Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σουδάν: «Είμαστε ταμπουρωμένοι, μόνο άρματα μάχης κυκλοφορούν» - Έντονη ανησυχία για τους Έλληνες εγκλωβισμένους

φωτο glomex

φωτο glomex

Ενεργοποίηση της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ

Σφοδρές εχθροπραξίες μαίνονται, τις τελευταίες ώρες στην πρωτεύουσα του Σουδάν, ενώ έντονη είναι η ανησυχία για τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί.

Δύο μέλη της ελληνικής κοινότητας τραυματίστηκαν ενώ, για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ στρατού και μίας παραστρατιωτικής οργάνωσης με τεράστια ισχύ.

Ο αριθμός νεκρών και τραυματιών αυξάνεται δραματικά ώρα με την ώρα καθώς, και οι δύο πλευρές, χρησιμοποιούν βαρέα όπλα. Ταυτόχρονα, μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα βομβαρδίζουν αντίπαλους στόχους στο Χαρτούμ. Όπως δηλώνουν τα περισσότερα μέλη της ομογένειας εκεί, τις τελευταίες ώρες είναι εγκλωβισμένα στα σπίτια τους.

«Είμαστε στο πάτωμα, να μη μας πάρει καμία ξώφαλτση»

«Γινόταν ο χαλασμός...όλο το βράδυ δεν κοιμήθηκα, το σπίτι σειόταν, μπαίναμε σούπερ μάρκετ εκείνη τη στιγμή πέφτανε οι πυροβολισμοί πολύ κοντά μας, δεν το περιμέναμε. Τα αφήσαμε όλα βγήκαμε έξω και προσπάθησα να πάω στο σπίτι ενός φίλου μου. Είμαι εγκλωβισμένος βασικά στο σπίτι του φίλου μου το οποίο είναι δίπλα εκεί που γίνεται η ιστορία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ένας από τους Έλληνες της περιοχής, ο κύριος Νικόλας, στον ΑΝΤ1. Ο ίδιος, σχετικά με τον οπλισμό που υπάρχει, συμπλήρωσε ότι, «πολύ βαριά όπλα χρησιμοποιούσαν και ελικόπτερα που χτυπούσαν σημεία».

Ταυτόχρονα, συγκλονίζει η περιγραφή Έλληνα που συνέδραμε στη διακομιδή των δύο τραυματιών ομογενών. «Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους, έχουν τραύματα στα πόδια τους, το ένα τραύμα στα πόδια, είναι αρκετά σοβαρό, είναι και οι δύο στο νοσοκομείο... Με τη βοήθεια των φίλων των σουδανών εδώ τους βάλαμε στο αυτοκίνητο και τους πήγαμε στο νοσοκομείο», αναφέρει χαρακτηριστικά, την ίδια στιγμή που έξω από το σπίτι του εκτοξεύονται σφαίρες. «Είμαστε στο πάτωμα χαμηλά από παράθυρα, να μη μας πάρει καμία ξώφαλτση», σημειώνει.

Ταυτόχρονα, ο Επίτιμος Πρόξενος στο Σουδάν, Γεράσιμος Παγουλάτος, τόνισε ότι, «είναι όλοι ταμπουρωμένοι, μόνο άρματα μάχης είναι έξω αυτή τη στιγμή, είμαστε 60-70 Έλληνες στο Σουδάν».

Ενεργοποίηση της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ

Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας για την κρίση στο Σουδάν, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του το απόγευμα της Κυριακής της Ανάστασης το υπουργείο Εξωτερικών.

 Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα, ο οποίος περνά δραματικές ώρες καθώς μαζί με 15 πιστούς έχουν εγκλωβιστεί στο κτίριο της ορθόδοξης Μητρόπολης, του Χαρτούμ, με τους πυροβολισμούς να ακούγονται έξω από το κτίριο.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει: Το Υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη στιγμή που επιδεινώθηκε η κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, λόγω των εκεί ενόπλων συγκρούσεων, εξέδωσε αμέσως Ανακοίνωση με την οποία ζητήθηκε από τους Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ταυτόχρονα, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία μας στο Κάιρο η οποία έχει παράλληλη διαπίστευση στο Σουδάν, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας κ.κ.Σάββα. Επιπλέον ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Σουδάν (Χαρτούμ) και συμφωνήθηκε η παροχή βοήθειας από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ, για την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο βρίσκεται σε επικοινωνία και με την Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στο Χαρτούμ.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε αμέσως η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα.

Βασικό μέλημα σε αυτή τη χρονική στιγμή παραμένει η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν όσα αναφέρονται στις χθεσινές σχετικές οδηγίες που δόθηκαν από το ΥΠΕΞ. Οι δύο Έλληνες τραυματίες βρίσκονται σε νοσηλευτικό ίδρυμα και μέχρι τούδε δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλους Έλληνες τραυματίες. Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

«Αν ανοίξεις την πόρτα κινδυνεύεις»

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες του Μητροπολίτη Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββα ο οποίος έχει εγκλωβιστεί από το Μεγάλο Σάββατο μαζί με ακόμα 15 άτομα στο κτίριο της ορθόδοξης Μητρόπολης, του Χαρτούμ. Οι πιστοί δεν μπορούν να βγουν έξω καθώς η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μαζικής εμφύλιας σύρραξης και πυροβολισμοί σημειώνονται στους δρόμους

«Κινδυνεύεις ακόμη και να ανοίξεις την πόρτα», δήλωσε στο απογευματινό δελτίο του ΕΡΤ News ο Μητροπολίτης. Τα άτομα που βρίσκονται εντός του κτιρίου είναι όλων των ηλικιών, Έλληνες ορθόδοξοι, Σουδανοί, Αιθίοπες καθώς και μια Ρωσίδα με το παιδί της, αναφέρει ο κ. Σάββας ενημερώνοντας ότι εντός της Μητρόπολης υπάρχουν τα βασικά είδη για να περάσουν κάποιες μέρες, αλλά ότι το ρεύμα και το νερό είναι κομμένα, όπως σε όλο το Σουδάν.

Ο κ. Σάββας είπε όλοι οι Έλληνες που ζουν στην περιοχή είναι καλά στην υγεία τους. Υπήρξε ένα περιστατικό όπου μια ρουκέτα χτύπησε το σπίτι ενός ζευγαριού, χωρίς όμως να υπάρξει τραυματισμός

Οι σφαίρες ηχούν έξω από τον ναό

Μιλώντας νωρίτερα στον Alpha ο μητροπολίτης, Σάββας, μίλησε για τα εγκλωβισμένα άτομα στη Μητρόπολη, ενώ την ίδια στιγμή, οι σφαίρες ακούγονταν να πέφτουν «βροχή», έξω από τον ναό! «Έχουμε πρόβλημα. Έχω κόσμο που έχει εγκλωβιστεί εδώ μέσα από το πρωί του Σαββάτου που τελέστηκε η ακολουθία. Δεν μας είχε ενημερώσει κανείς ότι θα συμβεί κάτι στο Σουδάν» ανέφερε ενώ για τους Έλληνες τραυματίες είχε πει:

«Νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, έχουν προγραμματίσει για σήμερα χειρουργείο. Ο ένας έχει τραυματιστεί στα κάτω άκρα και ο άλλος στο ένα κάτω άκρο, την κοιλιά και πάνω από το μάτι. Οι γιατροί λένε ότι είναι σταθερή η κατάστασή τους».

 

πηγή ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις