Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Διονύσης Σιμόπουλος, ο διακεκριμένος αστροφυσικός από τα Ψηλαλώνια: Μία σημαντική απώλεια μέσα στο 2022

Διονύσης Σιμόπουλος, ο διακεκριμένος αστ...
Μαρτάτος Tάκης

Τέσσερις μήνες μετά την εκδημία του κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το ξεχωριστό βιβλίο «Με το βλέμμα στον ουρανό, Μια περιήγηση στα μυστικά του σύμπαντος» με πρόλογο του Ηλία Μαγκλίνη

«Διονύση ραντεβού στα Υψηλά Αλώνια του Διαστήματος». Αυτά τα συγκινητικά και όλο νόημα λόγια ανέγραφε το πένθιμο στεφάνι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που κατατέθηκε στην κηδεία του κορυφαίου αστροφυσικού Διονύση Σιμόπουλου που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Αύγουστο στα 79 του χρόνια και λογίζεται στις σημαντικές απώλειες της χρονιάς 2022 που τελειώνει σε λίγες μέρες. Εξάλλου ένα από τα ωραιότερα βιβλία του Διονύση Σιμόπουλου που κατάφερε να κάνει κατανοητά τα μυστικά της απεραντοσύνης του σύμπαντος στον απλό πολίτη, ήταν το «Από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι, Η περιπέτεια της κατάκτησης του διαστήματος» (εκδόσεις Μεταίχμιο) που είχε κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2019 και έγινε μπεστ σέλερ. Εκεί κιόλας αντιληφθήκαμε οι περισσότεροι πως ο σπουδαίος αυτός επιστήμων Διονύσης Π. Σιμόπουλος είχε μεγαλώσει εδώ στην Πάτρα στην οδό Βότση και εδώ στην Αχαϊκή πρωτεύουσα έμελλε να λάβει τα πρώτα ερεθίσματα γύρω από τον κόσμο του διαστήματος και της αστροφυσικής πριν πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα. Μάλιστα το συγκεκριμένο έξοχο και με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, βιβλία συμπεριλαμβάνεται όπως είδαμε στη σελίδα των εκδόσεων Μεταίχμιο & στη βάση συγγραμμάτων Εύδοξος για τους φοιτητές.

Πριν λίγο καιρό, στις 8 Δεκεμβρίου 2022, μόλις τέσσερις μήνες μετά το θάνατο του Διονύση Σιμόπουλου κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και θα το βρείτε & στα Πατρινά βιβλιοπωλεία το βιβλίο με τίτλο «Με το βλέμμα στον ουρανό, Μια περιήγηση στα μυστικά του σύμπαντος» με πρόλογο του Ηλία Μαγκλίνη.

Όπως αναφέρει η σχετική περιγραφή του βιβλίου:

Γιατί, όταν κοιτάζουμε τα άστρα, μελετάμε… αναμνήσεις;

Πώς δημιουργείται μια μαύρη τρύπα;

Ποια είναι τα συστατικά των άστρων;

Γιατί τα άστρα νετρονίων είναι οι φάροι του Διαστήματος;

Ποια είναι η σχέση του χρυσού με τη σύγκρουση των άστρων;

Πόσες από τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε καθημερινά τις χρωστάμε στη διαστημική τεχνολογία;

Ταξιδέψτε στο Σύμπαν και ανακαλύψτε τα μυστικά του με ξεναγό τον άνθρωπο που μας μύησε στη σαγήνη των άστρων, τον επιστήμονα που συνδύασε την αστροφυσική και την κοσμολογία με τη χαρισματική αφήγηση και το παραμύθι, τον Διονύση Σιμόπουλο.

Σαν υπέρλαμπρος κομήτης πέρασε από τις ζωές πολλών από εμάς με το έργο του ο Διονύσης Σιμόπουλος. Σήμερα, που δεν είναι πια εδώ, μαζί μας, με πιάνει μια μελαγχολία, από την άλλη, με πιάνει και μια συγκίνηση που ξεπλένει τη λύπη: έτσι τον φαντάζομαι, σαν να γύρισε «σπίτι του», στα άστρα. - Ηλίας Μαγκλίνης

Το ξεχωριστό αυτό βιβλίο έχει 264 σελίδες.

Να θυμίσουμε πως ο αστροφυσικός & επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου απεβίωσε στις 7 Αυγούστου 2022, στην Αθήνα και η κηδεία του τελέστηκε 2 μέρες μετά στις 9/8 στον Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης στου Παπάγου. Ο Διονύσης Σιμόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών έπειτα από μάχη με τον καρκίνο. Ήταν βραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση, με σημαντική συγγραφική και δημοσιογραφική δραστηριότητα στον Τύπο, στην τηλεόραση ενώ είχε επιμεληθεί & ενημερωτικές εκπομπές.

Η κεντρική φωτ. είναι από το ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Φώτης Πλέγας Γ.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture