Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Αυξάνονται τα άτομα που αλλάζουν φύλο- «Στοπ» από το κράτος στο απαραίτητο φάρμακο

Πάτρα: Αυξάνονται τα άτομα που αλλάζουν ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Πρόβλημα με τη χορήγηση φαρμάκων

Πρόβλημα με την χορήγηση φαρμάκων που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία φυλομετάβασής τους αντιμετωπίζουν τους τελευταίους μήνες διεμφυλικά άτομα.

Πρόκειται για απαραίτητα φάρμακα που οι γιατροί πλέον δεν μπορούν να συνταγοραφήσουν και έχουν υψηλό κόστος. Παράλληλα στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται αυτές τις θεραπείες, όχι μόνο είναι μεγάλος αλλά αυξάνεται συνεχώς.

Εάν το άτομο δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει το φάρμακο, υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες που δεν επιτυγχάνουν το ίδιο αποτέλεσμα

Όπως εξηγεί ο Νεοκλής Γεωργόπουλος Καθηγητής ενδοκρινολογίας αναπαραγωγής, εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων «όταν προσπαθήσαμε να συνταγογραφήσουμε κάποια φάρμακα με την ένδειξη διαταραχή ταυτότητας φύλου δεν ήταν δυνατόν. Δεν έγινε κάποια ενημέρωση από το υπουργείο ενώ αυτό συμβαίνει εδώ και δύο μήνες.  

Όταν μπαίνουμε σε διαδικασία φυλομετάβασης πρέπει να χορηγηθούν οι ορμόνες του επιθυμητού φύλου, οιστρογόνα και τεστοστερόνη. Από την άλλη πρέπει να καταστείλουμε φαρμακευτικά την παραγωγή ορμονών που βιολογικά έχει το άτομο. Ένα αγόρι που θέλει να γίνει κορίτσι, πρέπει να λάβει οιστρογόνα αλλά και να εμποδιστεί και η παραγωγή τεστοστερόνης από τον οργανισμό του.. Δεν μπορεί να αντιμάχεται η μία ορμόνη την άλλη.

Η παραγωγή εμποδίζεται με μα ένεση αν τρίμηνο ή κάθε μήνα. Αυτό το φάρμακο δε μπορούμε να συνταγογραφήουμε. Θεωρώ ότι αυτό γίνεται λόγω κόστους . Αν η χορήγηση  των ορμονών του επιθυμητού φύλου κοστίζει 10 ευρώ, η αναστολή κοστίζει 100 ευρώ.

Εάν το άτομο δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει το φάρμακο, υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες που δεν επιτυγχάνουν το ίδιο αποτέλεσμα αλλά που μπορούν να βοηθήσουν. Όμως το ελληνικό δημόσιο είναι υποχρεωμένο να συμβάλλει στη θεραπευτική αντιμετώπιση βάσει νομοθεσίας.

Στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι και από τα δύο φύλα που κάνουν τέτοιες θεραπείες. Ο αριθμός είναι μεγάλος και αυξανόμενος.

Το ότι είναι αυξανόμενος μας απασχολεί και εμάς τους γιατρούς. Θεωρώ ότι συμβαίνει περισσότερο είναι επειδή η κοινωνία επιτρέπει πλέον τη γνωστοποίηση αυτών των προβλημάτων και έρχονται στην επιφάνεια πράγματα που κρύβονταν για χρόνια κάτω από το χαλί.

Η λεγόμενη δυσφορία φύλου στην πραγματικότητα εμφανίζεται ήδη από την παιδική ηλικία και άρα μπορεί να εντοπιστεί. Παγκόσμια τακτική της θεραπευτικής κοινότητάς είναι τέτοιες θεραπείες να γίνονται αργότερα, όχι στην εφηβική ηλικία. Και αυτό γιατί κάποιοι εγκαταλείπουν την δυσφορία φύλου. Επιπλέον οι θεραπείες γίνονται από ομάδες που συμπεριλαμβάνουν και ψυχίατρους. Οι ορμονικές θεραπείες μπορούν να μεταστραφούν».  

Ο χαρακτηρισμός της ασυμφωνίας φύλου ως ψυχική πάθηση στιγματίζει αυτά τα άτομα

Για το θέμα μίλησε στο thebest.gr ο βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μάρκου.

Πρόσφατα με πρωτοβουλία σας ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στην Βουλή κοινοβουλευτική ερώτηση σχετικά με την κατάργηση της δυνατότητας συνταγογράφησης φαρμάκου που χρησίμευε στην ορμονοθεραπεία διεμφυλικών ατόμων. Τι έχει συμβεί ακριβώς;

Πριν από λίγες μέρες ήρθε στο φως της δημοσιότητας μια καταγγελία της Orlando LGBT, ενός επιστημονικού φορέα που ασχολείται εξειδικευμένα με την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, ότι έχει σταματήσει η δυνατότητα συνταγογράφησης ενός ιατρικού σκευάσματος πολύ σημαντικού για την ορμονοθεραπεία διεμφυλικών ατόμων. Την κατάσταση αυτή επιβεβαίωσα και ο ίδιος, επικοινωνώντας με γιατρούς που προχωρούν στην συνταγογράφηση αυτού του σκευάσματος, οι οποίοι έχουν την ίδια ειδικότητα με μένα, δηλαδή του ενδοκρινολόγου.

Οι γιατροί μέχρι πρότινος χορηγούσαν το φάρμακο αυτό για την ορμονοθεραπεία ατόμων που συναντούν  ασυμφωνία του εκ γενετής ανατομικού, βιολογικού φύλου και του εκφραζόμενου, επιθυμητού φύλου (διεμφυλικά άτομα). Μέσα από την ορμονοθεραπεία στα διεμφυλικά άτομα μειώνονται τα επίπεδα των κυρίαρχων ορμονών που παράγει το σώμα και αυξάνονται τα επίπεδα των αντίστοιχων μη κυρίαρχων, με στόχο την αλλαγή των δευτερευόντων χαρακτηριστικών του φύλου, ώστε να είναι σε μεγαλύτερη συμφωνία με το πώς το άτομο βιώνει το φύλο του.

Πλέον, η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει χωρίς ακόμα να έχει εξηγήσει ο Υπουργός Υγείας για ποιο λόγο προχώρησε σε μια τέτοια διακριτική μεταχείριση αυτών των ατόμων. Αυτός είναι και ο λόγος που προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτικό ερώτημα.

Ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης;

Η απαγόρευση συνταγογράφησής του για όσα διεμφυλικά άτομα βρίσκονται σε ορμονοθεραπεία και το χρησιμοποιούν, ή θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν, σημαίνει την υποχρεωτική χρήση άλλων σκευασμάτων που δεν έχουν ακριβώς την ίδια δράση, αυξάνοντας την πιθανότητα επιπλοκών και επιβάρυνσης της υγείας τους.

Εμείς, ως καταθέτοντες Βουλευτές της ερώτησης στηρίζουμε την ανάγκη επανεξέτασης της δυνατότητας χορήγησης του συγκεκριμένου φαρμάκου, στο άρθρο 25, παρ. 1, του Συντάγματος, που ορίζει ότι το Κράτος πρέπει να ασκεί κοινωνική πολιτική στο πλαίσιο της διασφάλισης της κοινωνικής αυτονομίας του ανθρώπου.

Όπως εξάλλου τονίζουν και τα μέλη της LOATKI Κοινότητας, ο χαρακτηρισμός της ασυμφωνίας φύλου ως ψυχική πάθηση στιγματίζει αυτά τα άτομα, ενώ στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν πολλές επιστημονικές μελέτες.

Από την άλλη μεριά, ο μη χαρακτηρισμός της ως ιατρικής πάθησης δημιουργεί δυσκολίες στην χορήγηση του φαρμάκου. Εμείς τονίζουμε ότι η διάσταση των εξωτερικών από τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά του φύλου (transsexualism), για όσο διάστημα κρατάει στον χρόνο διακυβεύει την ίδια την τιμή του προσώπου, ως θεμελιώδες δικαίωμά του, όντας αναγκασμένο να αποκαλύπτει τη διαφορετικότητά του σε κοινωνικά περιβάλλοντα που συχνά δεν την ανέχονται.

Έτσι, βασίζουμε την ανάγκη να επανέλθει η δυνατότητα συνταγογράφησης ορμονοθεραπειών στο Κράτος Δικαίου, χωρίς να χρειάζεται να υποστηρίξουμε ότι η διεμφυλικότητα συνιστά ιατρική πάθηση.    

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις