς», ουρλιάζει ένας Ταλιμπάν σε μία Αφγανή απειλώντας ότι θα τη σκοτώσει. Η γυναίκα, που έχει μόλις συλληφθεί επειδή έλαβε μέρος σε διαμαρτυρία, υψώνει τον τόνο της φωνής της και του απαντά «Σκότωσε με! Κλείσατε σχολεία και πανεπιστήμια! Καλύτερα να με σκοτώσεις!».

Η σκηνή, που διαδραματίζεται μέσα σε ένα όχημα λίγο πριν τη μεταφορά της σε φυλακή στην Καμπούλ, καταγράφεται κρυφά με την κάμερα ενός κινητού τηλεφώνου.

Τα γυρίσματα της ταινίας γυρίστηκαν μέσα στον τρόμο καθώς οι συντελεστές κινδύνεψαν από τους ακραίους ισλαμιστές. Η Sahra Mani εξήγησε πως ήταν εξαιρετικά δύσκολο να τα καταφέρει. Το 2018, στο ντοκιμαντέρ της «A Thousand Girls Like Me», αφηγήθηκε την ιστορία μίας νεαρής Αφγανής, η οποία υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα της και στον αγώνα της για απόδοση δικαιοσύνης, καθώς την καταγγελία της αγνόησαν τόσο η οικογένεια της όσο και η αστυνομία.

«Και οι δύο ταινίες δείχνουν την πραγματικότητα για τις γυναίκες στην πατρίδα μου. Όλες οι γυναίκες στη ζωή μου είναι πηγή έμπνευσης. Οι περισσότερες από τις συμμαθήτριες μου παντρεύτηκαν ανήλικες. Τις έβλεπα να πηγαίνουν στο μήνα του μέλιτος σαν να ήταν σε κηδεία, με τα όνειρά τους κομμάτια» ανέφερε η δημιουργός.

Ο τίτλος «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» επιλέχθηκε πάντως  ως φόρος τιμής στον δύο φορές βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα, Κεν Λόουτς και στην ομότιτλη ταινία του. Αλλωστε είναι και ο αγαπημένος σκηνοθέτης της Τζένιφερ Λόρενς. Στις Κάννες ταξίδεψε πάντως και για την ανάδειξη της καινούριας ταινίας Anatomy of a Fall ως καλεσμένη. 

Ειδήσεις Τώρα 

Εκλογές 2023 – Αχαΐα: Δείτε την σταυροδοσία – Αυτοί εκλέγονται στο νομό

Εκλογές 2023: Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κωνσταντίνος Τασούλας- Λίγο μετά τις 12 η διερευνητική στον Κ. Μητσοτάκη

3D florals:Το φόρεμα της Carrie στο πόστερ του επόμενου κύκλου έγινε κιόλας αξιοθέατο

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View