Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Τουρκία: Με αλεξίσφαιρο γιλέκο κλείνει η εκστρατεία του Κιλιτσντάρογλου – Ριπές Ερντογάν κατά ΗΠΑ

Τουρκία: Με αλεξίσφαιρο γιλέκο κλείνει η...

Το κλίμα πυροδοτείται συνεχώς δύο ημέρες πριν από τις «πιο απρόβλεπτες και πολωμένες εκλογές» στην ιστορία της Τουρκίας.

Το κλίμα πυροδοτείται συνεχώς δύο ημέρες πριν από τις «πιο απρόβλεπτες και πολωμένες εκλογές» στην ιστορία της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος Ερντογάν θα ολοκληρώσει το Σάββατο την προεκλογική του εκστρατεία με βραδινή προσευχή στην Αγία Σοφία, ενώ με αφήγημα ότι επιχειρείται πολιτικό πραξικόπημα υπενθυμίζει το βράδυ της 15ης Ιουλίου προειδοποιώντας ότι όπως τότε θα κάνει ότι χρειαστεί. Κι ενώ το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών εξαπολύει επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες για παρέμβαση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου καταδικάζει τις δηλώσεις Κιλιτσντάρογλου ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν τίθεται θέμα εμπλοκής της Ρωσίας στις εκλογές».

 Αίσθηση προκαλεί η εμφάνιση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην Σαμσούντα καθώς φαίνεται να φορά αλεξίσφαιρο γιλέκο κάτω από το σακάκι ενώ πίσω του στέκονται πάνοπλοι αστυνομικοί.

Είχε προηγηθεί προειδοποιητική ανάρτηση γνωστού δημοσιογράφου και διευθυντή αντικυβερνητικού καναλιού, για τον κίνδυνο δολοφονίας του Κιλιτσντάρογλου από μία ομάδα που εισήλθε στη χώρα από τη Γεωργία.

Στα πλάνα που μεταδόθηκαν, οι σωματοφύλακες του Κιλιτσντάρογλου κρατούν αυτόματα τουφέκια και βρίσκονται μαζί του πάνω στο βάθρο απ’ όπου εκφώνησε την ομιλία του, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην προεκλογική εκστρατεία του.

Λίγο νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιούσε ότι «εάν χρειαστεί, θα προστατεύουμε την ανεξαρτησία και το μέλλον μας με κόστος τη ζωή μας, όπως κάναμε το βράδυ της 15ης Ιουλίου».

Η δήλωση αυτή του Ερντογάν ουσιαστικά δίνει συνέχεια σε προηγούμενες τοποθετήσεις του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ότι στις εκλογές της 14ης Μαΐου επιχειρείται ένα πολιτικό πραξικόπημα.

Κατηγόρησε για μία ακόμη φορά τον αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για συνωμοσία εις βάρος του Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητα του στις προεδρικές εκλογές υπό το βάρος ροζ σκανδάλου.

Οι κατηγορίες του προέδρου Ερντογάν κατά του Κιλιτσντάρογλου εδράζονται σε τρεις άξονες:

Πρώτον, ότι είναι υποχείριο –το μακρύ χέρι- της Δύσης και ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών

Δεύτερον, τον κατηγορεί ότι ταυτίζεται με την τρομοκρατία επειδή στηρίζει την υποψηφιότητά του  το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών το οποίο χαρακτηρίζει προέκταση του ΡΚΚ και

Τρίτον , ότι εξυπηρετεί την ατζέντα των γκιουλενιστών, που κατηγορούνται για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Ολοι γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν πραξικόπημα κάθε 10 χρόνια, υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, αναφερόμενος συγκεκριμένα στον πρόεδρο Μπάιντεν. Παράλληλα υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον και οι Γκιουλενιστές ευθύνονται για την υπόθεση Ιντζέ.

Σε μια κατά παράδοση συντηρητική συνοικία της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του και στη συνέχεια εγκαινίασε ένα τζαμί – ένα από τα χιλιάδες που έχουν ανεγερθεί επί της προεδρίας του σε όλη τη χώρα.

Στην ομιλία του προειδοποίησε ότι η χώρα «θα πληρώσει βαρύ τίμημα» εάν κερδίσει τις εκλογές η αντιπολίτευση, μια εξακομματική συμμαχία που διψά για «εκδίκηση», όπως είπε.

Ωστόσο, για τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, η παρέμβαση στις τουρκικές εκλογές προέρχεται από τη Ρωσία, όπως ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter, όχι μόνο στα τουρκικά, αλλά και στα ρωσικά. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κατηγόρησε τη Μόσχα ότι βρίσκεται πίσω από το βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται ο Μουχαρέμ Ιντζέ και την προειδοποιεί για την επόμενη μέρα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Κιλιτσντάρογλου: Ρώσοι φίλοι πάρτε τα χέρια σας από το τουρκικό κράτος
«Αγαπητοί Ρώσοι φίλοι, εσείς βρίσκεστε πίσω από τα μοντάζ, τις συνωμοσίες, το Deep Fake περιεχόμενο, τις κασέτες που αποκαλύφθηκαν χθες σε αυτή τη χώρα. Αν θέλετε να συνεχιστεί η φιλία μας μετά τις 15 Μαΐου, πάρτε το χέρια σας από το τουρκικό κράτος. Είμαστε ακόμα υπέρ της συνεργασίας και της φιλίας», τόνισε ο Κιλιτσντάρογλου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ υπογράμμισε: «Καταδικάζουμε σθεναρά τέτοιες δηλώσεις. Δηλώνουμε επισήμως ότι δεν τίθεται θέμα εμπλοκής μας στις εκλογές. Εάν κάποιοι παρείχαν στον κ. Κιλιτσντάρογλου τέτοιου είδους πληροφορίες, είναι ψεύτες, αυτό έχω να πω»

Ερντογάν: «Θα μας το πουν οι κάλπες την Κυριακή»
,Με μετριοπάθεια απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος σε μια δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν πιστεύει ότι θα νικήσει. Παραδέχτηκε επίσης ότι δυσκολεύεται να πείσει τους νέους (5,2 εκατομμύρια Τούρκοι θα ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές για πρώτη φορά) οι οποίοι, όπως είπε, δεν έχουν βιώσει το χάος και τη διαφθορά των κυβερνήσεων συνασπισμού. «Υπάρχει μια γενιά στη χώρα μας που δεν γνώρισε καμία σκοτούρα από εκείνες που μας έκαναν να υποφέρουμε», συνόψισε. «Δυσκολευόμαστε να εξηγήσουμε τις αξίες μας σε αυτή τη νέα γενιά. Επειδή οι νέοι μας δεν κάνουν τη σύγκριση με την παλιά Τουρκία αλλά με χώρες που έχουν καλύτερες συνθήκες», είπε σήμερα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πάνω από τους μισούς νέους θα προτιμούσαν να ψηφίσουν τον Κιλιτσντάρογλου. Όσον αφορά τους Κούρδους, που επίσης χαιρέτιζαν τις προσπάθειες εκδημοκρατισμού κατά τα πρώτα χρόνια της κυριαρχίας του Ερντογάν, τώρα θα στήριζαν επίσης τον αντίπαλό του.

Η αποχώρηση από την προεδρική κούρσα του Μουχαρέμ Ιντζέ δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει τον ένα ή τον άλλο υποψήφιο, αν και αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι μετά την ανάρρωση του Ερντογάν και μετά το γιγαντιαίο συλλαλητήριο στην Κωνσταντινούπολη, ο τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται να ανεβάζει τα ποσοστά του και σε κάποιες τελευταίες μετρήσει να ξεπερνάει ακόμα και το 50%. Οπωσδήποτε η επιθετική ρητορική του, η συνεχής αναφορά σε φερόμενη ανάμειξη των Αμερικανών στις εκλογές της Κυριακής και η απειλή για ένα νέο πολιτικό αυτή τη φορά πραξικόπημα με τη στήριξη των Γκιουλενιστών, ίσως συσπειρώσει περισσότερο το ακροατήριο του.

Σε περισσότερη συσπείρωση στοχεύει και η αντιπολίτευση και επενδύει κυρίως στις επαγγελίες του Κιλιτσντάρογλου για δημοκρατία και πάταξη της διαφθοράς.  

Ακόμη όμως και την ύστατη ώρα, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά και οι ακριβείς προβλέψεις προς το παρόν αδύνατες.  

Εάν κανένας δεν καταφέρει την Κυριακή να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, οι δύο πρώτοι θα αναμετρηθούν μεταξύ τους στον δεύτερο γύρο, στις 28 Μαΐου.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις