Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νεφέλωμα του Ωρίωνα: Το πλέον αγαπημένο θέμα αστροφωτογράφισης - ΦΩΤΟ

Νεφέλωμα του Ωρίωνα: Το πλέον αγαπημένο ...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Σε απόσταση 1344 έτη φωτός μακριά από τη Γη

Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα, γνωστό και ως Μέγα Νεφέλωμα του Ωρίωνος (μια ακριβέστερη ονομασία, καθώς στον αστερισμό Ωρίωνα υπάρχουν αρκετά άλλα νεφελώματα), αλλά και ως Μεσιέ 42 (Μ42), είναι ένα διάχυτο νεφέλωμα νότια από τη Ζώνη του Ωρίωνα. Είναι ένα από τα φαινομενικώς φωτεινότερα νεφελώματα, ορατό με γυμνό μάτι σε πολύ σκοτεινό ουρανό. Στον ουρανό κανείς μπορεί να το εντοπίσει αυτές τις ημέρες κοιτώντας νότια, νοτιοδυτικά από τις 19.00 το βράδυ και εως τις 24.00 που αρχίζει να δύει κάτω από τον ορίζοντα. Στην Πάτρα -δεδομένης της φωτορύπανσης- κανείς μπορεί να διακρίνει οριακά τη ζώνη του Ωρίωνα, τρεις φωτεινές κουκίδες σε μια ευθεία.

Με ένα τηλεσκόπιο τα πράγματα γίνονται πιο ξεκάθαρα. Η φωτό του άρθρου είναι το αποτέλεσμα 40 φωτογραφιών 120 δευτερολέπτων η κάθε μια, συνολικά 1 ώρας και 20 λεπτών φωτός από το νεφέλωμα του Ώρίωνα.

Το M42 απέχει από εμάς 1.344 ± 20 έτη φωτός. Περιλαμβάνει την κοντινότερη στη Γη περιοχή παραγωγής νέων αστέρων. Η πραγματική του διάμετρος εκτιμάται σε 24 έτη φωτός. Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα είναι ένα από τα πλέον ερευνηθέντα και φωτογραφημένα ουράνια σώματα. Η μελέτη του έχει αποκαλύψει πολλά μυστικά για τη διαδικασία σχηματισμού νέων άστρων και πλανητών από τη βαρυτική κατάρρευση νεφών διαστρικού αερίου και σκόνης. 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις