Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Στα 500 ευρώ παραμένει το όριο συναλλαγών με μετρητά – Παντού πάνε τα POS

Στα 500 ευρώ παραμένει το όριο συναλλαγώ...

Θα επεκταθούν παντού τα POS και θα διασυνδεθούν με τις ταμειακές μηχανές.

Στο “συρτάρι” βάζει η κυβέρνηση το σχέδιο που επεξεργαζόταν για μείωση του ορίου χρήσης μετρητών στις συναλλαγές στα 200 ευρώ από τα 500 που ισχύει σήμερα.

Σε τεχνικό επίπεδο διατυπώθηκαν έντονες αντιδράσεις από στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει στο εμπόριο αλλά και σε άλλους τομείς ένας “αέρας” μετρητών. Οι συναλλαγές με μετρητά στηρίζουν δηλαδή ένα μέρος της οικονομίας που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί με διαφορετικούς τρόπους.

Στην περίπτωση της μείωσης στα 200 ευρώ, εξάλλου, θα αποκλειόταν από τις συναλλαγές εντελώς το τραπεζογραμμάτιο των 500 ευρώ, δημιουργώντας προβλήματα και στο τραπεζικό σύστημα.

Έτσι λοιπόν το υπουργείο Οικονομικών επικεντρώνεται στην επέκταση της υποχρεωτικής αποδοχής πληρωμών με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, μέσω μηχανημάτων POS, σε όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες, ακόμα και στα μικρά χωριά!

Μεταξύ των κλάδων που σήμερα, δεν είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS (ωστόσο αρκετοί χρησιμοποιούν προαιρετικά) είναι:

Ορισμένα θέατρα -κινηματογράφοι,
Ταξί,
Περίπτερα
Ορισμένα πάρκινγκ
Χώροι άθλησης, γυμναστήρια
Μικροπωλητές σε λαϊκές αγορές κλπ,
Παραδοσιακά καφενεία σε χωριά
Άλλοι επιχειρηματικοί κλάδοι που σήμερα εξαιρούνται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εκτινάχθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα:

Το 2019, οι αγορές με κάρτες ή αλλά ηλεκτρονικά μέσα έφθασαν στα 40,6 δισ. ευρώ
Το 2020 , στα 44,7 δισ. ευρώ
Το 2021, στα 53 δισ. ευρώ και
Το 2022 υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν 65 δισ. ευρώ.
Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να προχωρήσει τελικά και το σχέδιο για τις «νέου τύπου» ταμειακές μηχανές και POS που θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις που «κόβουν» τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις.

Η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS εκτιμάται ότι θα κλείσει παράθυρα φοροδιαφυγής καθώς θα εντοπίζονται πιο εύκολα περιπτώσεις απόκρυψης τζίρου και μη απόδοσης του ΦΠΑ. Οι φορολογικοί έλεγχοι έχουν δείξει ότι πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές που έχουν με πελάτες τους με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής. Ενώ δηλαδή το POS δέχεται τη συναλλαγή, ο καταστηματάρχης είτε δεν κόβει καθόλου απόδειξη είτε εκδίδει απόδειξη αλλά με ένα μικρό ποσό.

Από τη στιγμή που θα γίνει η διασύνδεση, οι ταμειακές και τα POS δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές, γεγονός που σημαίνει ότι για πληρωμές με κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής, αλλά το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.

 πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις