Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κακοκαιρία: Υποχρεωτικές οι αλυσίδες - Αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα - Πόσο κοστίζουν

Κακοκαιρία: Υποχρεωτικές οι αλυσίδες - Α...

Οι οδηγοί πρέπει να είναι εφοδιασμένοι υποχρεωτικά με αλυσίδες

Εντατικοί έλεγχοι ξεκινούν για την χρήση αντιολισθητικές αλυσίδες ενόψει της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» που θα φέρει χιόνι και ψύχος.

 Όπως επισημάνθηκε κατά την έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής για την κακοκαιρία οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν στα αυτοκινητά τους αντιολισθητικές αλυσίδες προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν όταν χρειαστεί.

Στην έκτακτη ενημέρωση επισημάνθηκε επίσης ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και ότι ο κρατικός μηχανισμός θα βρίσκεται σε επιφυλακή σε όλο το διάστημα της κακοκαιρίας.

Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που κάποιος οδηγός ελεγχθεί και δεν φέρει αλυσίδες, το πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει είναι 80 ευρώ.

 Τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είχε επισημάνει νωρίτερα και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

 Οι αντιολισθητικές αλυσίδες έχουν γίνει υποχρεωτικές από τον περασμένο Οκτώβριο, με απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιου για τις Μεταφορές Μιχάλη Παπαδόπουλου.

Σύμφωνα με την απόφαση οι οδηγοί, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιβάλλουν δηλαδή σε περίπτωση χιονόπτωσης, θα πρέπει να έχουν στα οχήματά τους, υποχρεωτικά αντιολισθητικές αλυσίδες, κατά το χρονικό διάστημα από Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο.

«Η συγκεκριμένη υποχρέωση των οδηγών αφορά σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο της χώρας, κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο κάθε έτους και όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλουν», αναφέρει η απόφαση του υπουργού.
Με βάση την απόφαση, επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών, εφόσον το όχημα δεν φέρει ειδικά ελαστικά.

 Όπως αναφέρεται στην απόφαση, ως ειδικά ελαστικά νοούνται εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S (χιονολάστιχα).

Πόσο κοστίζουν οι αντιολισθητικές αλυσίδες
Το κόστος των αντιολισθητικών αλυσίδων σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ κυμαίνεται σε μεγάλο εύρος ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκουν. Οι αλυσίδες που είναι πλαστικές και μίας χρήσης μπορεί κάποιος να τις βρει στο εμπόριο από 7 έως 30 ευρώ.

Ένας άλλος τύπος αντιολισθητικών αλυσίδων είναι οι χιονοκουβέρτες, που κοστίζουν από 22 έως 60 ευρώ.

Συμβατικές αλυσίδες από 30 έως 489 ευρώ
Προβληματισμό προκαλούν οι τιμές των συμβατικών αλυσίδων αφού η τιμή τους κυμαίνεται από 30 έως 489 ευρώ. Η τοποθέτησή τους είναι πολύ πιο εύκολη, «αφού κουμπώνουν επάνω σε κάποια εξαρτήματα των αυτοκινήτων» και κυρίως «ενδείκνυνται για ελαστικά μεγάλων μεγεθών που φέρουν πολύ μεγάλα και πανάκριβα SUV», σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Γιώργο Ανδρή.

Ενόψει της κακοκαιρίας “Barbara”, οι τιμές των αντιολισθητικών αλυσίδων έχουν ανέβει, «από τότε που είχαν 25-30 ευρώ τώρα τις βρίσκεις 35-40 ευρώ».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις