Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΗΠΑ: Σε αχαρτογράφητα νερά μετά την ποινική δίωξη στον Τραμπ

ΗΠΑ: Σε αχαρτογράφητα νερά μετά την ποιν...

Η διαδικασία, οι χειροπέδες και οι 30 κατηγορίες

Με μοναδικά του "όπλα" τις "ουσιώδεις" νομικές προσφυγές και "απολύτως" οικειοθελώς αναμένεται να παραδοθεί την ερχόμενη Τρίτη (04/04) στις δικαστικές αρχές της Νέας Υόρκης ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Κατάφερε με την ποινική δίωξη που του επιβλήθηκε να βάλει ένα ολόκληρο έθνος σε αχαρτογράφητα πολιτικά, νομικά και ιστορικά ύδατα και να θέσει μία σερά ερωτημάτων για το πώς θα εξελιχθεί τελικά η ποινική υπόθεση.

Και μπορεί το κατηγορητήριο αναφορικά με την υπόθεση της "εξαγοράς της σιωπής" της πρώην πορνοστάρ, Stormy Daniels, ώστε εκείνη να μην αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις ιδιωτικές στιγμές τους, να παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, ο Τραμπ όμως βρίσκεται αντιμέτωπος όχι με μία, ούτε με δύο, αλλά με περισσότερες από 30 κατηγορίες που σχετίζονται με επιχειρηματική απάτη στο πλαίσιο της μυστικής καταβολής του ποσού.

Θα του πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα; Θα του φορέσουν χειροπέδες; Θα βρεθεί πίσω από τα κάγκελα της φυλακής;

Όσο και αν ο δικηγόρος υπεράσπισης του μεγιστάνα, Τζο Τακοπίνα περίμενε πως η σύλληψη του Τραμπ θα αντιμετωπιζόταν ως ένα θέμα ρουτίνας, όταν ο Τραμπ θα εμφανιστεί την Τρίτη ενώπιον της Δικαιοσύνης για να ακούσει το κατηγορητήριο για την πολύκροτη υπόθεση, μόνο "συνηθισμένη ρουτίνα" δεν θα είναι, μιας και δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο για τόσο ανώτερο στέλεχος της διοίκησης της χώρας, ακόμη κι αν δεν είναι πια εν ενεργεία.

Η δήλωσή του μάλιστα ότι "δεν υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο να διαβάσουμε πώς απαγγέλεις κατηγορίες ενάντια σε έναν πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε ποινικό δικαστήριο", δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πώς η Αμερική έχει μπει σε εντελώς αχαρτογράφητα νερά τόσο σε πολιτικό όσο και νομικό επίπεδο.

Όμως, όσο και αν το ήθελε ο ίδιος, ο Τραμπ δεν θα φορέσει χειροπέδες όταν θα προσέλθει ενώπιον των Αρχών, σύμφωνα με τους όρους μιας συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Τραμπ και οι εισαγγελικές αρχές του Μανχάταν, δήλωσε ο δικηγόρος του.

Παρ' όλα αυτά είναι μάλλον δεδομένο πως τον Τραμπ θα τον συνοδεύουν πάνοπλοι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, που είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να τον προστατεύουν ανά πάσα στιγμή. Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας, Anthony J. Guglielmi, δήλωσε πως δεν μπορεί να σχολιάσει τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή για τον Τραμπ.

Η δικηγόρος του Τραμπ, Susan Necheles, σε δήλωσή της στο Reuters ανέφερε ότι ο πρώην πρόεδρος θα δηλώσει αθώος για τις κατηγορίες σε βάρος του.

Το κατηγορητήριο πάντως θα παραμείνει σφραγισμένο μέχρι να γίνει η δίκη του, οπότε και θα αποκαλυφθούν επίσημα οι κατηγορίες. Μόλις σχηματοποιήθηκε το κατηγορητήριο, οι εισαγγελείς επικοινώνησαν με τους δικηγόρους υπεράσπισης του Τραμπ και διαπραγματεύτηκαν τους όρους της παράδοσής του, μια κοινή πρακτική για "white-collars".

Τα μέτρα ασφαλείας κατά την παράδοση του Τραμπ θα είναι ιδιαιτέρως αυξημένα, καθώς ο ίδιος με αναρτήσεις του στα social media καλεί σε συγκεντρώσεις "κατά του Συστήματος". Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται επανάληψη των φαινομένων βίας όταν έγινε η εισβολή στο Καπιτώλιο, αν και τώρα οι Αρχές θα είναι πιο προετοιμασμένες. Για τα φαινόμενα βίας του 2021, υπάρχει παράλληλη έρευνα που "τρέχει" από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αφού παραπεμφθεί σε δίκη, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αφεθεί ελεύθερος, καθώς όπως αναφέρουν οι Times το κατηγορητήριο δεν αναμένεται να τον εμπλέκει σε πράξεις βίας. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Νέας Υόρκης, οι εισαγγελείς δεν μπορούν να ζητήσουν την κράτηση ενός κατηγορούμενου για υποθέσεις σαν αυτή του Τραμπ, για την οποία τουλάχιστον οδηγείται τώρα ενώπιον της δικαιοσύνης. Επίσης ο Τραμπ, έχει για την ώρα καθαρό ποινικό μητρώο κάτι που θα παίξει ρόλο υπέρ του.

Ιβάνκα Τραμπ: "Πονάω για τον πατέρα μου και τη χώρα μου"
Σε ένα Instagram Story που ανάρτησε την Παρασκευή (31/03) η κόρη του πρώην προέδρου, Ιβάνκα Τραμπ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως αγαπά τόσο τον πατέρα της όσο και τη χώρα και σήμερα, πονάει και για τους δύο, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή της στις "φωνές σε όλο το πολιτικό φάσμα που εκφράζουν υποστήριξη και ανησυχία".

Πενς: "Κάκιστο μήνυμα" για την αμερικανική δικαιοσύνη η ποινική δίωξη του Τραμπ
Η ποινική δίωξη εναντίον του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στέλνει ένα "κάκιστο μήνυμα" στον κόσμο σε ό,τι αφορά την αμερικανική δικαιοσύνη και αυτή η δίωξη θα ενθαρρύνει δικτάτορες να κάνουν κατάχρηση εξουσίας, υποστήριξε σήμερα ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

"Υπάρχουν δικτάτορες και αυταρχικοί ηγέτες σε όλο τον κόσμο που θα το επικαλούνται αυτό για να αιτιολογήσουν τις δικές τους καταχρηστικές μεθόδους εις βάρος του δικού τους αποκαλούμενου συστήματος απονομής δικαιοσύνης, συνεπώς με προβληματίζει πολύ αυτό", δήλωσε ο Πενς μιλώντας σε μια διάσκεψη του National Review's Ideas.

Οι δηλώσεις του Πενς - ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος υπό την προεδρία του Τραμπ - έρχονται να προστεθούν στις αντιδράσεις άλλων Ρεπουμπλικάνων που χαρακτήρισαν "ντροπιαστική" την άσκηση ποινικών διώξεων εις βάρος του μεγιστάνα πρώην προέδρου.

Όλες οι φορές που έχει διαφύγει τον νομικό κίνδυνο
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, καθώς όπως αναφέρει το Reuters, έχει διαφύγει πολλές φορές από τον νομικό κίνδυνο από τη δεκαετία του 1970, όταν και ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην επιχείρηση ακινήτων της οικογένειάς του.

Στον Λευκό Οίκο, αντέδρασε σε δύο προσπάθειες του Κογκρέσου να τον απομακρύνει από το αξίωμα και σε μια έρευνα για τις επαφές της εκστρατείας του με τη Ρωσία το 2016.

Το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν άσκησε δίωξη για τις επιχειρήσεις του Τραμπ για φορολογική απάτη πέρυσι, οδηγώντας σε ποινική κύρωση 1,61 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά ο ίδιος ο Τραμπ δεν κατηγορήθηκε.

Αν και δεν είναι σαφές ποιες συγκεκριμένες κατηγορίες θα αντιμετωπίσει ο Τραμπ, νομικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ θα βασιστεί σε μη δοκιμασμένες νομικές θεωρίες για να υποστηρίξει ότι ο Τραμπ παραποίησε επιχειρηματικά αρχεία για να καλύψει άλλα εγκλήματα, όπως η παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας.

Μπορεί να κατέβει ξανά για Πρόεδρος
Αξίζει να αποσαφηνιστεί πως ακόμη κι αν καταδικαστεί, ο Τραμπ μπορεί να συνεχίσει την προεδρική του εκστρατεία, κάτι που ο ίδιος επιβεβαιώνει.

Στην νομοθεσία των ΗΠΑ δεν υπάρχει απαγόρευση για έναν υποψήφιο που κρίνεται ένοχος για έγκλημα να κάνει εκστρατεία και να υπηρετήσει ως Πρόεδρος. Σύμφωνα δε με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι θα κερδίσει με ευκολία τις προκριματικές εκλογές του κόμματός του για το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές.

Ορισμένοι από τους συμβούλους του, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της Washington Post, εκτίμησαν πως όλη αυτή η υπόθεση θα τον βοηθήσει πολύ. Μπαίνει πάλι στο επίκεντρο της προσοχής και "περνάει την εικόνα" προς τους οπαδούς του, πως δεν το βάζει ποτέ κάτω. Ωστόσο η δίωξη μπορεί να προκαλέσει τεχνικές δυσκολίες που έχουν να κάνουν με την παράλληλη διεξαγωγή της δίκης και τη διεκδίκηση των προεδρικών υποψηφιοτήτων.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις