Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Οι Πανελλαδικές του 2023 στη θαμπάδα των εκλογών!

Οι Πανελλαδικές του 2023 στη θαμπάδα των εκλογών!

Του Κυριάκου Δ. Σκιαθᾶ, εκπαιδευτικού αναλυτή – συγγραφέα

Κάθε χρόνο ακούγεται ότι «φέτος οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά», κάτι που δυστυχώς είναι μία πραγματικότητα.

Η φετινή διαφοροποίηση στη βαθμολόγηση του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών με την ισόποση αξία του Αδίδακτου και Διδαγμένου κειμένου -50% αντίστοιχα- θα επηρεάσει τα βαθμολογικά αποτελέσματα των υποψηφίων της ομάδας προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών, δηλαδή περίπου το 25% όλων όσοι θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι βαθμολογικές τους επιδόσεις στο συγκεκριμένο μάθημα θα εμφανιστούν χαμηλότερες από αυτές του 2022, εφ’ όσον εξεταστούν σε αντίστοιχης δυσκολίας θέματα, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι βάσεις των τμημάτων του 1ου Επιστημονικού πεδίου, καθώς και του συνόλου των κοινών τμημάτων (Παιδαγωγικών, Νηπιαγωγών κ.λπ).

Επιπλέον, η αλλαγή της βαθμολόγησης των επιμέρους θεμάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας θα επηρεάσει τις βαθμολογίες των υποψηφίων και των τεσσάρων ομάδων προσανατολισμού. Στο συγκεκριμένο μάθημα αφαιρούνται πέντε μονάδες από το δεύτερο θέμα, που αναφέρεται στο μη λογοτεχνικό κείμενο, για το οποίο το άριστα  από 40/100 μειώνεται σε 35/100 μονάδες. Οι πέντε μονάδες προστίθενται στο πρώτο θέμα, στην περίληψη, για την οποία το άριστα γίνεται 20/100 μονάδες από 15/100 που ήταν πέρυσι. Η αύξηση των μονάδων στο συγκεκριμένο ερώτημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από υποκειμενικότητα στη βαθμολόγηση, θα δυσκολέψει την προσέγγιση των υποψηφίων στις άριστες βαθμολογίες και θα αυξήσει το ποσοστό των γραπτών που θα αναβαθμολογηθούν.

Φέτος, η κατάργηση της συμπλήρωσης του διπλού μηχανογραφικού και η μεταφορά των θέσεων εισακτέων της κατηγορίας για το 10% που δεν καλύπτονται στις θέσεις των υποψηφίων των ημερησίων Γ.Ε.Λ. αυξάνουν τις πιθανότητες εισαγωγής των τελευταίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) πέρυσι έγινε η αιτία να παραμείνουν 197 κενές θέσεις στις Στρατιωτικές Σχολές (139 από τις 226 στη Σ.Σ.Ε. 42 από τις 197 στη Σ.Μ.Υ. και 16 από τις 41 στη Σ.Ν.Δ), γεγονός που προκάλεσε τη μείωση  των Ε.Β.Ε. στις συγκεκριμένες σχολές από 1.20 σε 1 στη Σ.Ε.Ε., από 1 σε 0.9 στη Σ.Μ.Υ. και από 1.20 σε 0.9 στη Σ.Ν.Δ. Μάλιστα, έχει ανακοινωθεί αύξηση του αριθμού εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές κατά 125, από 1335  πέρυσι σε 1460 φέτος, δηλαδή αύξηση 8,56%. Η εκτίμηση του Υπουργείου Άμυνας είναι ότι με τη στοχευμένη διαμόρφωση των Ε.Β.Ε. των Στρατιωτικών Σχολών δεν θα προκύψουν κενές θέσεις στα επόμενα ακαδημαϊκά έτη. Συνεκτιμώντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η πρόσβαση σε κάποιες Στρατιωτικές Σχολές αναμένεται να απαιτεί χαμηλότερες βαθμολογικές επιδόσεις. Ανάλογη εικόνα θα παρουσιαστεί και στη Σχολή Αστυφυλάκων, στην οποία οι προσφερόμενες θέσεις εισακτέων είναι 850 από 730 πέρυσι, δηλαδή 120 περισσότερες φέτος,  σημειώνοντας αύξηση 16,44%.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2023 θα διεξαχθούν μέσα σ’ ένα ομιχλώδες εκλογικό περιβάλλον που προκαλεί πρόσθετη ψυχολογική πίεση και ανασφάλεια στους υποψηφίους κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους. Θετικό πρόσημο έχει το γεγονός ότι πολύ νωρίς είχε ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξη τους.

Στο χρονικό διάστημα μέχρι τη διεξαγωγή τους θα επισυμβούν διάφορα και θα ανακοινωθούν κι άλλα από το Υπουργείο Παιδείας. Οι υποψήφιοι πρέπει να παραμείνουν ανεπηρέαστοι, ψύχραιμοι και προσηλωμένοι στο στόχο τους, ακολουθώντας σωστό πρόγραμμα διαβάσματος, το οποίο θα περιέχει τις αναγκαίες επαναλήψεις.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις