Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σχέδια επέκτασης είχε το τρομοκρατικό δίκτυο στην Αθήνα: «Το εστιατόριο θα ήταν η αρχή» - Πώς στρατολογούσαν νέα μέλη

Σχέδια επέκτασης είχε το τρομοκρατικό δί...

Ο καταυλισμός στα Άνω Λιόσια

Σχέδια επέκτασης του τρομοκρατικού τους δικτύου είχαν οι δύο συλληφθέντες που σχεδίαζαν πλήγματα σε εβραϊκούς στόχους στην ελληνική επικράτεια. Το χτύπημα στο εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας θα ήταν μόνο η αρχή.

Ειδικότερα, στα κινητά και τις κάρτες μνήμης που εντοπίστηκαν όταν έγινε η έφοδος στο σπίτι που διέμεναν οι δύο, βρέθηκαν φωτογραφίες συγκεκριμένων προσώπων. Παράλληλα και στις συνομιλίες με τον αρχηγό τους στο Ιράν, έκαναν αναφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα -εβραϊκής καταγωγής. Σχεδίαζαν, δηλαδή, τις επόμενες

Στρατολογούσαν νέα μέλη

Όπως λένε οι Αρχές Ασφαλείας στην Ελλάδα, δεν θα έμεναν μόνο σε αυτά τα δύο άτομα και προσπαθούσαν να ενισχύουν το δίκτυο των τρομοκρατών και με άλλα πρόσωπα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το OPEN.

 Οι δύο είχαν πλησιάσει περίπου 15 με 20 άτομα, τους εξηγούσαν τι ήθελαν να κάνουν και τους μιλούσαν για τις «βαριές πλάτες» που έχουν για να τους στηρίξουν και ήταν στο Ιράν, ενώ τους έταζαν και μεγάλα χρηματικά ποσά.

 Οι Αρχές λένε, επίσης, πως θα επιχειρούσαν να φτιάξουν ένα δίκτυο με έδρα την Αθήνα που θα ήταν σε συνεργασία και συνεννόηση και με άλλα παρακλάδια της οργάνωσης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο καταυλισμός στα Άνω Λιόσια
 Σε καταυλισμό στα Άνω Λιόσια έμεναν οι τρομοκράτες που συνελήφθησαν, ενώ διώκεται και ένας τρίτος.

 Σύμφωνα με το OPEN, οι δράστες έμεναν σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο που τους παραχωρούσαν ομοεθνείς τους, όταν έρχονταν από τη Σπάρτη και τη Ζάκυνθοστην Αθήνα.

«Ήθελαν να καταστρέψουν ανθρώπινες ζωές»
 Εκατοντάδες πολίτες φιλοξενούσε το εστιατόριο ισραηλινών συμφερόντων στο κέντρο της Αθήνας το οποίο μπήκε στο στόχαστρο δύο ανδρών που συνελήφθησαν ως μέλη τρομοκρατικού δικτύου που ετοίμαζε επιθέσεις στην Ελλάδα.

 Ραβίνος, που βρέθηκε το πρωί στο συγκεκριμένο εβραϊκό εστιατόριο-συναγωγή στου Ψυρρή, προκειμένου να προσευχηθεί, τόνισε στην ΕΡΤ ότι σε καθημερινή βάση γύρω στα 70 με 80 άτομα επισκέπτονται το εστιατόριο, στον επάνω όροφο του οποίου λειτουργεί συναγωγή, κάτι που δείχνει το μέγεθος της τραγωδίας που ευτυχώς αποφεύχθηκε.

 Δήλωσε ότι είναι συγκλονισμένος με όσα αποκαλύφθηκαν, ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του στις ελληνικές Αρχές για τη σύλληψη των δύο ανδρών.

 «Άνθρωποι σε όλον το κόσμο έχουν πληροφορηθεί τι συνέβη εδώ. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές με τη συνδρομή των Ισραηλινών αυτοί οι δύο φριχτοί άνθρωποι που ήθελαν να καταστρέψουν ανθρώπινες ζωές. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι χθες που ήρθα εδώ να προσευχηθώ απειλούταν η ζωή μου», είπε.

Πώς εξαρθρώθηκε το κύκλωμα τρομοκρατίας
 Παράλληλα, το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες συλλήψεις μετά την αποκάλυψη ότι δύο άντρες Πακιστανικής καταγωγής, ηλικίας 27 και 29 ετών, είχαν στρατολογηθεί για να κάνουν τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ελλάδα επισημαίνουν αρμόδιες πηγές της ΕΥΠ .

 Και αυτό διότι οι δύο συλληφθέντες μπορεί να δέχονταν οδηγίες από έναν 30χρονο ομοεθνή τους φερόμενο ως «εγκέφαλο» που ενδεχομένως ζει στην Τεχεράνη, αλλά εξετάζεται αν είχαν προσπαθήσει -ή ακόμη και επιτύχει- να στρατολογήσουν και άλλους ομοεθνείς τους προς αυτόν τον σκοπό.

 Τα κινητά τους τηλέφωνα είναι αυτά που «μίλησαν» και αποκάλυψαν σειρά συνομιλιών μέσα από εφαρμογές με τον 30χρονο ο οποίος τους έδινε οδηγίες για το πώς να δράσουν, ενώ εκείνοι είχαν ήδη καταφέρει να «λοκάρουν» τον πρώτο τους στόχος.

 Το μελλοντικό χτύπημα τους σε εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή που λειτουργεί και ως συναγωγή ήταν εκείνο στο οποίο είχαν εστιάσει περισσότερο, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

 Στην ανάλυση που έγινε στο Τμήμα Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκαν όχι μόνο φωτογραφίες, αλλά και βίντεο του χώρου, γεγονός που οδηγεί τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι είχαν ήδη προχωρήσει στην επόμενη φάση του σχεδίου τους.

Ο εντοπισμός τους
 Από το 2021 με την σύλληψη Πακιστανών στην Κύπρο που σχεδίαζαν επίθεση σε ισραηλινό στόχο τα ραντάρ της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. είχαν τεθεί σε ύψιστο συναγερμό.

 Το 2022 μέλη της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα που κρίθηκαν ύποπτα τέθηκαν υπό διακριτική παρακολούθηση, έπειτα από νέα σειρά συλλήψεων Πακιστανών στην Τουρκία που σχεδίαζαν επίθεση σε ισραηλινό στόχο στην Κωνσταντινούπολη.

 Σε αυτό το πλαίσιο ακολούθησε η σύλληψη τόσο του 27χρονου όσο και του 29χρονου πριν από ενάμιση μήνα σε Ζάκυνθο και Σπάρτη που βρέθηκαν να ζουν στη χώρα μας χωρίς τα νόμιμα έγγραφα για την διαμονή τους.

 Καθώς εκκρεμούσε η διοικητική τους απέλαση η ανάλυση που έγινε στα κινητά τους τηλέφωνα αποκάλυψε τις ανησυχητικές συνομιλίες με τον 30χρονο, ο οποίος ζητούσε η επίθεση στο εβραϊκό εστιατόριο να γίνει με πυροβόλο όπλο την ώρα που μέσα θα βρίσκεται πολύς κόσμος.

 Στις απαντήσεις τους οι δύο συλληφθέντες επεσήμαναν ότι δεν έχουν την δυνατότητα να βρουν όπλα και έτσι σε επόμενη συνομιλία τους ζητά να κάνουν βομβιστική επίθεση με φιάλη υγραερίου.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις