Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Στερεοτυπάκια ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κλιματική αλλαγή: Η άνοδος της στάθμης των ωκεανών φέρνει «μαζική έξοδο σε βιβλική κλίμακα»

Κλιματική αλλαγή: Η άνοδος της στάθμης τ...

Ο Αντόνιο Γκουτέρες προβλέπει «δραματικές συνέπειες» για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

Η επιταχυνόμενη άνοδος της στάθμης των ωκεανών θα πνίξει ολόκληρες χώρες κάτω από τα κύματα και θα προκαλέσει «μαζική έξοδο ολόκληρων πληθυσμών σε βιβλική κλίμακα» προειδοποιεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Με τη στάθμη να ανεβαίνει με τη μεγαλύτερη ταχύτητα των τελευταίων 3.000 ετών, η κλιματική αλλαγή φέρνει «χείμαρρο προβλημάτων» για σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, δήλωσε την Τρίτη ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Από το Λος Άντζελες μέχρι τη Μπανγκόκ και το Μπουένος Άιρες, παράκτιες μεγαλουπόλεις θα αντιμετωπίσουν υπαρξιακούς κινδύνους.

Μιλώντας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γκουτέρες ζήτησε όχι μόνο δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα αλλά και αντιμετώπιση της φτώχιας και άλλων κοινωνικών προβλημάτων που επιδεινώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Η κατάσταση απαιτεί νέους διεθνείς νόμους για την προστασία των κλιματικών μεταναστών, καθώς οι επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης απειλούν την οικονομία και τις υποδομές και μπορούν να φέρουν «δραματικές συνέπειες» για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, είπε ο γγ του ΟΗΕ σύμφωνα με τον Guardian.

Η άνοδος της στάθμης είναι μεν αναπόφευκτη, όμως η αποτυχία των κυβερνήσεων να περιορίσουν αρκετά γρήγορα τις εκπομπές άνθρακα μπορεί να φέρει «αδιανόητη» επιδείνωση.

«Κοινότητες σε χαμηλό υψόμετρο και ολόκληρες χώρες μπορεί να εξαφανιστούν για πάντα. Θα μπορούσαμε να γίνουμε μάρτυρες μαζικής εξόδου ολόκληρων πληθυσμών σε βιβλική κλίμακα. Και θα δούμε ακόμα πιο σκληρό ανταγωνισμό για φρέσκο νερό, γη και άλλους πόρους».

Η Επιτροπή Διεθνούς Δικαίου διερευνά τώρα το νομικό τοπίο με την προοπτική να προωθήσει νέους κανόνες.

Το 2020, η επιτροπή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ξεκαθάρισε ότι είναι παράνομη η απέλαση ανθρώπων αν οι ζωές τους απειλούνται από την κλιματική κρίση.

Σύμφωνα με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO), η θερμοκρασία των ωκεανών ανεβαίνει πιο γρήγορα από ό,τι οποιαδήποτε άλλη περίοδο τα τελευταία 11.000 χρόνια.

Η άνοδος της στάθμης οφείλεται στη διαστολή του νερού λόγω της θέρμανσης αλλά και στην τήξη των παγετώνων της Γροιλανδίας.

Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του αιώνα η στάθμη μπορεί να ανέβει κατά περισσότερο από μισό μέτρο. Δεδομένου όμως ότι το διοξείδιο του άνθρακα παραμένει στην ατμόσφαιρα για αιώνες, η άνοδος θα συνεχιστεί ακόμα κι αν οι εκπομπές μηδενιστούν αύριο.

Σύμφωνα με τον WMO, ακόμα και αν η διεθνής κοινότητα καταφέρει να συγκρατήσει την άνοδο της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου έως τα τέλη του αιώνα, η άνοδος της στάθμης θα μπορούσε να φτάσει τα 3 μέτρα τις επόμενες δύο χιλιετίες.

Αν η αύξηση της θερμοκρασίας φτάσει τους 2,0 βαθμούς, η στάθμη θα μπορούσε να ανυψωθεί κατά 6 μέτρα.

«Η άνοδος της στάθμης εγκυμονεί κινδύνους για τις οικονομίες, τις ζωές των πολιτών, την υγεία, την ευζωία, την επάρκεια τροφίμων και νερού και τις πολιτιστικές αξίες βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του WMO καθηγητής Πέτερι Τάαλας.

Τον Οκτώβριο, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή προειδοποίησε ότι οι μέχρι σήμερα δεσμεύσεις των κυβερνήσεων είναι ανεπαρκή για την επίτευξη του στόχου, καθώς οδηγούν σε άνοδο της θερμοκρασίας κατά περίπου 2,4 βαθμούς έως το 2100, συγκριτικά με τα προβιομηχανικά επίπεδα».

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Μάθε που ψηφίζεις με ένα κλικ: Η εφαρμογή που σου δείχνει το εκλογικό σου τμήμα και στον χάρτη

Πλήρης Οδηγός Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2023: Πόσους σταυρούς βάζουμε για δήμο και περιφέρεια - Όλα όσα θέλετε να ξέρετε πριν την κάλπη

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023: Όλες οι ειδήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στους Δήμους και τις Περιφέρειες, τους συνδυασμούς, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών και τα exit polls

Αποτελέσματα Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2023: Πώς θα μεταδοθούν - Πώς θα δείτε ποσοστά και σταυρούς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις