Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ιράν: Προωθούν αυστηρές ποινές για όσους παραβιάζουν την υποχρεωτικότητα της μαντίλας

Ιράν: Προωθούν αυστηρές ποινές για όσους...

Η αστυνομία έλαβε εντολή να δρα αυστηρά

Η δικαστική αρχή του Ιράν θέλει να εφαρμοστεί ξανά νόμος που προβλέπει αυστηρές ποινές, όπως η εξορία, στα πρόσωπα που παραβιάζουν την υποχρεωτικότητα της ισλαμικής μαντίλας, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται την ώρα που το Ιράν συγκλονίζεται από διαδηλώσεις που προκλήθηκαν από τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί μετά την σύλληψή της από την αστυνομία ηθών για καταγγελλόμενη παραβίαση του ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες.

"Η αστυνομία έλαβε πρόσφατα οδηγία του γενικού εισαγγελέα με την οποία της δίδει εντολή να δρα αυστηρά κατά οποιασδήποτε παραβίασης της χρήσης μαντίλας", δήλωσε ο Αμπντολσαμάντ Χοραμαμπαντί, ο αναπληρωτής εισαγγελέας, τον οποίο επικαλέστηκε το Mehr.

Στο πλαίσιο αυτό, "τα δικαστήρια οφείλουν να καταδικάζουν τους παραβάτες, επιπλέον της καταβολής προστίμου, σε επιπρόσθετες ποινές (...) όπως είναι η εξορία, η απαγόρευση άσκησης κάποιου επαγγέλματος και το κλείσιμο του τόπου εργασίας", πρόσθεσε ο Χοραμαμπαντί.

Οι ποινές αυτές εφαρμόζονται σε οποιονδήποτε δεν σέβεται την υποχρεωτικότητα της ισλαμικής μαντίλας, όπως μια γυναίκα που δεν καλύπτεται από μαντίλα ή ένας εστιάτορας που δέχθηκε πελάτισσα που δεν φοράει χιτζάμπ.


Από τότε που ξέσπασε το κύμα διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο της Αμινί, όλο και περισσότερες γυναίκες εμφανίζονται χωρίς να έχουν καλυμμένο το κεφάλι τους με μαντίλα στον δρόμο, ή στο αυτοκίνητο, χωρίς να προκαλούν αντίδραση από την αστυνομία.

Ωστόσο στις αρχές Ιανουαρίου, τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η αστυνομία ξανάρχισε να επιβλέπει την τήρηση της χρήσης χιτζάμπ στα αυτοκίνητα, στέλνοντας μήνυμα στον ιδιοκτήτη του οχήματος στην περίπτωση που η γυναίκα που το οδηγούσε δεν φορούσε μαντίλα, χωρίς ωστόσο να απειλεί με κυρώσεις.

"Η απουσία μαντίλας είναι κατάφωρο αδίκημα και οι δυνάμεις της τάξης οφείλουν να συλλαμβάνουν τους δράστες και να τους οδηγούν ενώπιον της δικαιοσύνης", δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής εισαγγελέας.

Τις τελευταίες εβδομάδες η δικαιοσύνη έκλεισε αρκετά καφέ και εστιατόρια επειδή δέχθηκαν πελάτισσες που δεν φορούσαν μαντίλα.

Εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις και χιλιάδες έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες καταγγέλλουν εν γένει «ταραχές».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις