Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Χάρης Ανδρικόπουλος: "Πάντα σκεφτόμαστε το επόμενο βήμα και το μέλλον"

Χάρης Ανδρικόπουλος: "Πάντα σκεφτόμ...

Ο Χάρης Ανδρικόπουλοςείναι Αντιπρόεδρος του Ομίλου της αλυσίδας σούπερ μάρκετ "Ανδρικόπουλος ΑΕΒΕ"

Ο Χάρης Ανδρικόπουλος, μαζί με τα αδέλφια και τα ξαδέλφια του, συνεχίζει με ενθουσιασμό, μια επιχείρηση την οποία ξεκίνησαν ο πατέρας και ο θείος του, το μακρινό 1975. Ο αντιπρόεδρος του Ομίλου της Πατρινής αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Ανδρικόπουλος ΑΕΒΕ», ο οποίος είναι και υπεύθυνος διαχείρισης προσωπικού, με σπουδές στην οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων, ήξερε από μικρός τον δρόμο που ήθελε να ακολουθήσει.

"Όλα ξεκίνησαν από τον πατέρα μου και τον θείο μου. Κατέβηκαν από το χωριό Καλάνιστρα στην Πάτρα και έκαναν διάφορες δουλειές, κυρίως σε μπακάλικα, ώσπου άνοιξαν το δικό τους κατάστημα, το 1975. Ήταν ένα μικρό μπακάλικο που βρισκόταν στη διασταύρωση της Τριών Ναύαρχων με την Κορίνθου. Το 1981 μεταφέρθηκαν σε ένα μεγαλύτερο κατάστημα στην Τριών Ναυάρχων και Μαιζώνος, το οποίο πλέον ήταν ένα σύγχρονο σούπερ μάρκετ. Βήμα βήμα ήρθαν και τα υπόλοιπα καταστήματα" λέει. Όπως εξηγεί, "από μικρό με θυμάμαι να τριγυρνάω στο μπακάλικο και μετέπειτα στο σούπερ μάρκετ του πατέρα μου. Όταν ήμουν μαθητής, μου άρεσε να πηγαίνω και να βοηθάω. Είχα από τότε ως στόχο να ασχοληθώ με αυτή τη δουλειά. Το πατρικό μου σπίτι άλλωστε ήταν κοντά και ουσιαστικά το παιχνίδι με τους φίλους μου γινόταν μπροστά στο κατάστημα. Όλα γίνονταν γύρω από αυτό. Όταν ολοκλήρωσα τις σπουδές μου και το στρατιωτικό μου ήρθε η στιγμή που εκπλήρωσα τον στόχο μου. Ακολούθησαν τα αδέλφια μου, αλλά και τα ξαδέλφια μου. Είμαστε δεύτερη γενιά στην επιχείρηση, έξι άνθρωποι που έχουμε τη χαρά να έχουμε δίπλα μας αυτούς τους δύο ανθρώπους από τους οποίους ξεκίνησαν όλα. Η εμπειρία τους, όση τεχνογνωσία και αν έχουμε εμείς, είναι πολύτιμη".

Ο Χάρης Ανδρικόπουλος μιλά με ενθουσιασμό για τη δουλειά που επέλεξε και για όσα τον "κέντριζαν" πάντα σε αυτή. "Αυτή η δουλειά έχει μία καθημερινότητα που σε κρατά σε εγρήγορση. Συναντάς πολύ κόσμο και ταυτόχρονα καλείσαι να κάνεις πολλά διαφορετικά πράγματα όπως είναι οι πωλήσεις, η διαχείριση εμπορευμάτων και προσωπικού. Κάθε μέρα είναι μία διαφορετική μέρα, ενώ μου αρέσει και η επαφή με τον κόσμο. Πάντα μου άρεσε. Είμαστε μία τοπική επιχείρηση και φυσικά υπάρχουν προσωπικές σχέσεις με τους πελάτες, τους προμηθευτές, τους εργαζόμενους. Όταν μπαίνουμε στα καταστήματα ο κόσμος μας λέει καλημέρα", εξηγεί.

Δηλώνει χαρούμενος που μπορεί να συνεχίζει την επιχείρηση που του εμπιστεύτηκαν ο πατέρας και ο θείος του, πηγαίνοντάς την μάλιστα ένα βήμα πάρα πέρα, μαζί με τους συνοδοιπόρους του. Όπως εξηγεί, σε όλη αυτή την πορεία τίποτα δεν ήταν ρόδινο. "Πάντα ό,τι και να συμβαίνει, ολυμπιακοί αγώνες, μνημόνια, capital controls, πανδημία, τα σούπερ μάρκετ βρίσκονται στο επίκεντρο. Στα 20 χρόνια που βρίσκομαι στην επιχείρηση θυμάμαι δύο στιγμές που ήταν ιδιαίτερα δύσκολες. Η πρώτη ήταν η περίοδος των capital controls, μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Έβλεπες κόσμο που είχε χρήματα στην τράπεζα και που δεν μπορούσε να τα πάρει για να έρθει να ψωνίσει. Ήταν δύσκολο να το διαχειριστούμε και εμείς και οι εργαζόμενοι. Ακόμα πιο δύσκολη ήταν η πρώτη περίοδος της πανδημίας, οι πρώτοι δύο μήνες. Ως κλάδος έπρεπε να παραμείνουμε ανοιχτοί. Είχαν εξαντληθεί τα αντισηπτικά και έπρεπε να λειτουργήσουμε χωρίς να ξέρουμε τι μέτρα έπρεπε να πάρουμε ακριβώς. Καταναλωτές, εργαζόμενοι και εμείς οι ίδιοι ήμασταν φοβισμένοι. Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που κληθήκαμε να διαχειριστούμε ως επαγγελματίες. Και σήμερα το περιβάλλον είναι δύσκολο. Ο χώρος μας άλλωστε είναι από τους πιο ανταγωνιστικούς κλάδους που μπορεί να δραστηριοποιηθεί κανείς".

Παρά τις δυσκολίες δε σταματά να κάνει σχέδια. "Πάντα σκεφτόμαστε το επόμενο βήμα και το μέλλον. Στόχος είναι να κάνουμε αργά και σταθερά βήματα, να εξυπηρετούμε τους καταναλωτές και να μπορούμε να τους προσφέρουμε ποιοτικά φρέσκα προϊόντα. Είμαστε μια μικρή αλυσίδα που επιλέγει παραδοσιακά προϊόντα. Αυτό είναι και το μεγάλο μας άγχος, ειδικά μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας και την ενεργειακή κρίση. Έχουμε συνεργασία με πολλούς παραγωγούς μαναβικής και τυροκομικών στην περιοχή. Έχουμε τον τρόπο να βρίσκουμε την ποσότητα που θέλουμε σε καλή ποιότητα και αυτό είναι κάτι που ο καταναλωτής το αντιλαμβάνεται και το επιβραβεύει. Παράλληλα μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και ως προς τις τιμές" λέει.

Για τον Χάρη Ανδρικόπουλο οι ανθρώπινες σχέσεις και η επικοινωνία έχει ιδιαίτερη σημασία. "Έχω μάθει να μην μεταφέρω τις εντάσεις της δουλειάς στο σπίτι. Γιατί σαφώς μέσα σε ένα εργασιακό περιβάλλον στο οποίο κυνηγάς στόχους, θα υπάρξουν και εντάσεις που δεν επηρεάζουν όμως τις σχέσεις μεταξύ μας" λέει.

Έχοντας αποκτήσει δύο παιδιά, παραδέχεται πως από τις μεγαλύτερές του χαρές είναι να τα βλέπει να μεγαλώνουν με υγεία. "Είναι δύσκολο να υπάρξει ελεύθερος χρόνος λόγω της δουλειάς και των ωραρίων, όμως όσο έχω τον αφιερώνω στην οικογένειά μου. Θέλω να πιστεύω ότι προσπαθώ, όσο μπορώ, να μην λείπω από τα παιδιά μου και τη σύζυγό μου. Δεν σκέφτομαι ότι θα πρέπει οπωσδήποτε και τα παιδιά μου να ασχοληθούν με την οικογενειακή επιχείρηση. Άλλωστε και εμάς δεν μας πίεσε ποτέ κανείς σε αυτή την κατεύθυνση. Για εμένα το σημαντικό είναι να καταλάβουν τα παιδιά ότι μπορούν να είναι χρήσιμοι άνθρωποι για την κοινωνία και ότι τίποτα δεν είναι εύκολο. Ότι πρέπει να κοπιάσεις για να αποκτήσεις κάποια πράγματα και ότι τίποτα δεν έρχεται αυτόματα. Θα είμαι χαρούμενος αν τα παιδιά μου ακολουθήσουν ό,τι τα γεμίζει και τα κάνει πραγματικά ευτυχισμένα" λέει.

Του αρέσει να ταξιδεύει και κατά βάση επιλέγει να το κάνει με την οικογένεια του. "Τα ταξίδια είναι το οξυγόνο μου και με την πρώτη ευκαιρία, έστω και οι μικρές αποδράσεις, είναι πρώτη επιλογή. Μέσα από τα ταξίδια αποκτούν εμπειρίες και τα παιδιά, ενώ είμαστε μαζί 24 ώρες το 24ωρο, όλη η οικογένεια. Τα ταξίδια είναι ο μόνος τρόπος για να γίνεις πιο “πλούσιος” ενώ ξοδεύεις χρήματα" διαπιστώνει.


www.andrikopoulos.com.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά