Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο γαλαξίας που μοιάζει με χάμπουργκερ και βρίσκεται 35 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά - ΦΩΤΟ

Ο γαλαξίας που μοιάζει με χάμπουργκερ κα...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τηλεσκόπιο στην Πάτρα

Περίπου 100.000 έτη φωτός σε πλάτος και 35 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη γη, στον αστερισμό του Λέοντα, ο NGC 3628 ή αλλιώς γαλαξίας του Χάμπουργκερ (λόγω σχήματος) μοιράζεται τη γειτονιά του στο τοπικό Σύμπαν με δύο άλλους μεγάλους σπειροειδείς γαλαξίες.

Μια ομάδα αλλιώς γνωστή ως το Τρίδυμο του Λέοντα. Οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις με τους κοσμικούς του γείτονές είναι πιθανόν υπεύθυνες για την εκτεταμένη λάμψη και για την στρέβλωση του σπειροειδή του δίσκου, που στεγάζει μικρά γαλάζια αστρικά σμήνη και αριθμεί αρκετές ροζ περιοχές σχηματισμού αστέρων.

Το τρίδυμο Λέοντα είναι μια ενδιαφέρουσα ομάδα 3 γαλαξιών που συχνά παρατηρούνται και φωτογραφίζονται σε ένα μόνο οπτικό πεδίο. Στην φωτογραφία του άρθρου ωστόσο έχουμε εστιάσει στον NGC 3268 ώστε να δούμε με μεγαλύτερη ευκρίνεια τα χαρακτηριστικά του. Η φωτογραφία είναι το αποτέλεσμα μόλις 10 λήψεων των 180 δευτερολέπτων η κάθε μια, μέσα από καταδιοπτρικό τηλεσκόπιο 1.422 mm.

Η αστροφωτογράφιση έγινε στις 21 Φεβρουαρίου από την Πάτρα.

Κάθε ένας από τους γαλαξίες έχει κλίση σε διαφορετική γωνία, με αποτέλεσμα όλοι να φαίνονται αρκετά διαφορετικοί μεταξύ τους. Ο NGC 3628 (Ο Γαλαξίας του Χάμπουργκερ) φαίνεται στην άκρη, με σκοτεινές λωρίδες σκόνης που κρύβουν τον φωτεινό πυρήνα του γαλαξία. Στο κέντρο του εκτιμάται πως βρίσκεται μια μαύρη τρύπα ενώ οι γωνίες των M65 και M66 αναδεικνύουν την όμορφη σπειροειδή δομή τους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις