Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Μέσα Γενάρη και έχουν μαζευτεί οι μισές ελιές- Εξαιρετική η ποιότητα, τραγική η έλλειψη εργατών

Αχαΐα: Μέσα Γενάρη και έχουν μαζευτεί οι...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

"Έχει την καλύτερη τιμή της τελευταίας εικοσαετίας από άποψη πώλησης, είναι πάνω από 4 ευρώ το λίτρο το λάδι"

Μια ποιοτική χρονιά και συνάμα ποσοτική είναι η φετινή για το ελαιόλαδο της Αχαΐας, αλλά ζούμε το πρωτοφανές φαινόμενο να μένουν οι ελιές αμάζευτες και  ανεκμετάλλευτες  ή ακόμη και να πέφτουν μόνες τους από τα δέντρα και να καταστρέφονται.

 «Είναι πάρα πολύ καλή η χρονιά για την περιοχή μας, σε ποσότητα αλλά και σε ποιότητα, με πολύ χαμηλή οξύτητα μέχρι στιγμής τουλάχιστον γιατί ακόμα η συλλογή δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς  οι παραγωγοί έχουν μείνει πίσω» αναφέρει στο thebest.gr o πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας Θανάσης Πετρόπουλος. «Έχει την καλύτερη τιμή της τελευταίας εικοσαετίας από άποψη πώλησης, είναι πάνω από 4 ευρώ το λίτρο το λάδι. Ρόλο σε αυτό έπαιξε η Ισπανία που δεν έχει φέτος μεγάλη παραγωγή οπότε ανέβηκε η τιμή η δική μας».

Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Και αυτό γιατί ενώ οι ελιές έδωσαν μεν πολύ και ποιοτικό καρπό, αλλά υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που οι αγρότες αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλο πρόβλημα. Φτάσαμε στα μέσα του Γενάρη και ακόμη δεν έχουν μαζευτεί ούτε οι μισές ελιές.  «Με μεγάλη δυσκολία μπόρεσαν οι παραγωγοί της περιοχής μας να συλλέξουν τον καρπό. Δυσκόλεψε πάρα πολύ τους αγρότες και καθυστέρησε και καθυστερεί ακόμη και τώρα, στα μέσα του Γενάρη την συλλογή» τονίζει ο κ. Πετρόπουλος.

Τι μπορεί να σημαίνει η καθυστέρηση στη συλλογή; Πρώτα από όλα απώλεια στην ποιότητά του.

«Σε περιοχές της Νότιας Πελοποννήσου, δηλαδή Μεσσηνία και Λακωνία, έχουν παρουσιαστεί προβλήματα με φυτοπαθολογικές προσβολές από γλοιοσπόριο που μπορεί να προκαλέσει ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση των καρπών και του ελαιόλαδου. Στην Αχαΐα, δεν έχουμε τέτοια προβλήματα», συμπληρώνει.

Αξίζει αν σημειωθεί ότι πολλές οικογένειες επέλεξαν να αγοράσουν λάδι από άλλους παρά να μαζέψουν τις ελιές  στα χωράφια τους καθώς εξαιτίας της έλλειψης εργατών η τιμή για τη συλλογή έχει ανέβει πάνω από τα 50 ευρώ ανά ώρα γεγονός που καθιστά εντελώς ασύμφορη  την ανάθεση της συλλογής σε εργάτες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις