Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Προειδοποίηση ΗΠΑ στην Κίνα για αποστολή όπλων στη Ρωσία – Στα ύψη η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου

Προειδοποίηση ΗΠΑ στην Κίνα για αποστολή...

Οι Ουκρανοί αντέχουν κόντρα στις διαρκείς επιθέσεις

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Κίνα ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρότατες συνέπειες α δώσει όπλα στη Ρωσία για να υποστηρίξει τον πόλεμο που κάνει στην Ουκρανία, την ώρα που ο κορυφαίος στρατηγός του Κιέβου επισκεπτόταν την πόλη Μπαχμούτ στην πρώτη γραμμή του μετώπου όπου οι Ουκρανοί αντέχουν κόντρα στις διαρκείς επιθέσεις που δέχονται. 

Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ακούστηκαν στην πρωτεύουσα Κίεβο και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της νύχτας και μια ρωσική πυραυλική επίθεση σκότωσε ένα άτομο στη δυτική πόλη Χμελνίτσκι, δήλωσε ο δήμαρχός της στο Telegram. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ προσπαθούν να αποτρέψουν την Κίνα από την παροχή στρατιωτικής βοήθειας για τον πόλεμο της Μόσχας, κάνοντας δημόσια σχόλια για την πεποίθησή τους ότι το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής θανατηφόρου εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων -ενδεχομένως- drones.

 Οι δυτικοί φόβοι για τη βοήθεια της Κίνας στον οπλισμό της Ρωσίας έρχονται την ίδια στιγμή που οι δυνάμεις της Μόσχας αγωνίζονται να επιτύχουν νίκες γύρω από βασικούς στόχους στην ανατολική Ουκρανία κι ενόσω το Κίεβο προετοιμάζει μια αντεπίθεση με προηγμένα δυτικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης. 

«Το Πεκίνο θα πρέπει να πάρει τις δικές του αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσει, για το αν θα δώσει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία – αλλά αν ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο τότε το κόστος για την Κίνα θα είναι πολύ σοβαρό», τόνισε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, μιλώντας στο CNN.

Η Κίνα δεν είχε προχωρήσει στην παροχή αυτής της βοήθειας, αλλά δεν έχει βγάλει και αυτήν την επιλογή από το τραπέζι, είπε ο Σάλιβαν σε άλλη συνέντευξή του, στο ABC.

Το Πεκίνο αρνήθηκε προ ημερών να καταδικάσει την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία, συγκεκριμένα το Σάββατο, στη συνάντηση της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Ινδία. Δημοσίευσε πρόταση κατάπαυσης του πυρός την Παρασκευή, την ημέρα που συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά η πρότασή της αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας. 

«Ακούω αναφορές -και δεν ξέρω αν αληθεύουν- σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα μπορεί να σχεδιάζει να στείλει στη Ρωσία με drones-καμικάζι. Ταυτόχρονα παρουσιάζει ένα ειρηνευτικό σχέδιο. Προτείνω, λοιπόν, να κρίνουμε την Κίνα από τις ενέργειές της και όχι τα λόγια της», είπε την Κυριακή ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Deutschlandfunk. 

Ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, στάθηκε επίσης στο εν λόγω ζήτημα με την Κίνα, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή, λέγοντας ότι η υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ είναι «σίγουρη ότι η κινεζική ηγεσία εξετάζει την αποστολή θανατηφόρου εξοπλισμού στον Πούτιν».

«Επίσης, δεν βλέπουμε ότι έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση και δεν βλέπουμε αποδείξεις για πραγματικές αποστολές φονικού εξοπλισμού», είπε ο Μπερνς στο CBS.

Ο ρεπουμπλικανός Μάικλ ΜακΚόλ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, επικαλέστηκε αναφορές ότι τα drones είναι ανάμεσα στα όπλα που η Κίνα σκέφτεται να στείλει στη Ρωσία.

Ο ΜακΚόλ είπε ότι ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ ετοιμάζεται να επισκεφθεί τη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα για να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε τον πόλεμο της Ουκρανίας, τον οποίο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ως μια αντιπαράθεση με τη Δύση που απειλεί την επιβίωση της Ρωσίας και του ρωσικού λαού.

«Έχουν έναν στόχο: να διαλύσουν την πρώην Σοβιετική Ένωση και το θεμελιώδες κομμάτι της – τη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε ο Πούτιν στην κρατική τηλεόραση Rossiya 1, σε μια συνέντευξη που ηχογραφήθηκε την Τετάρτη αλλά κυκλοφόρησε την Κυριακή.

Το ΝΑΤΟ και η Δύση απορρίπτουν αυτό το αφήγημα, λέγοντας ότι στόχος τους με την παροχή όπλων και άλλης βοήθειας στο Κίεβο είναι να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί έναντι μιας απρόκλητης επίθεσης.

Ακόμα κι έτσι, η παρουσίαση του πολέμου από τον Πούτιν ως απειλή για την ύπαρξη της Ρωσίας επιτρέπει στον αρχηγό του Κρεμλίνου να έχει μεγαλύτερη ελευθερία αναφορικά με τα είδη όπλων που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια μέρα, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς πυρηνικών όπλων.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και σύμμαχος του Πούτιν, είπε σε δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα ότι η αποστολή δυτικών όπλων στο Κίεβο απειλεί τον πλανήτη με πυρηνική καταστροφή.

Στην πρώτη γραμμή του μετώπου ο στρατηγός 
Εν τω μεταξύ, ο ουκρανικός στρατός είπε ότι κατέρριψε 11 από τα 14 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τη νύχτα της Κυριακής, συμπεριλαμβανομένων των εννέα πάνω από την περιοχή του Κιέβου.

Στην πρώτη γραμμή του μετώπου, ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγός Oleksandr Syrskyi, επισκέφτηκε την ανατολική πόλη Μπάκχμουτ, το επίκεντρο των επιθέσεων της Ρωσίας εδώ και μήνες, καθώς προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο της βιομηχανικής περιοχής Ντονμπάς.

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια σειρά από αντεπιθέσεις και απώθησαν τις ρωσικές δυνάμεις γύρω από το χωριό Γιαχίντνε το Σαββατοκύριακο, αφού η ρωσική ομάδα μισθοφόρων Βάγκνερ ισχυρίστηκε ότι το κατέλαβε και το χωριό Berkhivka.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε την Κυριακή ότι οι δυνάμεις του κατέστρεψαν ουκρανικές «ομάδες δολιοφθοράς και αναγνώρισης», συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Γιαχίντνε, ενώ το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS ανέφερε ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας ανατίναξαν ένα φράγμα βόρεια του Με διάταγμα έκτασης μόλις μιας γραμμής, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε την καθαίρεση του Εντουάρντ Μοσκαλιόφ από το αξίωμα του διοικητή των μεικτών δυνάμεων της Ουκρανίας, που εμπλέκονται στις μάχες στο Ντονμπάς.Μπάκχμουτ.

Λίγο αργότερα, με διάταγμα έκτασης μόλις μιας γραμμής και χωρίς να εξηγεί τον λόγο, ο Ζελένσκι καθαίρεσε τον Εντουάρντ Μοσκαλιόφ από το αξίωμα του διοικητή των μεικτών δυνάμεων της Ουκρανίας, που εμπλέκονται στις μάχες στο Ντονμπάς

Στη γειτονική Λευκορωσία, σύμμαχο της Ρωσίας και έδαφος για τις ρωσικές δυνάμεις που επιτίθενται στην Ουκρανία, Λευκορώσοι αντάρτες και μέλη της εξόριστης αντιπολίτευσης είπαν την Κυριακή ότι κατέστρεψαν ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος παρακολούθησης A-50 σε επίθεση με drone κοντά στο Μινσκ.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις