Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

"Σφύριξα κι έληξες" για Survivor και MasterChef

"Σφύριξα κι έληξες" για Surviv...

Γιατί το Survivor All Star και το MasterChef 7 δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των τηλεθεατών φέτος.

Με τους καλύτερους οιωνούς είχαν ξεκινήσει φέτος τα δύο δημοφιλέστερα ριάλιτι της ελληνικής τηλεόρασης, το Survivor στον ΣΚΑΙ και το Masterchef στο Star, ωστόσο, φαίνεται πως τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά ή τουλάχιστον όπως τα περίμεναν οι ιθύνοντες των παραγωγών και των καναλιών.

Το Survivor All Star  αποτελούσε ένα πολλά υποσχόμενο project, όχι μόνο κατά την έναρξή του στις αρχές της σεζόν, αλλά και νωρίτερα. Δηλαδή, ήδη από τις προηγούμενες χρονιές, κάθε φορά που ολοκληρωνόταν το εκάστοτε Survivor, οι τηλεθεατές ζητούσαν αυτό το ένα και μοναδικό, με τους καλύτερους των καλύτερων. Γίνονταν συζητήσεις, ακούγονταν φήμες και κάθε φορά η ιδέα έπαιρνε παράταση, μέχρι που τελικά υλοποιήθηκε.

Παρά την "γκρίνια" που υπήρξε στην αρχή, για το γεγονός ότι από τις ομάδες έλειπαν σημαντικά ονόματα παικτών, ενώ άλλα πρόσωπα που ήταν αδιάφορα πήραν το "εισιτήριο" της συμμετοχής, ο κόσμος προσαρμόστηκε στα δεδομένα και άρχισε να το διασκεδάζει, να πορώνεται και να στηρίζει το παιχνίδι. Στην πορεία, όμως, μία σειρά από "πλήγματα", οδήγησαν στην απομάκρυνση του τηλεοπτικού κοινού, ενώ μετέτρεψαν το ριάλιτι επιβίωσης σε ένα πρόγραμμα που μοιάζει να έχει ήδη τελειώσει.

Όλα ξεκίνησαν από την πρώτη αποβολή δύο παικτριών, οι οποίες θεωρούνταν από τις καλύτερες του παιχνιδιού, την Κατερίνα Δαλάκα και την Ασημίνα Χατζηανδρέου. Οι πληροφορίες έλεγαν πως έγινε χρήση κινητού, κάτι που απαγορευόταν ρητά και είχε συμφωνηθεί εκ των προτέρων μεταξύ παραγωγής και παικτών, ότι δεν θα γίνει αποδεκτό σε καμία περίπτωση. Το κοινό είχε αρχίσει ήδη να ξενερώνει, ενώ λίγο αργότερα ήρθε η οικειοθελής αποχώρηση του Στάθη Σχίζα, περσινού νικητή του Survivor, που τάραξε ακόμη περισσότερο τα νερά, ενώ οικειοθελή αποχώρηση είχαμε και στην αρχή του προγράμματος, εκείνη της Βρισηίδας Ανδριώτου (στο πρώτο 10ήμερο!).

 

 

Οι νέες προσθήκες παικτών δεν κατάφεραν να "σώσουν" και πολλά, εκτός από εκείνη του Γιωρίκα Πιλίδη, του οποίου η πορεία είχε τελειώσει πολύ άδοξα σε προηγούμενη σεζόν. Ωστόσο, ο έστω κάποιος ενθουσιασμός που υπήρξε, δεν κράτησε και πολύ, αφού ήρθε και η δική του αποβολή, μαζί με του Ηλία Γκότση. Δύο ακόμη δυνατοί παίκτες, φαβορί του ριάλιτι (ο πρώτος εν δυνάμει νικητής και ο δεύτερος νικητής του 2018), βρέθηκαν εκτός ριάλιτι, με αιτιολογία την χρήση κινητού, αλλά και την παράνομη εξεύρεση τροφής.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που βλέπουμε μαζικές αποβολές και συνεχείς αποχωρήσεις (αφού άλλες φορές η παραγωγή περιοριζόταν σε ποινές), και, μάλιστα, σε ένα Survivor που θεωρείται All Star. Όλα αυτά χάλασαν τη διάθεση του τηλεοπτικού κοινού, ενώ αποδόμησαν σε σημαντικό βαθμό το ίδιο το project. Την ίδια στιγμή, ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα υπήρξαν όλα όσα ήρθαν στη "φόρα" σχετικά με παραβάσεις κανονισμών που γίνονταν και τις προηγούμενες σεζόν. Backstage βίντεο από ντόπιους, αποδείξεις από ντελίβερι, γράμματα που προορίζονταν για συγγενείς στην Ελλάδα, πλάνα από παίκτες να τρώνε...

Οι αποκαλύψεις αυτές, σε συνδυασμό με τις συνεχείς καταγγελίες από (πρώην και νυν) παίκτες τόσο για παραβάσεις όσο και για κλίμα ανθρωποφαγίας, προδοσίες και "πατάω επί πτωμάτων" τακτικές στο φετινό Survivor, οδήγησαν στην τελειωτική αποδόμησή του. Προφανώς και το κοινό γνώριζε ότι υπάρχουν στρατηγικές σε τέτοιου είδους ριάλιτι, αλλά φαίνεται πως σε αυτή την σεζόν όλοι το τερμάτισαν - και οι διαγωνιζόμενοι και η παραγωγή.

Γενικώς, κάτι δεν πάει καλά και αυτό φαίνεται. Αλλά όσο το εξευτελίζουν, τόσο χαμηλότερα νούμερα θα κάνουν. Όσο και να το τραβάνε από τα μαλλιά, τόσο το κοινό θα συνεχίσει να χάνει το ενδιαφέρον του. Εκτός, βέβαια, εάν έχουν προαποφασίσει (δεδομένου κιόλας του project "All Star") ότι αυτό θα είναι το τελευταίο, ότι δεν τους νοιάζει εάν πάει καλά από 'δω και πέρα, παρά μόνο να βγάλουν τη σεζόν.

Με παρόμοιο τρόπο εξελίχθηκε και το MasterChef 7, το άλλο μεγάλο ριάλιτι της ελληνικής τηλεόρασης. Φαίνεται να έχει, επίσης, χάσει το "παιχνίδι" εδώ και καιρό, με το ενδιαφέρον του κοινού να είναι αρκετά χαμηλό. Ήδη από πέρυσι, ο δημοφιλής διαγωνισμός μαγειρικής είχε "πέσει" αρκετά, ενώ φέτος, προτού ακόμη κάνει πρεμιέρα, οι ιθύνοντες είχαν ξεκαθαρίσει πως η 7η σεζόν θα είναι και η τελευταία.

 

Οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε η παραγωγή φέτος, προκειμένου να κάνει πιο ενδιαφέρον το ριάλιτι και να ανανεώσει με κάποιον τρόπο το project, δεν απέδωσαν καρπούς. Η λογική του να ενταχθούν ως νέοι παίκτες μερικοί από τους διαγωνιζόμενους των προηγούμενων σεζόν - οι λεγόμενοι "εισβολείς" -, ενθουσίασε στην αρχή τον κόσμο, αφού είχε την ευκαιρία να απολαύσει ξανά κάποια από τα αγαπημένα του πρόσωπα, ωστόσο, στη συνέχεια αποδείχτηκε πως ούτε αυτό ήταν ικανό να καθηλώσει τους τηλεθεατές. Είναι σαν ξαναζεσταμένο φαγητό, με προσωπικότητες που έχουν κάνει ήδη το κομμάτι τους.

Από ένα ενδιαφέρον, προσεγμένο και - συγκριτικά με άλλα - υψηλού επιπέδου ριάλιτι, που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, το MasterChef κατήντησε ο ορισμός του "ξεκατινιάσματος". Μηδαμινή σημασία δίνεται πια στα φαγητά, τις γεύσεις και τις γαστρονομικές πληροφορίες, με τους παίκτες να έχουν επιδοθεί σε μια κούρσα χειρότερης βρισιάς, ενώ οι αναφορές σε προδοσίες, πισώπλατες μαχαιριές και άσχημες συμπεριφορές "δίνουν και παίρνουν".

Την ίδια στιγμή, οι τρεις σεφ - κριτές, που αποτελούν ένα από τα καλύτερα τρίδυμα της ελληνικής τηλεόρασης, φαίνεται να έχουν χάσει την σπιρτάδα, την φρεσκάδα και το τέμπο τους, παρόλο που διατηρούν την χημεία τους. Γενικώς, το MasterChef φέτος είναι σαν να έχει τελειώσει πριν καν ξεκινήσει, ενώ βλέπουμε ξανά να μοιάζει προαποφασισμένο πως ο στόχος είναι απλώς να βγει η σεζόν.

Ενδέχεται το τηλεοπτικό κοινό να έχει βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια ή να έχει κουραστεί από το τόσο πολύ "ριάλιτι" που έχουν φέτος τα συγκεκριμένα ριάλιτι. Ενδέχεται, επίσης, απλώς να μην "τραβάνε" πια σαν projects και να χρειάζονται ένα διάλειμμα, αφού η ελληνική μυθοπλασία έχει έτσι κι αλλιώς κερδίσει έδαφος τα τελευταία τρία χρόνια. Το σίγουρο είναι πως κάτι πάει στραβά, κάτι που αποτυπώνεται και στα νούμερα τηλεθέασης των δύο προγραμμάτων, τα οποία είναι σχετικά χαμηλά, ενώ άλλοτε σημείωναν 30άρια. Ο "Σασμός", πάντως, τους κερδίζει σχεδόν κάθε βράδυ.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight