Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κίνα: Χάος στη χώρα, ξεκίνησαν τα νέα μέτρα στην ΕΕ

Κίνα: Χάος στη χώρα, ξεκίνησαν τα νέα μέ...

δειτε ΒΙΝΤΕΟ

Σε συναγερμό βρίσκεται όλη η Κίνα – αλλά και ο πλανήτης – για το νέο ξέσπασμα κορωνοϊού, με τις εικόνες που μεταδίδονται να είναι σοκαριστικές.

Νοσοκομεία της Κίνας είναι γεμάτα, με κόσμο να στοιβάζεται στα νοσοκομεία, και άλλους να καίνε νεκρούς στους δρόμους, αφού έχουν φρακάρει νοσοκομεία, γραφεία τελετών και κρεματόρια.

Οι ανησυχίες για το που μπορεί να φτάσει από το ξέσπασμα αλλά και πως μπορεί να επηρεάσει τον κόσμο, είναι μεγάλες.

Συνεδρίαση θρίλερ του Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων
Ύστερα από μία συνεδρίαση… θρίλερ του Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες, αποφασίστηκε η ισχυρή σύσταση στους ταξιδιώτες από την Κίνα, να κάνουν τεστ κορονοϊού 48 ωρών και να φορούν μάσκα. 

Οι διαβουλεύσεις, το απόγευμα της Τετάρτης (04.01.2023), διήρκησαν περίπου έξι ώρες. Οι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας της ΕΕ κατέληξαν σε ισχυρή σύσταση για διενέργεια τεστ από τους επιβάτες 48 ώρες πριν από την αποχώρησή τους από την Κίνα. Σύμφωνα με το Associated Press, «η ΕΕ αναφέρει ότι τα 27 κράτη – μέλη “ενθαρρύνονται έντονα” να επιβάλουν προ της αναχώρησης επιβατών από την Κίνα, τεστ COVID-19».

Την Τρίτη είχε προηγηθεί ακόμα μία συνάντηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων του τομέα της Υγείας, στην οποία η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών τάχθηκαν υπέρ των τεστ πριν από την αναχώρηση.

Το Βέλγιο ωστόσο πήγε ένα βήμα παραπέρα, αφού θα απαιτεί αρνητικό τεστ πριν από την αναχώρηση για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα με απευθείας πτήσεις από την Κίνα, όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν μετά τη συνεδρίαση του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης της ΕΕ.

Το βασιλικό διάταγμα θα μπορούσε να δημοσιευτεί το Σάββατο, οπότε και εκτιμάται ότι μπορεί να ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου. Όπως επισημαίνει το δίκτυο rtl, είναι δυνατή η κλιμάκωση των μέτρων.

Επίσης, το Σάββατο είναι η πρώτη φορά που τα λύματα από μια πτήση από την Κίνα θα συλλέγονται ξεχωριστά για έρευνα για τον κορονοϊό.

ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν νέες μεταλλάξεις
Πάντως τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν πως δεν υπάρχουν νέες μεταλλάξεις από την Κίνα. Το Κινέζικο CDC δείχνει πως διασπείρονται οι υποπαραλλαγές BA.5.2 και BF.7, που σημαίνει πως η Όμικρον είναι αυτή που «θερίζει».

Ωστόσο οι επιστήμονες μελετούν την υποπαραλλαγή XBB.1.5 της Όμικρον, και το επόμενο διάστημα ο ΠΟΥ αναμένεται να έχει αναλυτικά στοιχεία.

Ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής – επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ δήλωσε στην ΕΡΤ πως αυτή η υποπαραλλαγή δίνει διπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε 2 εβδομάδες στις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί σε 29 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η οριακή κατάσταση στην Κίνα φαίνεται και από το ότι ορισμένες οικογένειες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και προχωράνε μόνοι τους στην αποτέφρωση των νεκρών συγγενών τους. Πλάνα που κυκλοφορούν στα social media, δείχνουν αυτοσχέδιες καύσεις των σορών σε πάρκα και πλατείες.

Σε ένα από αυτά τα πλάνα, φαίνεται ένα ξύλινο φέρετρο στο πλάι ενός δρόμου να έχει τυλιχτεί στη φωτιά ενώ σε ένα άλλο βίντεο, μερικοί κάτοικοι της Σαγκάης στέκονται μέσα σε ένα πάρκινγκ και κοιτούν μια αυτοσχέδια καύση νεκρού.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι κάτοικοι φαίνονται να έχουν τυλίξει το άψυχο σώμα με σεντόνια και να το καίνε, έχοντας σχεδιάσει το περίγραμμά του στο δρόμο με μια κιμωλία.

Ανακοίνωση για 1 θάνατο το τελευταίο 24ωρο, φόβοι για πολλούς παραπάνω στην πραγματικότητα
Οι ειδικοί εκτιμούν πως η Κίνα είναι αντιμέτωπη με ακόμη 2,1 εκατομμύρια θανάτους από κορονοϊό τους επόμενους μήνες. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχουν καταγραφεί μόλις 5.000 θάνατοι από τότε που τερματίστηκε η πολιτική της «μηδενικής COVID».

Γι’ αυτό, ορισμένες οικογένειες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και προχωράνε μόνοι τους στην αποτέφρωση των νεκρών συγγενών τους. Πλάνα που κυκλοφορούν στα social media, αποκαλύπτουν την ανατριχιαστική πραγματικότητα, με τις αυτοσχέδιες καύσεις των σορών σε πάρκα και πλατείες.

Ωστόσο ανώτερος αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε πως τα δεδομένα της Κίνας για την Covid-19 δεν δίνουν μια ακριβή εικόνα της κατάστασης στη χώρα και δεν αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των νοσηλειών και των θανάτων από τη νόσο. 

Η υπηρεσία του ΟΗΕ ετοιμάζεται να συναντηθεί ξανά σήμερα με Κινέζους επιστήμονες στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ενημέρωσης μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με την παγκόσμια κατάσταση του κορονοϊού.

«Πιστεύουμε ότι οι τρέχοντες αριθμοί που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν αντιπροσωπεύουν τον πραγματικό αντίκτυπο της νόσου όσον αφορά τις εισαγωγές σε νοσοκομεία, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ, ιδιαίτερα όσον αφορά τους θανάτους», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις