Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

New York Times: Η Ελλάδα «συνελήφθη» να παρατά μετανάστες στη θάλασσα -ΒΙΝΤΕΟ

New York Times: Η Ελλάδα «συνελήφθη» να ...

Η εφημερίδα κατηγορεί την Ελλάδα για επαναπροωθήσεις μεταναστών

«Η Ελλάδα λέει ότι δεν παρατάει τους μετανάστες στη θάλασσα. Πιάστηκε επ’ αυτοφώρω», γράφουν οι New York Times που δημοσιεύουν ένα βίντεο στο οποίο καταγράφονται αιτούντες άσυλο, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, να περισυλλέγονται, να οδηγούνται στη θάλασσα και να εγκαταλείπονται σε μια σχεδία από την ελληνική ακτοφυλακή, στη Λέσβο.

Η εφημερίδα κατηγορεί την Ελλάδα για επαναπροωθήσεις μεταναστών, με βάση το συγκεκριμένο βίντεο που ήρθε στην κατοχή της από έναν Αυστριακό ακτιβιστή, ο οποίος έχει περάσει τα τελευταία 2,5 χρόνια στο νησί, προσπαθώντας να τεκμηριώσει περιστατικά κακομεταχείρισης μεταναστών. Όπως επισημαίνεται, η έρευνα των Times επαλήθευσε και επιβεβαίωσε το βίντεο. Η εφημερίδα έλαβε συνεντεύξεις από 11 αιτούντες άσυλο από την Σομαλία, την Ερυθραία και την Αιθιοπία, τους οποίους εντόπισε σε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών στη Σμύρνη, στις τουρκικές ακτές.

«Δεν περιμέναμε να επιβιώσουμε εκείνη την ημέρα» λέει η 27χρονη Naima Hassan Aden από την Σομαλία, κλαίγοντας και σφίγγοντας στην αγκαλιά της το έξι μηνών παιδί της. «Όταν μας έβαζαν στη φουσκωτή σχεδία, το έκαναν χωρίς κανένα έλεος», τονίζει.

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, ήταν λίγο μετά το μεσημέρι της 11ης Απριλίου όταν ένα λευκό φορτηγάκι χωρίς σήμανση κατέβηκε σε έναν μικρό όρμο με μια ξύλινη αποβάθρα στο νότιο άκρο της Λέσβου.

Δύο άνδρες, που περίμεναν σε ένα ταχύπλοο, κάλυψαν τα πρόσωπά τους πιθανότατα με μάσκες του σκι. Όταν το βαν σταμάτησε, βγήκαν τρεις άντρες, ξεκλείδωσαν τις πίσω πόρτες και από το όχημα βγήκαν 12 άτομα, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά. Οι μετανάστες είχαν φτάσει στη Λέσβο μία ημέρα νωρίτερα, με μία λέμβο παράνομων διακινητών. Είχαν περάσει τη νύχτα κρυμμένοι σε θάμνους, πριν τους συλλάβουν οι μασκοφόροι.

Λίγα λεπτά μετά, όλοι βγήκαν με ένα ταχύπλοο στα νερά του Αιγαίου. Μόνο που δεν επρόκειτο για μία βόλτα αναψυχής, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Πέρασαν άλλα τρία λεπτά και στη συνέχεια το ταχύπλοο πλησίασε το σκάφος 617 της ελληνικής ακτοφυλακής. Ένας ένας οι μετανάστες βγήκαν από το ταχύπλοο και οδηγήθηκαν στην πρύμνη του σκάφους του Λιμενικού, συνοδευόμενοι από έξι άτομα, που διακρίνεται να φορούν την τυπική σκούρα μπλε στολή

Στη συνέχεια, το σκάφος της ακτοφυλακής στράφηκε ανατολικά προς την Τουρκία και ξεκίνησε. Το σκάφος δεν έστελνε τη θέση του, σύμφωνα με το Marine Traffic αλλά οι Times μπόρεσαν να προσεγγίσουν τη θέση του χρησιμοποιώντας δεδομένα τοποθεσίας από άλλα κοντινά εμπορικά πλοία, που ήταν ορατά στα πλάνα. Σταμάτησε όταν πλησίασε στο τέλος των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.

Το βίντεο που τράβηξε ο κ. Mulla από την ακτή της Λέσβου είναι θολό λόγω της απόστασης, αλλά αργότερα μπορεί να δει κανείς ένα μαύρο αντικείμενο να επιπλέει δίπλα στο σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Πρόκειται για μία μαύρη φουσκωτή σχεδία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις