Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Πάτρα: Παρουσιάζεται την Τρίτη 21/2 το βιβλίο "Η μνήμη και η πόλις. 40+1 δημόσιες ιστορίες"

Πάτρα: Παρουσιάζεται την Τρίτη 21/2 το β...

Το βιβλίο είναι του Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Χάρη Αθανασιάδη -Μεταξύ των ομιλητών θα είναι & η βουλευτής Σία Αναγνωστοπούλου

Το βιβλίο με τίτλο "Η μνήμη και η πόλις. 40+1 δημόσιες ιστορίες" του Χάρη Αθανασιάδη που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ασίνη πρόκειται να παρουσιαστεί σε εκδήλωση που διοργανώνει το βιβλιοπωλείο Πίξελbooks στην οδό Κανακάρη 185 στην Πάτρα την ερχόμενη Τρίτη 21 Φλεβάρη 2023 στις 8:30 μμ.

Για το βιβλίο θα συζητήσουν στην εκδήλωση οι:

ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ιστορικός, καθηγήτρια Παντείου, πρώην αν. Υπουργός Παιδείας, βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης πολιτισμού,

ΣΩΤΗΡΗΣ ΛΥΚΟΥΡΓΙΩΤΗΣ, δρ Γεωγραφίας, συγγραφέας,

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ, Πολιτικός επιστήμονας, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και ο ίδιος ο συγγραφέας ΧΑΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ.

Οι «40+1 ιστορίες» του βιβλίου είναι όπως ο υπότιτλος τις ορίζει: δημόσιες. Όχι μόνο διότι θέλουν να είναι εύληπτες και ελκυστικές, έτσι που ν' απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό, μα επίσης διότι αναμετριούνται με τις συλλογικές μας μνήμες όπως αυτές διαχέονται στη δημόσια σφαίρα:

Ποια από τα ίχνη του παρελθόντος αναδείχθηκαν σε σύμβολα, ποια ανασύρουμε από τη σκόνη του χρόνου (και ποιοι τα ανασύρουμε), ποια αφέθηκαν οριστικά στη λήθη και γιατί;

Τι γίνεται με τις δύσκολες, τις επώδυνες, τις διαιρεμένες και διαιρετικές μνήμες; Πώς εξηγείται η αντοχή τους και πώς επηρεάζουν τις ζωές και τους προσανατολισμούς μας;

Οι δημόσιες ιστορίες θέλουν να φωτίσουν την ηχώ των περασμένων, μα όχι αποστασιοποιημένα, με τον τρόπο του ιατροδικαστή, όχι σίγουρα ψυχρά, αλλά ασφαλώς ψύχραιμα και κάποτε ίσως θερμά, με τον τρόπο του πολίτη.

Προπαντός με συνείδηση των διακυβεύσεων του παρόντος - οι ιστορίες είναι δημόσιες διότι αναλύουν τις μνημονικές συγκρούσεις μετέχοντας ταυτόχρονο σε αυτές. (στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

*Ο συγγραφέας Χάρης Αθανασιάδης είναι καθηγητής Δημόσιας Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάστηκε επίσης στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2005-2021) και στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (2002-2004), ενώ συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ (2001) και το Πανεπιστήμιο της Κύπρου (2009, 2012).

Παράλληλα, διευθύνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δημόσια Ιστορία» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (2017 και εξής) και μετέχει στο Επιστημονικό Συμβούλιο του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ (2012 και εξής).

Οι δημοσιεύσεις, το ερευνητικό έργο και η δημόσια παρουσία του επικεντρώνονται στη Δημόσια Ιστορία, την Ιστορία της Εκπαίδευσης και την Ιστορία του Εργατικού Κινήματος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture