Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Εκλογές 2023: Απόψε το debate των αρχηγών στην ΕΡΤ -Έξι αρχηγοί, δημοσιογράφοι και θεματικές

Εκλογές 2023: Απόψε το debate των αρχηγώ...

Αναμένονται σκληρές κόντρες για όλα

Αντίστροφα κυλά ο χρόνος για τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, και απόψε  αναμένεται να διεξαχθεί το debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, το οποίο, αν και θα ακολουθήσει ένα αυστηρό πλαίσιο κανονισμών, αναμένεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Κι αυτό διότι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Κυριάκος Βελόπουλος και Γιάνης Βαρουφάκης στις 21:00 θα καθίσουν για πρώτη φορά μαζί στο μακρόστενο τραπέζι του στούντιο 4 στο υπόγειο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, προκειμένου να παραθέσουν τις θέσεις τους για την επόμενη ημέρα, δώδεκα 24ωρα πριν στηθούν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών.

Ειδικότερα, για τον Νίκο Ανδρουλάκη θα είναι η πρώτη φορά που θα αντιπαρατεθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, αφού δεν έχει παραστεί ποτέ έως σήμερα στη Βουλή.

Απέναντί τους θα βρεθούν 6 δημοσιογράφοι που έχουν επιλεγεί για να συμμετάσχουν στο debate και να απευθύνουν τα ερωτήματά τους κάτω από ένα αυστηρό πλαίσιο, καθώς το αίτημά τους για ελεύθερη ερώτηση στους αρχηγούς δεν έγινε αποδεκτό.

Συντονιστής της τηλεμαχίας θα είναι ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Κουβαράς και οι δημοσιογράφοι που θα συμμετέχουν θα είναι οι: Μάρα Ζαχαρέα (Star), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (Alpha), Παναγιώτης Στάθης (Open), Ράνια Τζίμα (Mega).

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα φτάσουν στο Ραδιομέγαρο γύρω στις 8 το βράδυ. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυστηρά, ενώ θα υπάρχουν έλεγχοι στην πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους.

Οι αρχηγοί των κομμάτων, όπως και τα επιτελεία τους, πριν μπουν στο στούντιο θα προετοιμαστούν στα γραφεία του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και των γενικών διευθυντών της ΕΡΤ.

Σε ό,τι αφορά τη διάταξή τους στο στούντιο, θα καθίσουν από αριστερά προς τα δεξιά με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων.

Η «ατζέντα» του debate
Αν και η τηλεμαχία θα διεξαχθεί σε καθορισμένο πλαίσιο (όπως λένε: by the book), με γνώμονα δηλαδή τον κανονισμό των περασμένων ετών, υπάρχουν νέα δεδομένα που αναμένεται να κορυφώσουν την αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών και να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών.

Από τους 6 πολιτικούς αρχηγούς που θα βρεθούν στο debate, οι 5 εμπλέκονται με κάποιον τρόπο σε σενάρια συγκυβέρνησης και πιθανότατα να μπουν στο «στόχαστρο» της συζήτησης.

Παράλληλα, επί τάπητος αναμένεται να βρεθούν και τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων.

Τα άλλα μεγάλα θέματα που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον είναι τα θέματα επικαιρότητας, όπως οι υποκλοπές, η τραγωδία των Τεμπών, η ακρίβεια, τα θέματα ασφάλειας και αστυνόμευσης.

Οι θεματικές ενότητες του debate
Τα κόμματα έχουν συμφωνήσει ότι το debate θα έχει διάρκεια τρεις ώρες και θα περιλαμβάνει τις εξής 5+1 θεματικές ενότητες:

1η: Οικονομία - ανάπτυξη - απασχόληση
2η: Εξωτερική πολιτική και άμυνα
3η: Κράτος - θεσμοί - διαφάνεια
4η: Υγεία - Παιδεία - κοινωνικό κράτος
5η: Περιβάλλον - ενέργεια
6η: Ελεύθερη χωρίς ερωτήσεις, με τοποθέτηση πολιτικών αρχηγών

Όπως αποφασίστηκε, κάθε ερώτηση θα έχει διάρκεια 30 δευτερόλεπτα και η απάντηση 1,5 λεπτό με follow up από 15 δευτερόλεπτα ως 45 δευτερόλεπτα, με συνολική διάρκεια 3 λεπτά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις