Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εκλογές 2023: Τι σκέφτονται πέντε 17άρηδες και 18άρηδες Πατρινοί που ψηφίζουν για πρώτη φορά

Εκλογές 2023: Τι σκέφτονται πέντε 17άρηδ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Πώς θα αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν

Έζησαν την καραντίνα, είδαν να αυξάνονται οι τιμές στα πάντα και μεταξύ σχολείου- Πανεπιστημίου και άλλων πολλών υποχρεώσεων καλούνται να ψηφίσουν για πρώτη φορά στις εκλογές τις 21ης Μαΐου.

Η Γεωργία, Ο Δημήτρης, η Φωτεινή δεν έχουν τελειώσει το σχολείο, είναι μόλις 17 ετών, έχουν δικαίωμα ψήφου αφού σύμφωνα με τη νομοθεσία όλοι όσοι γεννήθηκαν το 2006 μπορούν να ψηφίσουν σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές.  Ο Λεωνίδας και η Μελίνα είναι πρωτοετής φοιτητές και ψηφίζουν και αυτοί για πρώτη φορά.

Μίλησαν στο thebest.gr για όσα σκέφτονται αλλά και για το πώς θα πάρουν τις αποφάσεις τους σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

"Γίνεται κατανοητό πως είναι ανάγκη οι διαφορετικές γενιές να ενώσουν τις δυνάμεις τους όσον αφορά το «πολιτικό γίγνεσθαι»"

«Είμαι  17 ετών και στις φετινές εκλογές έχω το δικαίωμα ψήφου. Πως νιώθω για αυτό; Τα συναισθήματα μου για το γεγονός αυτό είναι ποικίλα αλλά κυρίως θετικά. Αναμφίβολα, εμείς οι  νέοι πρέπει να έχουμε  ζωτικό ρόλο στις αποφάσεις που μας αφορούν και  μας επηρεάζουν.

Εξάλλου, η νεολαία είναι εκείνη που θα κληθεί να ζήσει με τις συνέπειες των όποιων αποφάσεων ληφθούν από τις διάφορες κυβερνήσεις. Πράγματι, συχνά  αισθανόμαστε πως δεν εκπροσωπούμαστε σωστά από τις κυβερνήσεις αυτές, οι οποίες μιλούν εκ του ασφαλούς και εφαρμόζουν τις ίδιες πολιτικές με αποτέλεσμα να ζούμε σε ένα φαύλο κύκλο καθώς η πολιτική κουλτούρα παραμένει στάσιμη και δεν σκέφτεται αρκετές φορές υπέρ της ανάπτυξης.

Συνεπώς, η μείωση της επιτρεπτής ηλικίας ψήφου στα 17 ήρθε για να διορθώσει το πρόβλημα αυτό σε μεγάλο βαθμό, καθώς έφηβοι και νέοι είμαστε πλέον ελεύθεροι να καθορίσουμε σε κάποια κλίμακα το μέλλον μας και να γίνουμε ενεργοί πολίτες εκφράζοντας εύλογα τις πολιτικές μας  απόψεις.

Το δικαίωμά μας στην ψηφοφορία είναι θεμελιώδες και μας επιτρέπει να συμμετάσχουμε στην επίλυση αρκετών φαινομένων κοινωνικής παθογένειας που αφορούν άμεσα τους νέους  (αγορά εργασίας, εκπαιδευτικό σύστημα, "brain drain" κλπ) και συχνά παραμελούνται από το πρόγραμμα «ανάπτυξης» των κυβερνήσεων. Βέβαια δεν υπάρχουν μόνο θετικά από την συμμετοχή των νέων ηλικίας 17 και άνω  στις εκλογές καθώς είμαστε σε μία ηλικία που συχνά  δεν είναι εύκολο να γνωρίζεις πάντα το σωστό από το λάθος, το καλό από το κακό, καθώς εκλείπει η εμπειρία και δεν λαμβάνουμε την απαραίτητη πολιτική αγωγή από τους διάφορους θεσμούς.

Συνοψίζοντας, γίνεται κατανοητό πως είναι ανάγκη οι διαφορετικές γενιές να ενώσουν τις δυνάμεις τους όσον αφορά το «πολιτικό γίγνεσθαι» . Το δικαίωμα της ψήφου στην συγκεκριμένη ηλικία επιτρέπει μία διαγενεακή συνεργασία με την οποία θα  πετύχουμε πολλά αν πραγματοποιηθεί με σκοπό την ουσιαστική ανάπτυξη της σύγχρονης Ελλάδας και όχι επιφανειακά και μόνο για την παραπλάνηση εμάς των νέων προς απόδοση ψήφου στα πιο ικανοποιητικά «ΘΑ»  των πολιτικών».

«Τα κριτήρια της ψήφου μου θα αφορούν κυρίως σε αντιλήψεις οι οποίες βασίζονται στην αξιοκρατία, την αξιοπιστία»

«Καθώς διανύουμε την προεκλογική περίοδο, καλούμαι να συνειδητοποιήσω ότι πλησιάζει η στιγμή της ψηφοφορίας, ένα γεγονός αξιοσημείωτης σημασίας τόσο σε κοινωνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, το οποίο κάθε ευσυνείδητος πολίτης  θα έπρεπε να αντιμετωπίζει με σεβασμό και να αποδίδει το κύρος που του αρμόζει συμμετέχοντας σε αυτό και μη επιλέγοντας την αποχή.

Σε προσωπικό επίπεδο διακατέχομαι από ηθική ικανοποίηση καθώς αντιλαμβάνομαι ότι μέσω της ψήφου μου θα έχω συμβάλλει ενεργά ως πολίτης στη διαδικασία που θα καθορίσει, ποιοι κατά τη γνώμη μου είναι ικανοί να εκφράσουν τις ιδέες και τα οράματα μου στο κοινοβούλιο. Με σκοπό την ισχυροποίηση της δημοκρατίας και την ευρύτερη πολιτική νομιμοποίηση των εκλεγμένων , κρίνεται αναγκαίο να ψηφίσουν μαζικά οι πολίτες  από όλες οι κοινωνικές ομάδες και ιδιαίτερα οι νέοι. Διότι , εμείς  είμαστε αυτοί οι οποίοι θα έχουμε την ευκαιρία να  ανατρέψουμε πιθανές <<αδιέξοδες>> πολιτικές και να βελτιώσουμε την κατάσταση της χώρας μας προς όφελός μας.

Τα κριτήρια της ψήφου μου θα αφορούν κυρίως σε αντιλήψεις οι οποίες βασίζονται στην αξιοκρατία , την αξιοπιστία , αλλά κυρίως στο βαθμό και την  ικανότητα εφαρμογής  των πολιτικών θέσεων στον τομέα της  τριτοβάθμιας  εκπαίδευσης  και την άμεση σύνδεσή της με το εγχώριο εργασιακό περιβάλλον. Επιθυμητό  στόχο αποτελεί η δραστική μείωση του φαινομένου του <<brain drain>> κάτι που θα επιτευχθεί μέσω της απορρόφησης του επιστημονικού δυναμικού της χώρας μας.

Ευελπιστώ ότι οι νέοι που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση με μένα δε θα αφήσουν την ευκαιρία της ψήφου αναξιοποίητη σκεπτόμενοι το μέγεθος της ευθύνης που μας αναλογεί» .

«Νιώθω υπεύθυνη ως πολίτης και προσπαθώ να ενημερωθώ όσο μπορώ καλύτερα για το τι πρεσβεύει το κάθε κόμμα»

«Είμαι μαθήτρια Γ Λυκείου και είναι η πρώτη φορά που μου δίνεται η δυνατότητα να ψηφίσω. Νιώθω υπεύθυνη ως πολίτης και προσπαθώ να ενημερωθώ όσο μπορώ καλύτερα για το τι πρεσβεύει το κάθε κόμμα. Αυτό που επιθυμώ περισσότερο από όλα είναι να νιώθω ότι η Ελλάδα θα κυβερνάται από ανθρώπους που δεν θα νοιάζονται για την καλή τους εικόνα αλλά για την δημιουργία ενός κράτους που θα σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα, θα στοχεύει στην ευημερία, την πρόοδο και την ενίσχυση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Στον περίγυρό μου διακρίνω σε κάποιους οργή και απογοήτευση για αυτά που συμβαίνουν στις μέρες μας στην χώρα μας αλλά και σε άλλους αδιαφορία. Κλείνοντας, σίγουρα θα είναι και για μένα μια δύσκολη απόφαση να διαλέξω το κόμμα που θα στηρίξω με την ψήφο μου, δεδομένο είναι όμως πως δεν θα απέχω». 

« Είμαι σε σκέψη και για το τι θα ψηφίσω και για το πως εγώ μπορώ να επηρεάσω με την ψήφο μου τις εκλογές»

«Συνήθως σε αυτή την ηλικία, όσοι ψηφίζουμε για πρώτη φορά, λογικά θα επηρεαστούμε από τους γονείς μας και το φιλικό μας περιβάλλον για να αποφασίσουμε. Συζητώ με τους γονείς και τους φίλους μου, διάφορα θέματα.

Δεν παρακολουθώ πολιτικές ειδήσεις στην τηλεόραση η αλήθεια είναι, αλλά μέσα από την ενασχόλησή μου και με τον αθλητισμό και τις επισκέψεις μου σε διάφορα μέρη της χώρας, έχω εικόνα για το συμβαίνει γύρω μου. Είμαι σε σκέψη και για το τι θα ψηφίσω και για το πως εγώ μπορώ να επηρεάσω με την ψήφο μου τις εκλογές».

«Προσπαθώ να ενημερώνομαι για τα όσα συμβαίνουν γύρω μου και να κρατάω μια κριτική στάση »

«Πριν από λίγο καιρό, δεν είχα σκεφτεί καθόλου, ότι ήρθε ο καιρός να μπω και εγώ σε αυτή τη διαδικασία των εκλογών. Δεν συμμετέχω ενεργά σε κάποια πολιτική κίνηση από την ώρα που ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο, οπότε γενικώς είναι λίγο μακριά από εμένα η ενεργή πολιτική ενασχόληση.

Παρόλα αυτά, προσπαθώ να ενημερώνομαι για τα όσα συμβαίνουν γύρω μου και να κρατάω μια κριτική στάση σε όσα αφορούν την κοινωνία μας. Συνεπώς, κάπως έτσι θα σκεφτώ για να αποφασίσω τελικά τι θα ψηφίσω».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις