Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Qatargate - Politico: Και η Γερμανία στα δίχτυα της επιρροής του Κατάρ

Qatargate - Politico: Και η Γερμανία στα...

Που εστιάζει το ρεπορτάζ

Οι κατηγορίες για τον χρηματισμό των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που οδήγησαν σε τέσσερις συλλήψεις, εξέθεσαν τελικά ένα ολόκληρο δίκτυο επιρροής του Κατάρ στην καρδιά της Ευρώπης.

Η μικρή χώρα του Περσικού Κόλπου έχει απλώσει τα πλοκάμια της επιρροής της όχι μόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και σε ολόκληρες χώρες. Η μεθοδολογία κοινή: προσέγγιση στρατηγικά τοποθετημένων προσώπων και συναντήσεις για μερικές θετικές κουβέντες από πρόσωπα με επιρροή,.

Το Politico σε εκτενές ρεπορτάζ καταγράφει τις σχέσεις του Κατάρ με τη Γερμανία, με την οποία συστηματικά έχει καλλιεργήσει στρατηγικές επαφές και έχει επενδύσει περί τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια.

«Όχημα» του Κατάρ ήταν η διεκδίκηση και ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Μια παγκόσμιας εμβέλειας διοργάνωση έστρεψε τα βλέμματα πάνω στη χώρα και της έδωσε τη δυνατότητα να καλλιεργήσει την εικόνα που θέλει για τον εαυτό της.

Το ρεπορτάζ εστιάζει σε δύο πρόσωπα: τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρώην αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, από τους Σοσιαλδημοκράτες και τον Κρίστοφ Χάουσγκεν, ο οποίος για χρόνια ήταν σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της Άνγκελα Μέρκελ και, ως το 2021, πρεσβευτής της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Διείσδυση μέσα από το χρηματιστήριο

Το Κατάρ, στην περίπτωση της Γερμανίας, κινήθηκε με όπλο τις στενές οικονομικές σχέσεις, αλλά και την επιρροή σε ζητήματα «σκληρής πολιτικής».

Αν και οι επενδύσεις του Κατάρ στη Γαλλία και τη Βρετανία είναι και αυτές αξιοσημείωτες (από το ξενοδοχείο Ritz στο Λονδίνο στην εξαγορά της Παρί Σεζ-Ζερμέν), μόνο στη Γερμανία πήραν τον χαρακτήρα της επένδυσης σε υποδομές.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο Qatar Investment Authority αλλά και μέλη της οικογένειας που κυβερνά τη χώρα είχαν τοποθετηθεί σε γερμανικές εταιρείες-κολοσσούς όπως τη VW και την Deutsche Bank (11% και 6% αντίστοιχα), όπως και την Porsche (5%).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις