Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Στερεοτυπάκια ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

TRAVEL

/

Απάτητα Βουνά: Το όρος Μαίναλο σε καθεστώς υψηλής προστασίας - Τα 7 ακόμη

Απάτητα Βουνά: Το όρος Μαίναλο σε καθεστ...

Η απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το όρος Μαίναλο εντάσσεται στον θεσμό των «Απάτητων Βουνών» και αποκτά καθεστώς υψηλής προστασίας.

Με τη σχετική απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά, απαγορεύεται πλέον η διάνοιξη δρόμου ή η δημιουργία τεχνητών επιφανειών, ως μέσο προστασίας της μοναδικής βιοποικιλότητάς του.


Η έκταση
Ειδικότερα, η συνολική έκταση του Μαινάλου που εντάσσεται στα «Απάτητα Βουνά» είναι 44,98 τ.χλμ., υψομετρικού εύρους 1.107 μέτρων (από 730 έως 1.837 μ.) και εκτείνεται νότια του χιονοδρομικού κέντρου της περιοχής και βορειοδυτικά της πόλης της Τρίπολης.

Αποτελείται από τεράστιες εκτάσεις κωνοφόρων δασών, κυρίως δασικών οικοσυστημάτων κεφαλληνιακής ελάτης και μαύρης πεύκης και προσφέρει καταφύγιο σε σπάνια είδη νυχτερίδας όπως η Nyctalus leisleri και στην ενδημική πεταλούδα Callimorpha quadripunctaria (οικογένεια πεταλούδας της Ρόδου).

Σημειώνεται ότι η περιοχή ξεχωρίζει για τον πλούτο της ενδημικής και μη ερπετοπανίδας, την ελληνική σαύρα Lacerta graeca και την πελοποννησιακή Podarcis peloponnesiaca, ενώ είναι ένας από τους αγαπημένους ορεινούς όγκους ορειβατών.

 
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Με την ένταξη του Μαινάλου στον πρωτοποριακό θεσμό των “Aπάτητων Βουνών” που η κυβέρνησή μας δημιούργησε, αποδεικνύουμε για άλλη μια φορά ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πρωταρχική και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας. Έτσι προστατεύουμε τη βιοποικιλότητα, αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή και παράλληλα κάνουμε τα βουνά μας πόλο έλξης για τους πολίτες της Ελλάδας και τους τουρίστες που την επισκέπτονται».

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, επεσήμανε.: «Σήμερα, το μοναδικής ομορφιάς όρος Μαίναλο μπαίνει στην οικογένεια των “Απάτητων Βουνών”. Πριν από έναν χρόνο ξεκινήσαμε έναν περιβαλλοντικό θεσμό, πρωτοπορώντας στην Ευρώπη. Τα οκτώ βουνά απέκτησαν αυστηρό καθεστώς προστασίας, ενώ ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση για τουλάχιστον άλλους 40 ορεινούς όγκους. Προστατεύουμε τις παρθένες περιοχές και τη βιοποικιλότητα, ως μία απάντηση έναντι της κλιματικής κρίσης».

Τα «Απάτητα Βουνά»
Έως σήμερα έχουν κηρυχθεί «Απάτητα Βουνά» με ισάριθμες υπουργικές αποφάσεις τεράστιες περιοχές σε επτά ορεινούς όγκους, συνολικής έκτασης 1.042 τ.χλμ.

Ειδικότερα:

Λευκά Όρη 382,06 τ.χλμ. (νομοί Χανίων και Ρεθύμνου)
Σάος 97,30 τ.χλμ. (Σαμοθράκη)
Σμόλικας 102,89 τ.χλμ. (νομοί Ιωαννίνων και Γρεβενών)
Τύμφη 202,75 τ.χλμ. (νομός Ιωαννίνων)
Ταΰγετος 143,23 τ.χλμ. (νομοί Λακωνίας και Μεσσηνίας)
Χατζή 45,61 τ.χλμ. (νομός Τρικάλων)
Άγραφα 94,92 τ.χλμ. (νομοί Καρπενησίου και Καρδίτσας)
Η πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βασίζεται επιστημονικά σε σχετική έρευνα του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της καθηγήτριας Βασιλικής Κατή.

Όπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, επιτρέπεται η σήμανση, επισκευή, συντήρηση και βελτίωση υφιστάμενων ορειβατικών και πεζοπορικών μονοπατιών. Ο οικοτουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθε περιοχή που παρουσιάζει ενδιαφέρον από άποψη βιοποικιλότητας και αισθητικής τοπίου συμβάλλοντας στη διατήρηση ή στη δημιουργία κινήτρων για μετάβαση σε πράσινη οικονομική δραστηριότητα όπως βιολογικές καλλιέργειες, προώθηση παραδοσιακών προϊόντων κ.ά.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Οδηγός Εκλογών για την αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την νέα εκλογική αναμέτρηση, τα κόμματα, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών και τα exit polls

Αποτελέσματα εκλογών: ΔΕΙΤΕ LIVE τη μετάδοση μέσα από το διαδραστικό χάρτη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life