Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στο Τατόι η ταφή- Φώναξαν «αθάνατος»- ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ από τις επίσημες παρουσίες

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στο Τατόι η ...

Η Εξόδιος Ακολουθία τελέστηκε 12 το μεσημέρι στη Μητρόπολη Αθηνών, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου

Δίπλα στους προγόνους του  ετάφη ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, στο Τατόι. Η αυτοκινητοπομπή διήρκεσε περίπου 30 λεπτά από τη Μητρόπολη έως το Τατόι. Τα βανάκια και τα ιδιωτικά αυτοκίνητα που μετέφεραν τους 187 επίσημους προσκεκλημένους της κηδείας σταμάτησαν σε ένα υπαίθριο πάρκινγκ που έχει στηθεί εδώ και λίγες ώρες στο Τατόι ώστε να ακολουθήσουν μια μικρή διαδρομή μέχρι την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Τι "έκλεψαν" τα φλας από την κηδεία του τέως- Oι πιο εκκεντρικές εμφανίσεις υποστηρικτών του- ΦΩΤΟ

Στη συνέχεια, η οικογένεια και οι προσκεκλημένοι έκαναν μία απόσταση περίπου 100-200 μέτρων μέχρι το σημείο της ταφής. Ειδικότερα, η πομπή ακολούθησε την διαδρομή από την είσοδο του λόφου, μέχρι τους βασιλικούς τάφους που είναι και το Μαυσωλείο και η Εκκλησία. Οι τρεις γιοί του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο Παύλος, ο Φίλιππος και ο Νικόλαος, σήκωσαν στους ώμους τους το φέρετρο με τη σορό του πατέρα τους.

Την ώρα της εξόδου του φερέτρου από το ναό του κοιμητηρίου της Ανάστασης, ο κόσμος φώναξε «Αθάνατος» και έψαλε τον εθνικό ύμνο ενώ κάποιοι φώναξαν ρυθμικά το όνομα του Παύλου.

Λίγο μετά τις 15:00 έφτασε στο Τατόι, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, η αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει τη σορό του τέως βασιλιά στην τελευταία του κατοικία.

Την αυτοκινητοπομπή περίμενε πλήθος κόσμου στην είσοδο των κτημάτων Τατοΐου.

Ακολούθως, αναμένεται να τελεστεί τρισάγιο στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως και ο ενταφιασμός, δίπλα στους τάφους των προγόνων του.

* Καθ' οδόν προς το Τατόι βρίσκεται η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, μετά την ολοκλήρωση της εξοδίου ακολουθίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου και με τη συμμετοχή των δώδεκα αρχιερέων, μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αλλά και άλλων ιεραρχών.

Όταν τελείωσε η κηδεία και το φέρετρο βγήκε από τη Μητρόπολη, το συγκεντρωμένο πλήθος άρχισε να φωνάζει «Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνος, ζήτω ο βασιλιάς» ενώ έψαλαν και τον εθνικό ύμνο.

Από τους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης, παρούσα ήταν, εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας, η πριγκίπισσα Άννα, αδερφή του βασιλιά Καρόλου και κόρη της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ.

Από τους εν ενεργεία βασιλείς, παρευρέθη ο βασιλιάς Φελίπε με τη σύζυγό του, βασίλισσα Λετίθια, η βασιλομήτωρ και αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Σοφία, με τον σύζυγό της Χουάν Κάρλος, επίσης η αδελφή της, Ειρήνη, όπως και οι πριγκίπισσες Έλενα και Κριστίνα, κόρες του Χουάν Κάρλος και της Σοφίας.

Από την Δανία, παρούσα ήταν η βασίλισσα Μαργκέτε της Δανίας, ο γιος της και διάδοχος, πρίγκιπας Φρέντερικ και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη (αδελφή της βασίλισσας της Δανίας και της Άννας-Μαρίας). Παρών, επίσης, ήταν ο βασιλιάς της Σουηδίας, Κάρολος Γουσταύος και η βασίλισσα Σίλβια, ενώ από τη Νορβηγία, ο πρίγκιπας Χάακον και η σύζυγός του, πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν.

Από το Λουξεμβούργο, ήταν ο μέγας δούκας Χένρι. Παρών, επίσης, ο βασιλιάς της Ολλανδίας, Βίλεμ Αλεξάντερ, με τη σύζυγό του, Μαξίμα και η βασιλομήτωρ, πριγκίπισσα Βεατρίκη. Εκ μέρους του βελγικού οίκου, παρευρίσκονταν ο βασιλιάς Φίλιππος και η σύζυγός του, βασίλισσα Ματθίλδη, ενώ από το Μονακό, ο πρίγκιπας Αλβέρτος.

Από τη Σερβία, οι πρώην βασιλείς Αικατερίνη και Αλέξανδρος, από τη Ρωσία, η Μαρία Βλαδιμίροβνα και τέλος από τη Ρουμανία ο πρώην πρίγκιπας Ράντου.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ο επικήδειος του γιου του Παύλου – «Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα, θα ζεις πάντα στην καρδιά μας»

Δακρυσμένη η Άννα Μαρία στην εξόδιο ακολουθία

 

 

* Ξεκίνησε η αυτοκινητομπή προς το Τατόι για την ταφή

* Ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, που τελέστηκε παρουσία νυν και πρώην βασιλέων, μεταξύ των οποίων η βασιλομήτωρ της Ισπανίας και αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Σοφία, με τον σύζυγό της, τέως βασιλιά, Χουάν Κάρλος, όπως και η άλλη αδελφή του εκλιπόντος, Ειρήνη. Τους εν ενεργεία βασιλείς υποδέχθηκε στην είσοδο του Ναού ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά, Παύλος. Τελευταία, βάσει του πρωτοκόλλου, προσήλθε η σύζυγος του τέως βασιλιά, 'Αννα - Μαρία.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ο επικήδειος του γιου του Παύλου – «Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα, θα ζεις πάντα στην καρδιά μας»

Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Παρών επίσης, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.

Κατά την έξοδο της σορού από τον ναό μέρος εκ των παρισταμένων φώναξε Κωνσταντίνος και έψαλαν τον εθνικο ύμνο.

 

Προσέλευση κόσμου στο Τατόι για την ταφή

Πλήθος πολιτών συγκεντρώνεται εδώ και λίγη ώρα στο Τατόι για την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Από τον κόμβο της Βαρυμπόμπης στην Εθνική Οδό έως και την είσοδο των κτημάτων του Τατοΐου τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.

Δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται διάσπαρτες σε πολλά σημεία της διαδρομής ενώ απαγορεύεται η είσοδος στο Τατόι σε όσους δεν έχουν πρόσκληση.

 

* Επικήδειο λόγο εκφωνησε πρώτα στα ελληνικά και εν συνεχεία στ΄αγγλικά, ο γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Παύλος. Μεταξύ άλλων επεσήμανε: Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου. Τήρησες πάντα την παρακαταθήκη του απ' όταν ανέλαβες την ευθύνη του ελληνικού θρόνου και παρέλαβες το ξίφος του αξιωματικού των τιμημένων ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδος. Στο τέλος του επικήδειου "λύγισε" . Έσκυψε το κεφάλι και με "σπασμένη" φωνή είπε: "Καλό ταξίδι πατέρα".

Η παρακαταθήκη του πατέρα σου είναι συμβόλαιο τιμής.

Ήταν μια δύσκολη εποχή πατέρα όταν ανέβηκες στο θρόνο.

Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος για να βρεις τρόπο ανατροπής των πραξικοπηματιών. Η προσπάθειά σου απέτυχε. Αλλά δεν ήθελες μένοντας στην Ελλάδα να γίνεις αιτία νέας αιματοχυσίας.

*Ξεκίνησε η εξόδιος ακολουθία 

* Έφτασε στη Μητρόπολη Αθηνών η Άννα- Μαρία σύζυγος του τέως Βασιλιά και η Μαρί Σαντάλ, σύζυγος του γιους τους Παύλου.

*Η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου όπως και οι επίσημοι προσκεκλημένοι έφτασαν για την κηδεία του στη Μητρόπολη Αθηνών. Πρώτη έφτασε η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στη Μητρόπολη Αθηνών για την κηδεία. 

 Οι αδερφές του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Σοφία και Ειρήνη έχουν φτάσει ήδη στη Μητρόπολη Αθηνών. Η Σοφία συνόδευσε τον επίτιμο βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, μέχρι τον ιερό ναό, εκεί όπου τους υποδέχθηκε ο Νικόλαος. Το παρών δίνουν ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ Αλεξάντερ και η σύζυγός του Μαξίμα,  ο πρίγκιπας του Μονακό, Αλβέρτος.

Κατά κύματα αναχωρούν οι γαλαζοαίματοι για τη Μητρόπολη. Στους τελευταίους ο πρίγκιπας Χάκον της Νορβηγίας και το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας, με τον βασιλιά Φελίπε να χαιρετά τους δημοσιογράφους. Στην Μητρόπολη και η πριγκίπισσα Άννα της Αγγλίας, η αδερφή του βασιλιά Καρόλου.
Στην κηδεία βρίσκεται και η Δούκισσα της Ρωσίας, Μαρία Βλαντιμίροβα. Και η Μαρία Ολυμπία στην κηδεία του παππού της, Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ μαζί με τα υπόλοιπα εγγόνια του

Στην Ελλάδα έχουν έρθει από χθες (15.1.2023) μέλη από 11 βασιλικές οικογένειες διαφόρων χωρών, όπως της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Σερβίας, της Δανίας και της Νορβηγίας, πολλοί εκ των οποίων είχαν συγγενική σχέση με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Συνολικά, οι επίσημοι προσκεκλημένοι για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ανέρχονται σε 187, οι οποίοι θα ακολουθήσουν και την αυτοκινητοπομπή μέχρι το Τατόι, με βανάκια αλλά και ιδιωτικά αυτοκίνητα.

* Μερίδα των συγκεντρωμένων έξω από τη Μητρόπολη αποδοκίμασαν τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, τον κ. Πικραμμένο και την κυρία Μενδώνη

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Αποδοκιμασίες σε Πικραμμένο - Μενδώνη στη Μητρόπολη

*Λίγο πριν τις 11:20 έφτασαν στη Μητρόπολη οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Ταυτοχρόνως προσέρχονται τα μέλη των βασιλικών οίκων και οι άλλοι προσκεκλημένοι.

*Oλοκληρώθηκε το λαϊκό προσκύνημα και η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου μεταφέρθηκε από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στο ναό της Μητρόπολης Αθηνών. Τη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου από το παρεκκλήσι προς την Μητρόπολη ακολουθούθησαν μόνο οι τρεις γιοι του, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος.

Πρώτος αποχαιρέτησε τον πατέρα του ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, ο οποίος έκλινε το κεφάλι του μπροστά στο φέρετρο. Με τον ίδιο τρόπο αποχαιρέτησαν οι άλλοι δύο γιοι, Νικόλαος και Φίλιππος. Μπροστά από το φέρετρο είναι τοποθετημένα τα παράσημα και το ολυμπιακό μετάλλιο του εκλιπόντος.

Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί στις 12 το μεσημέρι στη Μητρόπολη Αθηνών, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, ενώ θα συμμετάσχουν και οι συνοδικοί αρχιερείς-μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό θα έχουν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της. Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρό της, Παναγιώτη Πικραμμένο, και την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. 
 

Η διάταξη των θέσεων θα γίνει βάσει πρωτοκόλλου. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που θα προεξάρχει της Εξοδίου Ακολουθίας θα βρίσκεται στην Ωραία Πύλη και δίπλα του, δεξιά και αριστερά, θα βρίσκονται οι 12 συνοδικοί μητροπολίτες, 6 και 6. Ακολούθως, αμέσως μετά, η χορωδία του ναού και μπροστά από τον Δεσποτικό Θρόνο θα βρίσκεται η οικογένεια: η σύζυγος του εκλιπόντος Άννα Μαρία, τα παιδιά του, οι αδερφές του, η επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία και η Ειρήνη.
 

Αριστερά από την οικογένεια θα βρίσκονται οι εν ενεργεία αρχηγοί κρατών. Δηλαδή, τα βασιλικά ζεύγη της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος. Πίσω τους, οι πρώην βασιλείς και θα ακολουθούν οι διάδοχοι των θρόνων. 
 

Στη λίστα με τους υψηλούς προσκεκλημένους που θα παρακολουθήσουν την Εξόδιο Ακολουθία βρίσκονται περίπου και 60 Έλληνες, οι οποίοι υπήρξαν στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, επιχειρηματίες και πολιτικοί. Επίσης, το παρών θα δώσουν ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος και εκπρόσωποι Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών.  
 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, αναμένεται να εκφωνήσει επικήδειο, ενώ το φέρετρό του θα κουβαλήσουν ο Παύλος, ο Νικόλαος (δεύτερος γιος του) και οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του Παύλου. 
 

Η τελετή αποχαιρετισμού αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 13:00 και εν συνεχεία θα ξεκινήσει η αυτοκινητοπομπή προς το Τατόι, όπου ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία, δίπλα στους τάφους των προγόνων του. Κατά τη διάρκεια της αυτοκινητοπομπής, μοτοσικλετιστές και περιπολικά της Αστυνομίας θα κάνουν συνεχώς έλεγχο της διέλευσης, ενώ ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα ακολουθεί την πομπή και θα δίνει εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. 
 

Θα ακολουθήσει η ταφή του στα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοΐου. Συγκεκριμένα, στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει ο ενταφιασμός δίπλα στους τάφους των προγόνων του, όπως επιθυμούσε ο ίδιος. 
 

Ακολούθως, όπως έχει γίνει γνωστό, η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα για τους υψηλούς προσκεκλημένους της στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», ως είθισται στην Ελλάδα, με ψαρικά. 

 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Από τις 6:00 το πρωί έως και τις 14:00 διακόπτεται προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το μήκος της οδού Μητροπόλεως, και σε τμήμα των οδών Αιόλου και Ερμού. Επιπλέον, εξεδόθη ΝΟΤΑΜ, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται οι πτήσεις drones από τις 04:00 έως τις 17.00 στον εναέριο χώρο του κέντρου της Αθήνας, της Τανάγρας, του Τατοΐου και στην περιοχή της Δεκέλειας.

Παράλληλα, drones και ελικόπτερα της Αστυνομίας θα δίνουν εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ενώ αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν παρουσία σε καίρια σημεία, με επίκεντρο τη Μητρόπολη Αθηνών και το Τατόι. Εξάλλου, οι αστυνομικές δυνάμεις που θα βρίσκονται έξω από το κτήμα Τατοΐου θα επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε όσους έχουν ονομαστική πρόσκληση. 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις