Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο γύρος της Ελλάδας παρέα με τον Πέπε- Η αρχαιολόγος Μαρία Φωτιάδη και η ιδέα του “4 paws traveller”

Ο γύρος της Ελλάδας παρέα με τον Πέπε- Η...

Kι όμως, γίνεται

Της Βασιλείας Καμάρα

Η Έλεν Κέλερ είχε πει ότι αν η ζωή δεν είναι μια τολμηρή περιπέτεια, τότε δεν είναι τίποτα. Κι αν η ίδια έβλεπε την ζωή σαν μια μεγάλη περιπέτεια τότε εμείς οι υπόλοιποι δεν έχουμε καμία δικαιολογία. 
Η Μαρία Φωτιάδη είναι αρχαιολόγος και χαζεύοντες τις πανέμορφες φωτογραφίες της, επιβεβαιώνουμε ότι έχει αντιληφθεί το νόημα της ζωής. Και έχοντας πάντα στο πλάι της τον υπέροχο συνταξιδιώτη της, τον Πέπε, δημιούργησε την σελίδα “4 paws traveller” θέλοντας να μοιράζεται τα ταξίδια τους που έχουν γίνει τρόπος ζωής, αποκομίζοντας έναν πλούτο προορισμών, αμέτρητων αναμνήσεων και μαγικών εμπειριών.

Η Μαρία μας συστήνει τον Πέπε, ένα πανέμορφο ημίαιμο Κόργκι, και περιγράφει στο pet-in.gr πώς έγινε η γνωριμία τους. 

«Είμαι η Μαρία και από εδώ ο τετράποδος συνταξιδιώτης μου, ο Πέπε. Με τον Πέπε βρεθήκαμε στην Ανατολική Αττική, στα Μεσόγεια το 2015, όπου δούλευα ως αρχαιολόγος σε ένα μεγάλο δημόσιο έργο» μας λέει. «Ταΐζαμε την μαμά του, η οποία μόλις είχε γεννήσει. Σύντομα καταλάβαμε ότι είναι δεσποζόμενη, με πολλές “ελευθερίες”, λόγω της αγροτικής περιοχής όπου ήταν το σπίτι του ιδιοκτήτη της. Όταν είδα τα κουτάβια, αμέσως τα λάτρεψα, με τον Πέπε να ξεχωρίζει. Σύντομα τον υιοθέτησα και 8 χρόνια μετά, έχουμε γυρίσει όλη την Ελλάδα» εξηγεί στο pet-in.gr.

Ο Πέπε είναι ένα ημίαιμο Corgi 8 ετών, πιθανόν διασταύρωση με Border Collie με βάση τα χρώματα του. Είναι μικρόσωμος σκύλος, ιδιαίτερα ενεργητικός, με περιέργεια για τον κόσμο γύρω του. Επιφυλακτικός με άλλα ζώα, αλλά φιλικός και παιχνιδιάρης αν υπάρξει συμπάθεια και καλός φύλακας. 
«Λόγω της ράτσας του ως τσοπανόσκυλο (τόσο τα Corgi όσο και τα Border Collie, αποτελούν σκυλιά εργασίας για προστασία των κοπαδιών), του αρέσει πολύ όταν βλέπει κοπάδια με ζώα, επομένως εκεί είμαι προσεκτική καθώς έχει την τάση να τρέχει προς το μέρος τους», περιγράφει η Μαρία και μάλιστα θυμάται όταν τον είχε χάσει σε ένα από τα ταξίδια τους. «Κάποτε στην Λήμνο, τον έχασα για αρκετή ώρα, καθώς κυνήγησε ένα από τα πολλά ελάφια που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή του Κάστρου της Μύρινας και είναι εξοικειωμένα με τον άνθρωπο.» 

Όπως μας εξηγεί η Μαρία, από μικρός συνήθισε στα ταξίδια και έχει εξαιρετική συμπεριφορά ως ταξιδιώτης. Το μικρό του μέγεθος, επίσης αποτελεί μεγάλο προσόν, καθώς δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι ταξιδιωτικοί περιορισμοί σε σχέση με ένα σκύλο μεγαλύτερου μεγέθους. Αν και τα Κόργκι θεωρούνται φιλικά με τα παιδιά, ο Πέπε δεν νιώθει άνετα, ενώ δεν του αρέσει να τον αγγίζουν εύκολα άγνωστοι, δείχνοντας την δυσαρέσκεια του. 

«Είναι ιδιαίτερα λιχούδης και θέλει συνέχεια χάδια. Έξυπνος και ζωηρός, συμπαθεί ιδιαιτέρως τις γάτες, ενώ συγκατοικεί με τον συνομήλικο του γάτο-αδερφό, τον Τσίπρα (…ναι…από τον γνωστό τέως πρωθυπουργό)», περιγράφει για τον μοναδικό του χαρακτήρα. 

Η ιδέα του “4 paws traveller” ξεκίνησε όταν κάποια στιγμή η Μαρία τακτοποιούσε το προσωπικό φωτογραφικό αρχείο από τα διάφορα ταξίδια και συνειδητοποίησε ότι υπάρχουν πάρα πολλά μέρη που έχει πάει με τον σκύλο της. Φυσικά τα ταξίδια υλοποιήθηκαν σε βάθος χρόνου και αυτό το επέτρεψε να συμβεί η καθημερινή της εργασία, λόγω συχνών μετακομίσεων ανά την Ελλάδα. 

Έτσι ήρθε σε επαφή με τόπους που ίσως υπό κανονικές συνθήκες δεν θα γνώριζε ποτέ. Έχοντας λοιπόν αυτό τον πλούτο προορισμών και συνεχίζοντας παράλληλα να ταξιδεύει σε νέα μέρη με τον σκύλο της, θεώρησε ότι θα ήταν πολύ καλή ιδέα να μοιραστεί ως απλή ταξιδιώτης τις pet friendly ταξιδιωτικές τους εμπειρίες, καθώς αυτό δυστυχώς, όπως μας λέει, “λείπει” γενικώς από το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ. 

Μέσω αυτής της δράσης επιθυμεί να καταρρίψει τον μύθο του “πήρες σκύλο; Θα σε περιορίσει”, που ενστερνίζεται πολύς κόσμος. 

«Ίσα ίσα επειδή έχω σκύλο έγινε η αφορμή να ψάξω να βρω εναλλακτικά μέρη όπου θα μπορούσα να επισκεφθώ, χωρίς τους συνηθισμένους περιορισμούς, ενώ έκανα περισσότερες δραστηριότητες που δεν φανταζόμουν, όπως αγώνες δρόμου με το σκυλάκι μου», εξηγεί η Μαρία στο pet-in.gr.
Πέραν λοιπόν των ήδη δημοσιευμένων social media (Facebook & instagram), όπου δημοσιεύει φωτογραφίες και σύντομα story από τα ταξίδια τους, ετοιμάζει και την ιστοσελίδα με το όνομα 4 paws traveller, όπου εκεί το αχτύπητο ντούο θα μοιραζεται όλες τις ταξιδιωτικές εμπειρίες από παλιούς και νέους προορισμούς.

 

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

Στα μελλοντικά σχέδια της Μαρίας Φωτιάδη είναι ένα αφιέρωμα road trip στην Πελοπόννησο, όπου όμως έχουν ήδη επισκεφτεί μεμονωμένα μέρη, όπως η Μονεμβασιά, το Γύθειο, το Ναύπλιο, η Επίδαυρος, η Σπάρτη, ο Μυστράς κλπ. 

«Στα περισσότερα μέρη έχουμε επιλέξει την μετακίνηση μας με ΙΧ, για μεγαλύτερη άνεση και ελευθερία, ωστόσο έχουμε ταξιδέψει και με δημόσια μέσα όπως λεωφορείο, πλοίο, τρένο και φυσικά με αεροπλάνο», λέει στο pet-in.gr


ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟ Ή ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ; 

«Η συγκεκριμένη ερώτηση δυστυχώς δεν είναι εύκολο να απαντηθεί», μας εξηγεί. 

«Η ευκολία ή δυσκολία κάθε ταξιδιού έγκειται πάντα σε σχέση με τον προορισμό (Ελλάδα ή εξωτερικό), σε σχέση με τον σκύλο (μέγεθος, χαρακτήρας) και φυσικά στην ίδια τη σχέση που έχει αναπτύξει ο άνθρωπος με το ζωάκι του. Για να ταξιδέψει ένας σκύλος μαζί σου, πρέπει να σε εμπιστεύεται, να έχει ένα σταθερό σημείο αναφοράς, για να μην στρεσάρεται και φοβάται. Φυσικά όλα τα σκυλιά αγαπούν να ανακαλύπτουν νέα μέρη. Αν το ζωάκι όμως δεν είναι δεμένο με τον άνθρωπο του, η αντίδραση του μπορεί να είναι άσχημη, επιθετική ή να σωματοποιήσει το άγχος με εμετούς, ανησυχία, διάρροιες κλπ.», περιγράφει εφιστώντας την προσοχή όσων επιθυμούν να αποκτήσουν ανάλογη εμπειρία με το κατοικίδιο τους. 

«Ένας ειδικός θα μπορεί να εξηγήσει όλα αυτά με μεγαλύτερη ακρίβεια, για αυτό ρωτήστε πάντα τον κτηνίατρο και τον εκπαιδευτή σας», συμβουλεύει η Μαρία. 
Για την Μαρία, τα ταξίδια με τον σκύλο της τον Πέπε είναι το πιο εύκολο και ευχάριστο πράγμα, επομένως μόνο θετικά μπορεί να απαντήσει. 

«Από μικρός ο Πέπε ήταν στο πλευρό μου, κοιμόταν μαζί μου και τον είχα συντροφιά μου στα διάφορα ταξίδια, όσο περισσότερο γινόταν και μπορούσα. Επομένως η συχνή “παρέα” με τον σκύλο, μας έδεσε και σύντομα η αλλαγή περιβάλλοντος ήταν κάτι φυσιολογικό και επιθυμητό από τον αγαπημένο μου τετράποδο φίλο», εξηγεί. 

Το μικρό του μέγεθος, αποτελεί σίγουρα μεγάλη βοήθεια, εξηγεί, καθώς μπορούσε να ταξιδεύει μαζί της ως συνεπιβάτης εντός ειδικού κυτίου μεταφοράς ζώων, ενώ γίνονταν ευκολότερα δεκτοί στα διάφορα καταλύματα. 

«Όταν απέκτησα το δικό μου αυτοκίνητο, τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο εύκολα, καθώς δεν υπήρχε κανένας προορισμός. Έχω βέβαια ταξιδέψει εντός Ελλάδας, που η οργάνωση ενός ταξιδιού με κατοικίδιο ίσως είναι πιο εύκολη. Σαφώς μπαίνουν άλλοι παράμετροι και περιορισμοί αν ταξιδεύεις στο εξωτερικό με το κατοικίδιο σου, καθώς πρέπει να ακολουθήσεις επιπλέον και επιμέρους γραφειοκρατικές διαδικασίες», λέει στο pet-in.gr αποδεικνύοντας ότι η σωστή προετοιμασία είναι πάντα ο σωστός δρόμος. 

«Δυσκολία πάντως είχα στο να ταξιδέψω με αεροπλάνοΤαλαιπωρία και για μένα και για το ζώο. Οι κανόνες είναι πολύ αυστηροί, ο σκύλος μου κατέληξε cargo και ήταν μια εμπειρία δυσάρεστη και ιδιαιτέρως χρονοβόρα και στρεσογόνα, τόσο για μένα όσο και για το ζώο, που απομονώθηκε σε άλλο τμήμα του αεροπλάνου», μας εξηγεί η Μαρία λέγοντας ότι θα το απέφευγε στο μέλλον και δεν θα το συνιστούσε, εκτός αν κάποιος έχει σκυλάκι μεγέθους toy, άρα θα μπορεί να ταξιδέψει στην καμπίνα. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ 

«Πριν πραγματοποιήσουμε το οποιοδήποτε ταξίδι, πρέπει να ακολουθήσουμε βασικούς πρωταρχικούς κανόνες», λέει στο pet-in.gr και συμβουλεύει ζώο να έχει τσιπ βγάζοντας του το βιβλιάριο υγείας, το οποίο αποτελεί και το travel pass του.

«Το τσιπάκι έχει τα στοιχεία μας για να μας βρουν σε περίπτωση που χαθεί το κατοικίδιο μας. Έπειτα, η υγεία του ζώου είναι το βασικότερο όλων, με τη σωστή αποπαρασίτωση και την χορήγηση όλων των εμβολίων, ειδικά κατά της λύσσας. Έτσι, το ζωάκι σου είναι υγιές και εσύ είσαι νόμιμος. Η σωστή εκπαίδευση και εξοικείωση του κατοικίδιου, θα μειώσει τις πιθανότητες να στρεσαριστεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού», μας εξηγεί η Μαρία. 

Συμβουλεύει επίσης αν επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε ένα μεγάλο ταξίδι, να μην έχετε ταΐσει το ζωάκι σας ήδη από την προηγούμενη ημέρα, για να αποφύγετε εμετούς και διάρροιες. 

«Αυτό το εφαρμόζω προσωπικά και η ίδια, ειδικά όταν το ταξίδι είναι πολύωρο. Σαφώς είμαι πιο χαλαρή όταν οι προορισμοί είναι κοντινοί. Φροντίζω την ασφάλεια και άνεση του ζώου, κρατώντας το ζεστό ή δροσερό ανάλογα με την εποχή, ενώ δεν το αφήνω ποτέ μόνο του σε αμάξι ή άλλο μεταφορικό μέσο. Κοιτάω πάντα για κοντινά κτηνιατρεία, σε περίπτωση ανάγκης, ενώ υπάρχει πάντα φαρμακείο στο αυτοκίνητο ή μαζί μου», μας λέει. 

Όταν η Μαρία αποφασίζει να κάνουν ένα οποιοδήποτε ταξίδι, σαφώς φροντίζει να κάνει έρευνα στο διαδίκτυο για τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου. Δεδομένο ότι οι περισσότεροι προορισμοί που έχει επισκεφθεί με τον Πέπε είναι υπαίθριοι, ενημερώνεται πάντα για την παρουσία άλλων ζώων που θα μπορούσαν να βλάψουν τον σκύλο της όπως παράδειγμα τα τσομπανόσκυλα. Αποφεύγει λοιπόν τέτοιες διαδρομές ή βρίσκει εναλλακτικό πέρασμα. 
Στην Ελλάδα το ταξίδι με κατοικίδιο, ειδικά με μέσα μαζικής μεταφορά είναι σχετικά εύκολο, μας εξηγεί, καθώς αν τσιπάρετε το ζωάκι, έχετε το βιβλιάριο υγείας και το έχετε σε κουτί μεταφοράς, μπορείτε να ταξιδέψετε παντού. 

Σε κάθε περίπτωση συστήνει πριν από κάθε ταξίδι, να επικοινωνείτε με το ΚΤΕΛ, την ακτοπλοϊκή εταιρεία ή την ΟΣΕ, για πλήρη ενημέρωση σχετικά με τους επιμέρους κανονισμούς των εταιρειών. 

Το ελεύθερο κάμπινγκ είναι μία πολύ καλή επιλογή αλλά και η ενοικίαση τροχοβίλας, όπου θα μπορείτε να ταξιδεύετε και να μένετε άνετα με το ζωάκι σας και τους συνταξιδιώτες σας, αποτελεί επίσης μία ωραία εναλλακτική.

Διαβάστε περισσότερα στο pet-in.gr

Διαβάστε επίσης:

Κατέληξε 40χρονη λόγω «κεραυνοβόλου μυοκαρδίτιδας»

Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Στεργιώτης στα 55 του

Πάτρα: Θλίψη για την απώλεια της Ράνιας Κανελλοπούλου

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις