Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Xρήστος Μπαλατής: Μιλάει για το "έξυπνο σπίτι"

Xρήστος Μπαλατής: Μιλάει για το "έξ...

Ο Χρήστος Μπαλατής είναι Διευθύνων Σύμβουλος της "Tescon"

Γεννημένος για να βλέπει «μπροστά», αυτό που θα έρθει να κυριαρχήσει στην αγορά τα επόμενα χρόνια, ο CEO της TESCOΝ, κ. Χρήστος Μπαλατής, κατάφερε να δημιουργήσει μια εταιρεία, της οποίας το project “Smart Home in Patras”, βραβεύτηκε φέτος ανάμεσα στα πέντε καλύτερα παγκοσμίως στην κατηγορία «Energy Efficiency»! Τι είναι αυτό που είδε έγκαιρα ο κ. Χρήστος Μπαλατής; Το «έξυπνο σπίτι». Αυτό που θα κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη, με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού ή με μια φωνητική κλήση. Όλα ξεκίνησαν μετά τις σπουδές του ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο ΤΕΙ Πατρών, οπότε και αποφάσισε να κάνει μεταπτυχιακό στο «Smart Building», αντικείμενο που εκείνη την περίοδο λίγοι επέλεγαν. «Από το 1996 βλέπαμε δειλά - δειλά στην παγκόσμια αγορά, ότι ξεκινούσαν τα πρώτα έξυπνα κτίρια» όπως μας λέει. «Μετά από τις σπουδές μου κατάλαβα ότι θα είναι μια δουλειά πολύ σύγχρονη και με μεγάλη δραστηριότητα. Και έριξα εκεί όλη την προσοχή μου». Τα χρόνια πέρασαν και η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας ήρθε να δικαιώσει την επιλογή.

Το έξυπνο σπίτι είναι πλέον γεγονός, ο ρυθμός ανάπτυξης των συστημάτων αυτοματισμού σε επαγγελματικούς χώρους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι καταιγιστικός και ο κ. Χρήστος Μπαλατής βλέπει το δημιούργημά του, την TESCON, να κατακτά την αγορά και τις υπηρεσίες της να αγγίζουν τα όρια αυτού που κάποτε απλώς φανταζόμασταν.

Κάπως έτσι, φτάσαμε με το πάτημα ενός πλήκτρου ή με μια φωνητική εντολή, να μειώνεται η ένταση των φωτιστικών, να κλείνουν τα ρολά, η τηλεόραση να ανοίγει και να ξεκινά η αγαπημένη μας ταινία, να εξαλείφεται η ανάγκη να πηγαίνουμε από δωμάτιο σε δωμάτιο για την ρύθμιση των κουρτινών, των ηλεκτρικών ρολών, του φωτισμού, της θερμοκρασίας και των audio – video συστημάτων! Καθημερινές δραστηριότητες, όπως το μαγείρεμα, ή το άνοιγμα της γκαραζόπορτας γίνονται αυτόματα! «Πλέον, με φωνητικές εντολές μπορείς να κάνεις πράγματα στο σπίτι σου. Για παράδειγμα, δίνεις μια εντολή να ανοιχθεί η γκαραζόπορτα μόλις πλησιάζεις με το αυτοκίνητό σου ή ζητάς από το σπίτι να ρυθμίσει τη θερμοκρασία ανοίγοντας την θέρμανση ή το κλιματιστικό, ώστε να είναι οι συνθήκες ιδανικές όταν θα βρεθείς στον χώρο σου» λέει ο κ. Μπαλατής. «Φοράς ένα ρολόι στο χέρι σου, του μιλάς και λειτουργείς το σπίτι σου. Πράγματα, που σε ένα σχετικά κοντινό παρελθόν, μπορεί να φάνταζαν επιστημονική φαντασία. Οι εξελίξεις στον τομέα είναι ραγδαίες και δεν θα σταματήσουν να είναι. Η ανταπόκριση του κόσμου απέναντι σε αυτή την τεχνολογία είναι τεράστια. Πλέον, δε νοείται ένα σύγχρονο σπίτι χωρίς να έχει ένα κομμάτι αυτοματισμού μέσα. Στόχος μας είναι να δώσουμε λύσεις στον πελάτη, ώστε να έχει την λιγότερη κατανάλωση ενέργειας με τις βέλτιστες συνθήκες μέσα στον χώρο. Βασικές προϋποθέσεις αποτελούν η μεγαλύτερη άνεση και, βεβαίως, η εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων. Στην ουσία, προγραμματίζουμε το σπίτι να «καταλαβαίνει» από μόνο του βασικές οδηγίες και να προσαρμόζεται στις συνθήκες που εμείς θέλουμε, ώστε να μας εξυπηρετεί στην καθημερινότητά μας. Μάλιστα, διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων λαμβάνουν διαφορετικά features. Για παράδειγμα, ένας ξενοδόχος έχει σαν πρώτο μέλημά του την οικονομία. Κάποιος που ζει σε μια πολυτελή κατοικία, ενδιαφέρεται, πρώτιστα, για την ευελιξία στο χώρο, την άνεση και την οικονομία. Ένας ηλικιωμένος θέλει να επενδύσει στην ασφάλεια που νιώθει, όταν μπορεί απλά να πει στην «Alexa» «χρειάζομαι βοήθεια» κι αμέσως να σταλούν μηνύματα σε 10 διαφορετικά πρόσωπα που μπορούν να προστρέξουν, χωρίς να κάνει οτιδήποτε άλλο. Όλες οι υπηρεσίες και οι τεχνολογίες εξατομικεύονται για να γίνουν ιδανικές σε κάθε περίπτωση» καταλήγει ο κ. Μπαλατής.

Η εταιρεία του μετράει πάνω από 15 χρόνια δραστηριότητας στην ελληνική και διεθνή αγορά σε ό,τι αφορά στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και τα ηλεκτρονικά συστήματα των κτιρίων. Το 2001 σηματοδότησε την έναρξη μιας μεγάλης πορείας για την TESCON με τη δημιουργία ενός τμήματος με ειδικευμένους μηχανικούς και τεχνίτες, με πιστοποιήσεις διεθνών οργανισμών και μεγάλων εταιριών στο χώρο του αυτοματισμού. Tο 2004, η TESCON ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα στον τομέα του Οικιακού και Κτιριακού Αυτοματισμού. Το 2008, πιστοποιήθηκε ως συνεργάτης της knx Association και το 2010, ως εγκαταστάτης σε συστήματα BMS (Building Management Systems). Tο 2014, έγινε μέλος του Automation Club of Greece και το 2015, πιστοποιήθηκε με το advance core της Knx Association. Είναι αποκλειστικός partner της Schneider Electric για τον νομό Αχαΐας. Σήμερα, καλύπτει όλο το φάσμα ηλεκτρολογικών και ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων ενός κτιρίου ή βιομηχανίας, με ποικίλους τομείς δραστηριότητας. Βασικός στόχος είναι η πρωτοπορία στο έξυπνο κτίριο και η συνεχής εξειδίκευση και κατάρτιση του προσωπικού στις συνεχώς αναπτυσσόμενες τεχνολογίες. Αναλαμβάνει την μελέτη και κατασκευή πάσης φύσεως ηλεκτρομηχανολογικών – ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων. Παρέχει και λύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας. «Συμβουλή μου θα ήταν οι επιχειρηματίες ή οι οικιακοί καταναλωτές να μετρήσουν πρώτα που καταναλώνουν την περισσότερη ενέργεια και, στη συνέχεια, να βρουν τρόπους για να εξοικονομήσουν ενέργεια. Αν δεν ξέρεις που καταναλώνεις ενέργεια, δεν μπορείς να εξοικονομήσεις, μόνο υποθέσεις κάνεις» επισημαίνει ο κ. Μπαλατής.

Η τεχνολογία μπορεί να σταθεί στο πλευρό του καταναλωτή για χαμηλότερες καταναλώσεις στο σπίτι ή στην επιχείρηση. Εντάσσοντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Net Metering, φωτισμούς LED, Smart Metering και πραγματοποιώντας ενεργειακές αναβαθμίσεις, που βραχυπρόθεσμα είναι ορατές στους λογαριασμούς, και σε συνδυασμό με έξυπνες τεχνολογίες, μπορείτε να επιτύχετε σημαντική μείωση του ενεργειακού κόστους. Η εταιρεία μελετά τον χώρο και προτείνει προσωποποιημένες λύσεις και τεχνικές που να ταιριάζουν 100% στις ανάγκες σας. Πόσο μπορούμε να επωφεληθούμε από τις ανανεώσιμες πηγές ενεργείας; Η απάντηση του CEO της TESCON είναι σαφής. «Θεωρώ ότι η φύση μπορεί να μας δώσει στο 90% την ενέργεια που θέλουμε. Επενδύοντας κάποια χρήματα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από ένα μικρό σπίτι μέχρι μια μεγάλη βιομηχανία, θεωρώ ότι θα μας επιστρέψει τα χρήματα που θα επενδύσουμε σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Εκτός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπάρχει και η αποθήκευση ενέργειας που έχει ξεκινήσει και θα μιλάμε γι αυτήν τα επόμενα χρόνια».

www.tescon.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά