Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Πανάκριβα αντικείμενα που καταστράφηκαν στα γυρίσματα ταινιών

Πανάκριβα αντικείμενα που καταστράφηκαν ...

Ο κινηματογράφος έχει να κάνει με την αφήγηση ιστοριών στην οθόνη

Ο κινηματογράφος έχει να κάνει με την αφήγηση ιστοριών στην οθόνη. Πολλές φορές αυτό σημαίνει τη δημιουργία ανθρώπων, πραγμάτων και ολόκληρων κόσμων που δεν υπήρξαν ποτέ στην πραγματικότητα και, μερικές φορές, πρέπει να καταστραφούν.

Συνήθως, όλα αυτά γίνονται με ειδικά εφέ, αλλά μερικές φορές είναι ευκολότερο, και πιο αποτελεσματικό, να καταστραφεί ένα πράγμα στην πραγματικότητα. Άλλες φορές συμβαίνει απλώς τυχαία, όμως το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο – κάτι πολύ ακριβό θυσιάστηκε για την ευχαρίστηση της θέασής μας.

Στην παρακάτω λίστα θα δούμε τα ακριβότερα αντικείμενα που καταστράφηκαν στα κινηματογραφικά στούντιο.

10. O Kurt Russell κατέστρεψε μια κιθάρα-αντίκα

Το The Hateful Eight του Κουέντιν Ταραντίνο κυκλοφόρησε το 2015 με μερικούς από τους αγαπημένους του συνεργάτες, όπως οι Σαμ Τζάκσον, Μάικλ Μάντσεν και Κερτ Ράσελ. Ο Russell, ο οποίος παίζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στην ταινία, είναι λίγο πολύ παλιός επαγγελματίας μπροστά στην κάμερα σε αυτό το σημείο και θα νόμιζες ότι θα μπορούσε να κουμαντάρει εύκολα οποιαδήποτε σκηνή. Και αυτό είναι αλήθεια στο 99% των περιπτώσεων.

Στην ταινία Russell τσακώνεται με έναν χαρακτήρα που υποδύεται η Τζένιφερ Τζέισον Λι, η οποία κρατάει μια ακουστική κιθάρα εκείνη την ώρα. Ο Russell της την παίρνει και τη σπάει. Η κιθάρα όμως που κρατούσε η Λι ήταν μια αυθεντική, μοναδική ακουστική κιθάρα από τη δεκαετία του 1870. Ο Russell έπρεπε να αρπάξει ένα prop και να το συντρίψει, όμως κάτι δεν έγινε καλά και ο Russell πήρε το αληθινό.

Η κιθάρα ήταν ασφαλισμένη για 40.000 δολάρια, όμως ως αντικείμενο ήταν κάτι που απλά δεν μπορεί ποτέ να αντικατασταθεί. Η καταστροφή εξασφάλισε ότι το Μουσείο Κιθάρας Μάρτιν, που δάνεισε το όργανο στον Ταραντίνο, δεν θα δεχόταν ποτέ ξανά να δανείσει τίποτα σε μια κινηματογραφική παραγωγή.
 
 
9. Στo Attack of the Killer Tomatoes καταλάθος συνετρίβη ένα ελικόπτερο

Πίσω στο 1978, μια ταινία για τις ντομάτες δολοφόνους ήταν μια εξίσου περίεργη ιδέα όπως είναι σήμερα. Πρόκειτα για μια παρωδία ταινιών τρόμου όπως τα Πουλιά ή Βάτραχοι, όπου κάτι, που συνήθως δεν είναι τρομακτικό, στρέφει την ανθρωπότητα σε μια αιματηρή έξαψη. Σε αυτή την περίπτωση, ήταν ντομάτες. Η ταινία γυρίστηκε με περιορισμένο προϋπολογισμό, μόλις 90.000 δολάρια, αλλά κέρδισε το κοινό και μάλιστα δημιούργησε μερικά σίκουελ, συμπεριλαμβανομένου ενός σίκουελ του 1988 με πρωταγωνιστή τον Τζορτζ Κλούνεϊ.

Στις αρχές της ταινίας, υπάρχει μια αρκετά έντονη σκηνή δράσης με τη συντριβή ενός ελικοπτέρου. Για μια ταινία 90.000 δολαρίων τη δεκαετία του ’70, ήταν μια πραγματικά εντυπωσιακή σκηνή, και αυτό γιατί ήταν ένα λάθος. Ήταν ένα ελικόπτερο 60.000 δολαρίων που συνετρίβη κατά λάθος και όστισε στην παραγωγή περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στην ταινία.

 
  
8. Οι παραγωγοί του Twister κατέστρεψαν κομμάτια της πόλης Wakita

Μία από τις μεγαλύτερες καλοκαιρινές υπερπαραγωγές της δεκαετίας του 1990 ήταν το Twister του 1996. Η παραγωγή χρησιμοποίησε πολλά εφέ για να ζωντανέψει τη δύναμη και την καταστροφή των ανεμοστρόβιλων.

Στην ταινία, η πόλη της Wakita καταστρέφεται από έναν ανεμοστρόβιλο και η Helen Hunt μαζί με τους υπόλοιπους ερευνούν τη ζημιά. Δεκάδες σπίτια φαίνεται να έχουν καταστραφεί, όμως όλα συνέβησαν στην πραγματικότητα. Οι παραγωγοί της ταινίας αγόρασαν δεκάδες παλιά σπίτια στην πόλη Wakita της Οκλαχόμα, μόνο και μόνο για να τα διαλύσουν.

Δύο χρόνια πριν από τα γυρίσματα, η Wakita είχε μια πραγματική καιρική καταστροφή – μια τεράστια χαλαζόπτωση που είχε καταστρέψει το κέντρο της πόλης τόσο άσχημα που πολλά από τα σπίτια ήταν ακατάλληλα για κατοίκηση. Ακόμα και ο κεντρικός δρόμος σκίστηκε.

Όταν οι παραγωγοί προσφέρθηκαν να γκρεμίσουν όλα τα κτίρια, συμπεριλαμβανομένων 30 ακόμη που έχτισαν μόνοι τους, πλήρωσαν περίπου 7.000 με 10.000 δολάρια ανά σπίτι. Αποκατέστησαν επίσης όλα τα παλιά κτίρια, έφτιαξαν το δρόμο και έδωσαν στην πόλη το πυροσβεστικό όχημα από την ταινία.

Συνολικά, η παραγωγή αγόρασε σπίτια αξίας οκτώ τετραγώνων και στη συνέχεια ανοικοδόμησε ό,τι καταστράφηκε με κόστος εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων.
 
 
7. Η Jessica Biel κατέστρεψε μια κάμερα 300,000 δολαρίων στο γύρισμα του Blade: Trinity

Η ταινία Blade: Trinity είναι κυρίως γνωστή για την υποτιθέμενη τρέλα του Wesley Snipes στο πλατό εκείνες τις μέρες, οπότε η ιστορία για τις ικανότητες της Jessica Biel στην τοξοβολία δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. Έπρεπε να μάθει να χρησιμοποιεί τόξο για την ταινία και έμαθε εξαιρετικά καλά. Τόσο καλά, μάλιστα, που οι παραγωγοί έκαναν το λάθος να την βάλουν να γυρίσει τη σκηνή απευθείας στην κάμερα για μία λήψη.

Κανείς δεν υπολόγιζε ότι η Biel θα ήταν τόσο καταπληκτική σκοπευτής. Η κάμερα, σαράντα πόδια μακριά και πενήντα πόδια κάτω από το σημείο όπου στεκόταν η Biel, ήταν θωρακισμένη με πλεξιγκλάς ώστε να μην τραυματιστεί κανείς. Αλλά για να πάρουν τη λήψη, έπρεπε να αφήσουν μια τρύπα δύο ίντσες επί δύο ίντσες ανοιχτή για τον φακό της κάμερας και εκεί ακριβώς πήγε το βέλος της Biel, καταστρέφοντας μια κάμερα 300.000 δολαρίων.
 
 
6. Ο Buster Keaton κατέστρεψε μια ατμομηχανή στη βωβή ταινία The General

Το μεγαλύτερο μέρος του σύγχρονου κοινού δεν πιστεύει ότι η εποχή του βωβού κινηματογράφου είναι γεμάτη από κόλπα μεγάλου προϋπολογισμού, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Ο Buster Keaton ήταν ένας άνθρωπος που ήθελε να κάνει εντύπωση στον κινηματογράφο και το έκανε

Στην ταινία The General του 1926 ο σκηνοθέτης ,και ηθοποιός, Keaton εντυπωσίασε το κοινό με το πιο ακριβό κόλπο στην ιστορία του βωβού κινηματογράφου. Μια ατμομηχανή χτύπησε μια φλεγόμενη γέφυρα και έπεσε ακριβώς μέσα στο ποτάμι από κάτω.

Το 1926, ο Keaton δεν είχε το πλεονέκτημα των ειδικών εφέ που χρησιμοποιούνται σε ταινίες της σύγχρονης εποχής, έτσι έκανε το επόμενο καλύτερο πράγμα και κατέστρεψε μια πραγματική ατμομηχανή.

Εκείνη την εποχή, το τρένο κόστιζε 42.000 δολάρια, ενώ σήμερα, με προσαρμοσμένο τον πληθωρισμό, βλέπουμε ένα κόλπο 682.000 δολαρίων. Είναι επίσης κάτι που μπορεί να γυριστεί μόνο μία φορά, οπότε έπρεπε να γίνει σωστά. Η μόνη παραχώρηση που έγινε στην ασφάλεια ήταν όταν συμφώνησε με την απαίτηση της συζύγου του να μην επιβιβαστεί ο ίδιος στο τρένο.
 
 
5. Οι K Foundation έκαψαν ένα εκατομμύριο λίρες

Εάν είστε λάτρης της βρετανικής ηλεκτρονικής μουσικής από τη δεκαετία του ’80, ίσως να είστε εξοικειωμένοι με τους The KLF. Έχουν γίνει γνωστοί με διάφορα ονόματα όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των K Foundation και των TimeLords. Αλλά η μεγαλύτερη απαίτησή τους για φήμη μπορεί να είναι η στιγμή που έβαλαν φωτιά σε 1 εκατομμύριο λίρες.

Το δίδυμο είναι γνωστό ότι πηγαίνει στα άκρα, όπως όταν πέταξε ένα νεκρό πρόβατο σε ένα after show. Το 1994 βιντεοσκόπησαν τους εαυτούς τους να καίνε τα χρήματα σε μια απομακρυσμένη καμπίνα στη Σκωτία. Και γιατί; Επειδή για αυτούς, ήταν απλώς μέρος της τέχνης.
 
 
4. Christopher Walken κατέστρεψε ένα έργο του Banksy στο The Outlaws

Ο Christopher Walken έδωσε πρόσφατα μια αξέχαστη τροπή στη σειρά The Outlaws ως παλιός εγκληματίας, ο οποίος συμμετέχει σε κοινωνική υπηρεσία με μια ομάδα άλλων. Η δουλειά τους είναι να καθαρίσουν ένα βανδαλισμένο κοινοτικό κέντρο. Στο τέλος της σειράς, ο Walken ανακαλύπτει έναν πίνακα με έναν αρουραίο με την υπογραφή του διάσημου καλλιτέχνη Banksy. Προσπαθεί να δείξει στην προϊσταμένη του και εκείνη του λέει να το βάψει. Μη γνωρίζοντας τι είναι, το κάνει.

Είναι ένα καλό αστείο που γίνεται ακόμα πιο σοκαριστικό όταν συνειδητοποιείς ότι είναι ένας γνήσιος Banksy, που φτιάχτηκε ειδικά για να καταστραφεί στην εκπομπή. Η αξία του υπολογιζόταν περίπου στο 10.000.000 λίρες.
 
 
3. To Furious 7 κατέστρεψε εννέα αυτοκίνητα Lykan Hypersport

Το franchise Fast and Furious έχει 10 ταινίες που κυκλοφόρησαν σε περισσότερα από 20 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα, κυριολεκτικά χιλιάδες αυτοκίνητα έχουν καταστραφεί στην κάμερα και η αξία τους είναι σχεδόν αδύνατο να υπολογιστεί.

Η αξία των κατεστραμμένων αυτοκινήτων ήταν 500 εκατομμύρια δολάρια το 2017, ωστόσο τα αυτοκίνητα που βλέπουμε στην κάμερα δεν είναι σχεδόν ποτέ τα πραγματικά οχήματα. Υπάρχει στην πραγματικότητα μια ολόκληρη ομάδα μηχανικών και ανθρώπων των ειδικών εφέ που παίρνουν παλιά junkers, και μετά τα ανακαινίζουν ώστε να μοιάζουν με τα ακριβά κλασικά αυτοκίνητα ή τα νεότερα supercars που βλέπετε στην ταινία.

Με την ταινία Furious 7 η παραγωγή είχε καταστρέψει σχεδόν 1.500 αυτοκίνητα. Μπορεί να μην ήταν κλασικά, αλλά εξακολουθούν να είναι αυτοκίνητα. Στη συγκεκριμένη ταινία, κατέστρεψαν ένα πολύ σπάνιο Lykan Hypersport. Η εταιρεία έφτιαξε άλλα δέκα αυτοκίνητα “κασκαντέρ” για τις ανάγκες του φιλμ και 9 καταστράφηκαν. Το δέκατο πουλήθηκε σε δημοπρασία, με την προσφορά να ξεκινά από τα 100.000 δολάρια. Έφτασε πάνω από 500.000 δολάρια και αναμενόταν να φτάσει τα 2 εκατομμύρια δολάρια.
 
 
2. Ο Michael Bay ανατίναξε μια πραγματική έπαυλη για το Bad Boys II

Λίγοι σκηνοθέτες λατρεύουν τις εκρήξεθς όσο ο Michael Bay, και σε καμία από τις ταινίες του δεν είναι πιο εμφανές από το Bad Boys II και την αξιοσημείωτη σκηνή έκρηξης της έπαυλης.

Η σκηνή ξεχωρίζει επειδή πρόκειται για μια πραγματική έπαυλη 16,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου πλήρωσε τα 16,5 εκατομμύρια δολάρια με σκοπό να ανατιναχθεί πραγματικά το κτίριο και στη συνέχεια να υποδιαιρέσει το οικόπεδο σε τρία νέα ακίνητα. Όμως, αντί να το καταστρέψει ο ίδιος, σκέφτηκε ότι θα ήταν διασκεδαστικό να το δει στη μεγάλη οθόνη.

 
 
 
1. To Sands Casino καταστράφηκε στο τέλος του Con Air

Είναι πολύ πιθανό η ταινία Con Air του Nicolas Cage να περιλαμβάνει την πιο ακριβή καταστροφή στην ιστορία του κινηματογράφου, αν και αυτό συνοδεύεται από μια προειδοποίηση. Στην ταινία ένα τεράστιο αεροπλάνο μεταφοράς φυλακών προσγειώνεται στη λωρίδα του Λας Βέγκας και γλιστράει με τα πόδια στο καζίνο Sands. Το Sands, ένα από τα πιο διάσημα κτίρια την εποχή της ακμής του Λας Βέγκας, δεν ήταν ψεύτικο. Όντως καταστράφηκε.

Αν και το Sands άλλαξε χέρια μερικές φορές κατά τη διάρκεια των ετών, πουλήθηκε το 1988 για 110 εκατομμύρια δολάρια. Μέχρι το 1996, το Sands ήταν ένα λείψανο μιας περασμένης εποχής και πάρθηκε η απόφαση να καταστραφεί για να ανοίξει ο δρόμος ώστε να κατασκευαστεί μια σύγχρονη εμπειρία καζίνο. Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να καταστραφεί ό,τι ήταν ήδη εκεί.

Αν και μεγάλο μέρος του κτιρίου είχε ήδη κατεδαφιστεί, οι παραγωγοί του Con Air έπεισαν τους ιδιοκτήτες να σταματήσουν την καταστροφή για μερικές εβδομάδες, ώστε να μπορέσουν να γυρίσουν τη σκηνή που φαίνεται στην ταινία. Όλα όμως έπρεπε να γίνουν με μία λήψη, επειδή ένα τέτοιο πλάνο δεν μπορεί να επαναληφθεί. Γι’ αυτό το σκοπό στήθηκαν 14 κάμερες ώστε να καταγράψουν όλη την καταστροφή.

Έτσι, τεχνικά ένα κτίριο 110 εκατομμυρίων δολαρίων καταστρέφεται μπροστά στα μάτια μας.

 

ΠΗΓΗ

Ειδήσεις Τώρα

Το ταπεινό λαχανικό που ρυθμίζει την πίεση και προστατεύει την όραση

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight