Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Ελένη Πάτση: Η Πατρινή blogger και η vegan διατροφή που "δεν είναι μονότονη"!

Ελένη Πάτση: Η Πατρινή blogger και η veg...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Μιλάει στο thebest για το blog της

Η Πατρινή Ελένη Πάτση είναι εκπαιδευτικό, σύζυγος, μαμά. Μέσα από το blog "The Veggie Sisters” και τις πεντανόστιμες συνταγές της, μας κάνει να σκεφτούμε ότι ίσως η vegan διατροφή δεν είναι μονότονη όπως νομίζουν οι περισσότεροι!

Η ίδια μίλησε στο thebest.gr για το blog, για τους συνοδοιπόρους της σε αυτό το εγχείρημα, για τη χορτοφαγική διατροφή αλλά και για τα μελλοντικά της σχέδια!

Σστόχος είναι να δείξω στον κόσμο ότι μπορεί να τραφεί θαυμάσια και θρεπτικά χωρίς ζωικά στο πιάτο του κι ότι η vegan κουζίνα δεν είναι μονότονη, αλλά πεντανόστιμη και δεν ισούται με αέναη βοσκή!

Για αρχή, μίλησε μας για εσένα. Ξεκίνησες από την Πάτρα όμως ζεις στη Ζάκυνθο…

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην όμορφη Πάτρα. Στα 18 πέρασα στο Ιστορικό Αρχαιολογικό της Αθήνας και στα 23 στο Μεταφραστικό στην Κέρκυρα. Στα 30 διορίστηκα μέσω ΑΣΕΠ στην Ζάκυνθο κι έκτοτε ζω στο νησί, αλλά η πατρίδα μου είναι πάντα στην καρδιά μου…

Πότε και πώς αποφάσισες να δημιουργήσεις το blog;

Αρχικά συμμετείχα στο πρώτο blog («Τι θα φάμε σήμερα;» λεγόταν) που δημιούργησε η μικρή μου αδερφή το 2010. Το 2014 αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα νέο, το χορτοφαγικό «The Veggie Sisters”, το οποίο μετά από λίγο έγινε αυστηρά χορτοφαγικό, δηλαδή οι συνταγές δεν περιέχουν κανένα ζωικό προϊόν.

Τι ακριβώς μπορεί να βρει κανείς σε αυτό και ποιος είναι ο στόχος;

Στο blog μπορεί να βρει κανείς εύκολες, υγιεινές, οικονομικές συνταγές με απλά υλικά. Ο στόχος είναι να δείξω στον κόσμο ότι μπορεί να τραφεί θαυμάσια και θρεπτικά χωρίς ζωικά στο πιάτο του κι ότι η vegan κουζίνα δεν είναι μονότονη, αλλά πεντανόστιμη και δεν ισούται με αέναη βοσκή!

Ποιες είναι οι αντιδράσεις και τα σχόλια;

Όλα αυτά τα χρόνια έχω λάβει πολύ ενθαρρυντικά και όμορφα σχόλια! Η χαρά μου είναι τεράστια, όταν μου γράφουν οι αναγνώστες ότι τους έχω βοηθήσει να κόψουν ή να μειώσουν την κατανάλωση ζωικών ή ότι έχω συμβάλει στην στροφή τους σε μια πιο υγιεινή διατροφή.

Υπάρχει κάτι που σε δυσκολεύει σε αυτό το εγχείρημα;  Πώς το συνδυάζεις με οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις;

Πριν γίνω μαμά, τα πράγματα ήταν εύκολα. Είχα χρόνο για να ασχολούμαι συστηματικά με το blog. Η γέννηση του Δημητράκη όμως άλλαξε την κατάσταση κι αναγκαστικά αφιερώνω πολύ λιγότερο χρόνο στο μπλογκ. Το να είσαι εργαζόμενη μαμά, σύζυγος, αθλούμενη και food blogger είναι δύσκολο. Πολλές φορές εύχομαι να είχε η μέρα περισσότερες ώρες!

Από μικρή μου άρεσε η μαγειρική. Βοηθούσα την μανούλα μου στην κουζίνα και έκανα συλλογή από συνταγές

 Ποιοι είναι οι «συνοδοιπόροι» σου;

Όταν αποχώρησε η αδερφούλα μου, η Δημητρούλα από το blog, άρχισε να ασχολείται ο Κωστής μου, ο οποίος απεδείχθη στην πορεία εξαιρετικός μάγειρας με ειδικότητα μάλιστα τις ζύμες!

«Στερεύουν» ποτέ οι ιδέες; 

Κάποιες φορές μπορεί να περνάω κρίση στο θέμα της έμπνευσης, αλλά ως δια μαγείας κάποιο υλικό, κάποια εικόνα θα έρθει στο μυαλό και θα με εμπνεύσει για κάτι καινoύργιο!

Ποια ήταν η σχέση με τη μαγειρική πριν δημιουργηθεί το blog;

Από μικρή μου άρεσε η μαγειρική. Βοηθούσα την μανούλα μου στην κουζίνα και έκανα συλλογή από συνταγές. Μεγαλώνοντας άρχισα να μαγειρεύω και από τότε που παντρεύτηκα το κάνω σαφώς πιο εντατικά και με μεγαλύτερη όρεξη.

Πώς μπήκε στη ζωή σου η χορτοφαγική διατροφή;

Μπήκε πριν 23 χρόνια που δεν ήταν διαδεδομένη και όλοι με κοιτούσαν σαν εξωγήινο, όταν τους έλεγα πως είμαι χορτοφάγος. Απλά είδα ένα μωρό κατσικάκι να βόσκει με την μαμά του κι όταν έκανα την σύνδεση ότι αυτό είναι το περίφημο κατσικάκι γάλακτος που καταλήγει στο πιάτο μας, ταράχτηκα τόσο που δεν μπόρεσα να ξαναφάω κρέας.

Ποιος θα έλεγες ότι είναι ο μεγαλύτερος μύθος γύρω από αυτήν;  Ο κόσμος φοβάται, δεν ενημερώνεται και αρέσκεται στο να αναπαράγει μύθους του τύπου «θα αρρωστήσεις χωρίς κρέας, θα είσαι αδύναμος κτλ». Έχω τρέξει δύο φορές μαραθώνιο και δεν έχω πάθει τίποτα! Υπάρχουν πάρα πολλοί vegan αθλητές που διαπρέπουν. Άρα καταλήγουμε στο ότι μια σωστά σχεδιασμένη χορτοφαγική διατροφή όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνη, αλλά είναι και ωφέλιμη.

Ακόμα κι αν κάποιος δεν λυπάται τα ζώα, η μείωση κατανάλωσης ζωικών προϊόντων είναι επιβεβλημένη, αφού η βιομηχανική κτηνοτροφία και αλιεία δεν είναι βιώσιμες και καταστρέφουν τον πλανήτη ποικιλοτρόπως

Όλο και περισσότερο ακούμε ανθρώπους να γίνονται vegan. Πού το αποδίδεις;

Σήμερα λόγω του διαδικτύου διαχέεται πιο εύκολα η πληροφορία. Η βάναυση κακοποίηση που υφίστανται τα ζώα μαζικής παραγωγής, οι άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν έχουν δει το φως της δημοσιότητας κι όλο και πιο πολλοί άνθρωποι από ενσυναίσθηση στρέφονται στην χορτοφαγία για ηθικούς λόγους.

Ωστόσο ακόμα κι αν κάποιος δεν λυπάται τα ζώα, η μείωση κατανάλωσης ζωικών προϊόντων είναι επιβεβλημένη, αφού η βιομηχανική κτηνοτροφία και αλιεία δεν είναι βιώσιμες και καταστρέφουν τον πλανήτη ποικιλοτρόπως. Για παράδειγμα,  καίνε τον Αμαζόνιο για να δημιουργηθούν εκτάσεις καλλιέργειας ζωοτροφών, τα αέρια που παράγονται από την βιομηχανική κτηνοτροφία ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την κλιματική αλλαγή, ο αλιευτικός εξοπλισμός που πετιέται στους ωκεανούς αποτελεί το 86% των θαλάσσιων απορριμμάτων κτλ

Η λίστα είναι ανεξάντλητη! Τέλος πολλοί στρέφονται στην χορτοφαγία για λόγους υγείας. Τα ζώα εκτροφής και τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας βομβαρδίζονται με φάρμακα, τα οποία καταλήγουν στο πιάτο μας. Συνοψίζοντας θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι αν μας ενδιαφέρει τι πλανήτη θα παραδώσουμε στα παιδιά μας, θα πρέπει να αλλάξουμε πολλές συνήθειες. Ας ξεκινήσουμε από την διατροφή μας και την μείωση στην κατανάλωση ζωικών προϊόντων.

Ποια θα μπορούσε να είναι η εξέλιξη του blog και τι υπάρχει στα μελλοντικά σου σχέδια;

Εύχομαι να έχω υγεία και να συνεχίσω να μοιράζομαι τις συνταγές και τις σκέψεις μου στο διαδικτυακό μου τεφτέρι-ημερολόγιο. Θα ήταν ωραίο στο μέλλον να συμμετέχει κι ο Δημητράκης μας με δικές του δημιουργίες. Εύχομαι επίσης να συνεχίσω να επηρεάζω το κοινό μου θετικά αφυπνίζοντας την οικολογική του συνείδηση

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life