Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Στερεοτυπάκια ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Τι τρώνε όσοι έχουν χαμηλή χοληστερόλη, ουρικό οξύ και υγιές ήπαρ

Τι τρώνε όσοι έχουν χαμηλή χοληστερόλη, ...

Τα πλεονεκτήματα των χορτοφάγων σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους αναδεικνύει μια συγχρονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης

Η κλιματική αλλαγή αλλά και τα δικαιώματα των ζώων είναι μόλις δύο από τους λόγους που αρκετοί άνθρωποι στρέφονται προς τη χορτοφαγική διατροφή.

Η βελτίωση της υγείας τους όμως είναι ένας τρίτος λόγος, κάτι που ήδη έχει αποδειχθεί από πλήθος ερευνών και ερευντάται συνεχώς. Ακόμα μια έρευνα έρχεται να ενισχύσει αυτά τα δεδομένα καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της, οι χορτοφάγοι εμφανίζουν πιο υγιείς βιοδείκτες σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους. Η έρευνα θα παρουσιαστεί στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία.

Τι σημαίνει αυτό; Οι βιοδείκτες αντικατοπτρίζουν την κατάσταση της υγείας και σχετίζονται με την πρόληψη του καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και ασθένειες σχετιζόμενες με την ηλικία και άλλες χρόνιες παθήσεις. Έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως από τους επιστήμονες για να εκτιμήσουν την επίδραση της διατροφής στην υγεία.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, έχοντας ως στόχο να κατανοήσουν τη διαφορά που μπορεί να παίξει αυτή η αλλαγή στη διατροφή στα επίπεδα των δεικτών που υποδεικνύουν την εμφάνιση κάποιας νόσου από τα δείγματα αίματος και ούρων, πραγματοποίησαν μια συγχρονική μελέτη αναλύοντας δεδομένα της μελέτης Biobank που αφορούσε περίπου 180 χιλιάδες υγιείς κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, ηλικίας 37-73 ετών.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε κρετοφάγους (166.516 συμμετέχοντες) και χορτοφάγους (4.111 συμμετέχοντες που δεν κατανάλωναν ψάρι, κόκκινο κρέας και πουλερικά) ενώ δεν είχαν αλλάξει σημαντικά διατροφή τους τα τελευταία πέντε χρόνια.

Εξετάσθηκαν 19 βιοδείκτες από το αίμα ή τα ούρα τους που συνδέονται με το σακχαρώδη διαβήτη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον καρκίνο αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του ήπατος, των οστών, των αρθρώσεων και των νεφρών. Αφού έλαβαν υπόψιν τους τους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, την εκπαίδευση, την εθνικότητα, την παχυσαρκία, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, διαπίστωσαν ότι οι χορτοφάγοι είχαν χαμηλότερες τιμές σε 13 βιοδείκτες σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους. Αυτοί ήταν οι τιμές της «κακής χοληστερόλης LDL, της απολιποπρωτεΐνης Α και Β (που συνδέονται με τις καδιαγγειακές παθήσεις), της γ-GT (γ-γλουταμυλ-τρανσφεράση, GGT) και της αμινοτρανσφεράσης αλανίνης (ALT), δείκτες ηπατικής λειτουργίας που υποδηλώνουν φλεγμονή ή βλάβη στα κύτταρα, ο αυξητικός παράγοντας ομοιάζων στην ινσουλίνη-1 (IGF-1) μια ορμόνη που ενισχύει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, το ουρικό οξύ, η πρωτεϊνη και η κρεατίνη. Ωστόσο, οι χορτοφάγοι παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα σημαντικών βιοδεικτών όπως η καλή χοληστερόλη HDL, η βιταμίνη D, το ασβέστιο, ενώ είχαν αυξημένες τιμές τριγλυκεριδίων και κυστατίνης-C.

«Τα ευρήματά μας προσφέρουν πραγματικά τροφή για σκέψη», σημειώνει ο Δρ Carlos Celis-Morales από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης του Ηνωμένου Βασιλείου, επικεφαλής της έρευνας. «Τα άτομα που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή τείνουν να καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς που περιέχουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες και φυτικές ίνες. Αυτές οι διατροφικές διαφορές μπορεί να μας βοηθήσουν να εξηγήσουμε γιατί οι χορτοφάγοι φαίνεται να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιοδεικτών ασθενειών που μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη των κυττάρων ή κάποια χρόνια ασθένεια» καταλήγει.

 

πηγή ygeiamou.gr

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Μάθε που ψηφίζεις με ένα κλικ: Η εφαρμογή που σου δείχνει το εκλογικό σου τμήμα και στον χάρτη

Πλήρης Οδηγός Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2023: Πόσους σταυρούς βάζουμε για δήμο και περιφέρεια - Όλα όσα θέλετε να ξέρετε πριν την κάλπη

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023: Όλες οι ειδήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στους Δήμους και τις Περιφέρειες, τους συνδυασμούς, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών και τα exit polls

Αποτελέσματα Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2023: Πώς θα μεταδοθούν - Πώς θα δείτε ποσοστά και σταυρούς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being