Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γαλαξίδι: Το thebest.gr στα αλευρομουτζουρώματα - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ &ΒΙΝΤΕΟ

Γαλαξίδι: Το thebest.gr στα αλευρομουτζο...

Σήμερα Καθαρά Δευτέρα

Το έθιμο του Αλευρομουτζουρώματος στο Γαλαξίδι έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων, πιθανότατα στη Βυζαντινή εποχή, περίοδο κατά την οποία οι παλιάτσοι των ιπποδρόμων έβαφαν τα πρόσωπά τους.

Από το 1840 και μετά, η περίοδος των Αποκρεών και ιδιαίτερα η Καθαρά Δευτέρα συνιστούσαν ιδιότυπες εθιμικές εορτές για τη ναυτική πολιτεία του Γαλαξιδίου. Ήταν ώρα για γλέντι και ξεφάντωμα. Από την αρχή του Τριωδίου, σχεδόν καθημερινά, άναβε και μια φωτιά στις γειτονιές.

Σε πολλά καφενεία της πόλης έπαιζαν τα όργανα στις γειτονιές με αποκορύφωμα του γλεντιού τα Γαλαξιδιώτικα Κούλουμα της Καθαράς Δευτέρας, όπου στο λιμάνι του Γαλαξιδίου ξεκινούσε ο αλευροπόλεμος, το διαβόητο Αλευρομουτζούρωμα.

Στην αρχή συμμετείχαν μόνο οι άντρες και αργότερα οι γυναίκες. Όσοι επισκέπτες δεν ήθελαν να αλευρωθούν έπρεπε να έχουν οπωσδήποτε μια μουτζούρα ή ένα σταυρό στο μέτωπο από βερνίκι παπουτσιών, όσοι δεν το δέχονταν, γίνονταν «θύματα» των επίδοξων μουτζουρωμένων.

Ακόμη και σήμερα, το έθιμο του Αλευρομουτζουρώματος παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους, που συμμετέχουν ενεργά με κέφι και χαρά!

Το thebest.gr στο έθιμο του Αλευρομουτζουρώματος

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις