Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Χορός εκατομμυρίων με αδήλωτα κέρδη από πωλήσεις μέσω ίντερνετ

Χορός εκατομμυρίων με αδήλωτα κέρδη από ...

Τα ρεκόρ στο άθλημα της φοροδιαφυγής έσπασαν κυρίως μικρές εταιρείες που διαφημίζονται μέσω Ιντερνετ και πωλούν αθλητικά είδη

Νέες «πατέντες» για «πόρτα με πόρτα» φοροδιαφυγή, φέρνουν στο φως έρευνες της ΑΑΔΕ.

Αν και οι εξ αποστάσεως πωλήσεις έδωσαν μεγάλη ανάσα στην αγορά κατά την περίοδο της πανδημίας, η σύγχρονη μόδα των αγορών μέσω Διαδικτύου εξελίσσεται σε γάγγραινα για τα φορολογικά έσοδα.

Εταιρείες τύπου ΙΚΕ που ιδρύθηκαν με κεφάλαιο ένα (1) ευρώ και χωρίς να διαθέτουν καν φυσικό κατάστημα για πωλήσεις των ειδών που εμπορεύονται, θεωρούν ότι έτσι μπορούν να ξεγλιστρήσουν από τους επιτόπιους ελέγχους των Αρχών στην αγορά για αποδείξεις, αποφεύγοντας έτσι να καταβάλουν σχεδόν το 50% των εισπράξεων που θα απέδιδαν για φόρους εισοδήματος και ΦΠΑ.

«Αλλα κόλπα»…
Οπως δείχνουν στοιχεία της Υπηρεσίας Είσπραξης και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, εκατομμύρια είδη διακινούνται καθημερινά μέσω κούριερ (είτε επίσημων εταιρειών είτε και με απλά Ι.Χ.) χωρίς να έχουν εκδοθεί τα νόμιμα παραστατικά, αποφεύγοντας να δηλώσουν και να πληρώσουν φόρους για τις πωλήσεις τους.
 
Τα ρεκόρ στο άθλημα της φοροδιαφυγής έσπασαν κυρίως μικρές εταιρείες που διαφημίζονται μέσω Ιντερνετ και πωλούν αθλητικά είδη. Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της ΑΑΔΕ, «τέτοιες εταιρείες φυτρώνουν σαν μανιτάρια» στο Διαδίκτυο. Με αμφιβόλου προελεύσεως προϊόντα, χωρίς εμφανείς αποθήκες και σταθερά σημεία πώλησης, ξεπετάγονται καθημερινά μέσω Facebook ή διαφημίσεων smart εφαρμογών στις οθόνες κινητών και υπολογιστών εκατομμυρίων χρηστών.

Παρότι «μικρές στο μάτι», με «βιτρίνα» το Ιντερνετ και τα social media έχουν στήσει ολόκληρη «βιομηχανία», αφού κάποιες εξ αυτών πραγματοποιούν τζίρους εκατομμυρίων, ελπίζοντας πάντα ότι δεν θα πιαστούν ποτέ από τα ραντάρ της εφορίας.

 
Αντιθέτως, όμως, οι έρευνες για αδήλωτες πωλήσεις μέσω Διαδικτύου αποκαλύπτουν πώς στήθηκαν αυτές οι νέου τύπου απάτες. Ετσι, για παράδειγμα, το 2022 πιάστηκαν να φοροδιαφεύγουν:

■ Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στο κέντρο της Αθήνας, με αντικείμενο δραστηριότητας το εμπόριο αθλητικών υποδημάτων: για τα έτη 2017 έως 2019, διαπιστώθηκε ότι είχε πωλήσεις ύψους 3,9 εκατ. ευρώ αλλά δεν υπέβαλε καν δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.
■ Αλλη μονοπρόσωπη ΙΚΕ, επίσης στο κέντρο της Αθήνας και με αντικείμενο δραστηριότητας το εμπόριο αθλητικών υποδημάτων: στη διετία 2017-2018 δεν υπέβαλε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.
■ Στη Θεσσαλονίκη, ατομική επιχείρηση εμπορίας υποδημάτων μέσω Διαδικτύου πραγματοποίησε τα έτη 2018 έως 2020 πωλήσεις χωρίς την έκδοση φορολογικών στοιχείων, συνολικής καθαρής αξίας 1,4 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ 0,3 εκατ. ευρώ). Η απάτη βεβαιώθηκε από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.
■ Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στη δυτική Αττική, με αντικείμενο «λιανικό εμπόριο υποδημάτων με αλληλογραφία ή μέσω Διαδικτύου»: διαπιστώθηκε ότι από το 2016 μέχρι το 2018 δεν εξέδωσε αποδείξεις πώλησης, συνολικής καθαρής αξίας 2,1 εκατ. ευρώ.

Οι «τάσεις»

«Trendy» αποδεικνύονται και άλλου τύπου δραστηριότητες και επιχειρήσεις:

■ Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία με έδρα στο Χαλάνδρι και με αντικείμενο εργασιών «Χονδρικό εμπόριο ειδών υγιεινής διατροφής και φαρμακευτικών σκευασμάτων»: διαπιστώθηκε ότι διενεργούσε διαδικτυακές πωλήσεις αλλά δεν υπέβαλε καν δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το 2018 με αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη 2,4 εκατ. ευρώ.
■ Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στα βόρεια προάστια της Αθήνας με δραστηριότητα «χονδρικό και λιανικό εμπόριο ειδών υγιεινής διατροφής»: διαπιστώθηκε ότι το 2018 είχε πραγματοποιήσει πωλήσεις μέσω Διαδικτύου συνολικής καθαρής αξίας 1,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να κόψει αποδείξεις και παραστατικά. Παράλληλα, για την ίδια χρονιά διαπιστώθηκε ότι δεν υπέβαλε καν δήλση φορολογίας εισοδήματος αποκρύπτοντας συνολικά φορολογητέα ύλη αξίας 5,1 εκατ. ευρώ.
■ Επιχείρηση με έδρα στην Κεντρική Μακεδονία και αντικείμενο δραστηριότητας την πώληση φίλτρων νερού μέσω Διαδικτύου: διαπιστώθηκε ότι από το 2016 μέχρι το 2019 δεν εξέδωσε αποδείξεις λιανικών συναλλαγών, αποκρύπτοντας έσοδα 900.000 ευρώ.

 
«Ατομικές επιχειρήσεις… φοροδιαφυγής

Ψηλά στη λίστα της e-φοροδιαφυγής βρίσκονται επίσης οι πωλήσεις ρολογιών, κινητών, ρούχων και καλλυντικών.

Σύμφωνα με στοιχεία από τους ελέγχους της ΑΑΔΕ:

■ Ατομική επιχείρηση με έδρα στη Γλυφάδα και αντικείμενο την επισκευή τηλεφωνικών συσκευών: το 2018 δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία και υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη 1,7 εκατ. ευρώ. Ο διαφυγών ΦΠΑ ανήλθε σε 0,4 εκατ. ευρώ. Εντοπίστηκε κατόπιν συνδυασμένης πληροφόρησης με δεδομένα τρίτων πηγών και επεξεργασία αρχείων.
■ Ατομική επιχείρηση στον νομό Αχαΐας με αντικείμενο δραστηριότητας το λιανικό εμπόριο κοσμημάτων και ρολογιών: πραγματοποίησε το 2019 πωλήσεις μέσω Διαδικτύου χωρίς να εκδώσει φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 0,5 εκατ. ευρώ.
■ Ατομική επιχείρηση εμπορίας καλλυντικών στην Αργολίδα: το 2020 δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 68.000 ευρώ, για πωλήσεις μέσω Διαδικτύου. Παράλληλα υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος 2019 και 2020, αποκρύπτοντας έσοδα 0,8 εκατ. ευρώ.
■ Ατομική επιχείρηση με έδρα στη Θεσσαλονίκη και αντικείμενο δραστηριότητας εμπόριο ενδυμάτων εντοπίστηκε κατά τα έτη 2016-2018 να διενεργεί διαδικτυακές πωλήσεις για τις οποίες δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 1,4 εκατ. ευρώ. Ο διαφυγών ΦΠΑ ανήλθε σε 0,3 εκατ. αποφεύγοντας να καταβάλει φόρους άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Πηγή:newmoney

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις