Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κυνήγι μετεωριτών στις ΗΠΑ: Πληρώνουν όσους βρουν κομμάτια του διαστημικού βράχου

Κυνήγι μετεωριτών στις ΗΠΑ: Πληρώνουν όσ...

Ο μετεωρίτης φέρεται να έπεσε προ ημερών στα σύνορα ΗΠΑ - Καναδά

«Επικυρηγμένος» με αμοιβή τα 25.000 δολάρια, είναι μετεωρίτης που έπεσε την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Η πύρινη μπάλα προσγειώθηκε στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα και τώρα ένα μουσείο στο Μέιν προσφέρει 25.000 δολάρια για τα απομεινάρια του διαστημικού βράχου που διέσχισε τον ουρανό πριν προσγειωθεί κοντά στα σύνορα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά.

Ο μετεωρίτης, ο οποίος ήταν ορατός στο φως της ημέρας , εντοπίστηκε από το ραντάρ, επιτρέποντας στο εργαστήριο Astromaterials Research and Exploration Science (ARES) της NASA να υπολογίσει το «πεδίο διασποράς, όπου μπορεί να βρεθούν θραύσματα του μετεωρίτη, κοντά στο Καλέ του Μέιν.

25.000 δολάρια για όποιον βρει τον μετεωρίτη
Ο Ντάριλ Πιτ, επικεφαλής του τμήματος μετεωριτών στο Maine Mineral & Gem Museum, δήλωσε ότι επιθυμεί να μελετήσει τυχόν θραύσματα του μετεωρίτη, τα οποία θα μπορούσαν να περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για το ηλιακό μας σύστημα. Η αμοιβή των 25.000 δολαρίων αφορά το πρώτο κομμάτι μετεωρίτη που θα βρεθεί και θα ζυγίζει τουλάχιστον 1 κιλό . Ωστόσο, δήλωσε ότι το μουσείο θα ήταν πρόθυμο να πληρώσει για οποιοδήποτε δείγμα «ανεξάρτητα από το μέγεθός του».

«Εύρεση μετεωριτών στα δάση του Μέιν. Δεν είναι το πιο απλό από τα περιβάλλοντα», δήλωσε ο Πιτ.

«Είναι μια αραιοκατοικημένη περιοχή, αλλά όχι τόσο αραιοκατοικημένη όσο εκεί που πέφτουν οι περισσότεροι μετεωρίτες - στον ωκεανό», πρόσθεσε, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN.

Παγκοσμίως, μόνο οκτώ με δέκα μετεωρίτες ανακτώνται κάθε χρόνο από τους εκατοντάδες που πέφτουν στη Γη, δήλωσε ο Πιτ.

Ένας μετεωρίτης που έπεσε σε ένα δρομάκι στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2021 αποδείχθηκε ότι ήταν ένας εξαιρετικά σπάνιος τύπος διαστημικού βράχου και τώρα αποτελεί μέρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο.

«Ένα σημαντικό γεγονός»
Ο μετεωρίτης του Μέιν ήταν ορατός για περισσότερα από τέσσερα λεπτά από το Σάββατο 8 Απριλίου, σύμφωνα με τη NASA. Οι άνεμοι ενδέχεται να έχουν μεταφέρει μικρότερους μετεωρίτες πέρα από τα σύνορα στον Καναδά, σημείωσε η υπηρεσία.

«Το φως (της πύρινης σφαίρας) που ξεπέρασε τη φωτεινότητα της ημέρας, ήταν ένα σημαντικό γεγονός», δήλωσε ο Πιτ.

Δήλωσε μάλιστα ότι ένας μετεωρίτης θα φαινόταν διαφορετικός από τους συνηθισμένους βράχους που θα έβλεπε κάποιος. Το εξωτερικό του θα ήταν πιθανότατα μαυρισμένο - αφού θα είχε «ψηθεί» από την υψηλή θερμοκρασία που θα ανέπτυξε καθώς έπεφτε μέσα στη γήινη ατμόσφαιρα, ενώ το εσωτερικό του θα είχε πιθανότατα διαφορετικό χρώμα. Μπορεί επίσης να περιέχει σίδηρο.

Το μουσείο προσέφερε αμοιβή για έναν μετεωρίτη μια φορά στο παρελθόν. Ωστόσο, η αναζήτηση για θραύσματα ενός μετεωρίτη που φώτισε τον ουρανό της περιοχής το 2016 δεν απέδωσε καρπούς, δήλωσε ο Πιτ, ο οποίος αυτήν τη φορά δήλωσε ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος» επειδή υπάρχουν πιο σαφείς πληροφορίες από τα δεδομένα του ραντάρ και αναμένει μια «ισχυρή ανταπόκριση» από τους «κυνηγούς» μετεωριτών.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις