Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σεισμός στην Τουρκία: Εφιαλτικές προβλέψεις για τον αριθμό των νεκρών

Σεισμός στην Τουρκία: Εφιαλτικές προβλέψ...

Απεγκλώβισαν 30χρονη γυναίκα και ένα 5χρονο αγόρι

Από τον σεισμό των 7,8 βαθμών ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ανήλθε την Κυριακή σε 29.605 ενώ στη Συρία σε 3.574.

Μια γυναίκα και ένα παιδί ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια χθες, έξι ημέρες μετά τον Σεισμό στην Τουρκία, από μια ομάδα διασωστών από το Ελ Σαλβαδόρ στο Σεχίτ Αϊλελέρι, στον νότο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε.

«Η ομάδα των διασωστών του Ελ Σαλβαδόρ, με την υποστήριξη Τούρκων διασωστών, κατάφεραν να διασώσουν δύο επιζώντες, μια γυναίκα και ένα παιδί, έπειτα από περισσότερες από 150 ώρες κάτω από τα ερείπια», έγραψε ο πρόεδρος Μπουκέλε στο Twitter.

Πρόκειται για τον Μελίχ Εφέ Οζτσάν, ένα παιδί περίπου 5 ετών και την Ντενίζ Νταλ, μια γυναίκα γύρω στα 30, που νοσηλεύτηκαν, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος επισύναψε στο μήνυμά του ένα βίντεο όπου διακρίνεται ένα ακίνητο παιδί το οποίο βγάζουν από τα ερείπια οι διασώστες από το Ελ Σαλβαδόρ και το τοποθετούν σε φορείο, ενώ ακούγονται κραυγές και κλάματα από τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω από το σημείο.

Στο βίντεο φαίνεται στη συνέχεια, μια γυναίκα που καταφέρνει να κουνήσει τα χέρια της και απεγκλωβίζεται και αυτή, προτού οι διασώστες της βάλουν κολάρο για τον αυχένα και την τοποθετήσουν σε φορείο.

Η διάσωση έγινε το πρωί της Κυριακής κάτω από τα ερείπια του κτιρίου Εμπράρ Σιτεσί Χαζάλ Απαρτμάνι, στο Σεχίτ Αϊλελερί, στην κοινότητα Καχραμάνμαρας στη νότια Τουρκία, σύμφωνα με την προεδρία του Ελ Σαλβαδόρ.

«Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι το παιδί είχε συμπτώματα υποθερμίας», σύμφωνα με την προεδρία.

Το Ελ Σαλβαδόρ έστειλε την Τετάρτη στην Τουρκία μια ομάδα αποτελούμενη από 100 διασώστες, μεταξύ των οποίων 58 ειδικοί στην έρευνα και διάσωση, 42 πυροσβέστες και γιατροί και αρκετοί σκύλοι.

Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία ανήλθε χθες σε 33.179, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Εφιαλτικές προβλέψεις για τον αριθμό των νεκρών

Με δραματικά υψηλό ρυθμό αυξάνει ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία την περασμένη Δευτέρα, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο ακόμα και για πάνω από 60.000 απώλειες, την ώρα που τα σωστικά συνεργεία χάνουν τη μάχη με το χρόνο, στην προσπάθειά τους να βρουν επιζώντες κάτω από τα ατέλειωτα ερείπια που άφησε πίσω του ο εγκέλαδος.

Επισήμως, ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τις 33.000 – σχεδόν οι 30.000 είναι στην Τουρκία και πάνω από 3.500 στη Συρία. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς που συντονίζει τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό, εκτιμά ότι αυτός ο αριθμός ίσως και να υπερδιπλασιαστεί, επιβεβαιώνοντας κάποιους από τους χειρότερους αρχικούς φόβους.

Ήδη, οι άνθρωποι που νοσηλεύονται είναι περίπου 80.000 άνθρωποι, οι άστεγοι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το ένα εκατομμύριο και ίσως φτάσουν σε πολλαπλάσιο αριθμό, ενώ ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιούν για τον κίνδυνο μίας «δευτερεύουσας καταστροφής που μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε περισσότερους ανθρώπους από την αρχική καταστροφή», αν η διεθνής κοινότητα και οι κρατικοί μηχανισμοί δεν κινηθούν αποτελεσματικά.

Έτσι κι αλλιώς, οι ανθρωπιστικές, κοινωνικές, ακόμα και πολιτικές ή γεωπολιτικές συνέπειες του σεισμού φαντάζουν ήδη από σημαντικές έως τερατώδεις. Στην Τουρκία για παράδειγμα τα πολιτικά σενάρια δίνουν και παίρνουν με τις συζητήσεις για το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών της 14ης Μαΐου να είναι έντονες, ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν δοκιμάζεται από την κοινωνική οργή.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις