Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σε αυτή την πόλη καίνε κάθε χρόνο τον διάβολο

ΦΩΤΟ: Associated Press

ΦΩΤΟ: Associated Press

Το έθιμο που κρατάει μακριά τα κακά πνεύματα

Κάθε χρόνο, στις 7 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα οι κάτοικοι μίας πόλης στα Κεντρικά Υψίπεδα της Γουατεμάλας βγαίνουν στους δρόμους όπου ανάβουν φωτιές μπροστά από τα σπίτια τους, για να κάψουν το ομοίωμα του διαβόλου.

 Μία από τις πιο ισχυρές παραδόσεις στην κουλτούρα της χώρας της κεντρικής Αμερικής, το κάψιμο του διαβόλου είναι ένα έθιμο ιδιαίτερα δημοφιλές στους μπαρόκ αισθητικής δρόμους της Αντίγκουα. Η ημερομηνία είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς, η αμέσως επόμενη μέρα, η 8η Δεκεμβρίου, είναι η ημέρα της Παναγίας της Σύλληψης (Dia de La Virgen de Concepcion).

 Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι μελετητές, η παράδοση του καψίματος του διαβόλου ξεκίνησε στη Γουατεμάλα τον 18ο αιώνα. Σκοπός της τελετής είναι να εξαγνιστούν τα σπίτια και να κρατηθούν μακριά τα κακά πνεύματα. Στην Αντίγκουα η παράδοση είναι και μία αφορμή για γλέντι. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν να κατασκευάζουν το ομοίωμα του διαβόλου, σε ανθρώπινο μέγεθος. Η φιγούρα φτιάχνεται από εξειδικευμένους τεχνίτες που την επεξεργάζονται με πολύ καλλιτεχνικό τρόπο. Κοντά στην είσοδο της πόλης, στο κέντρο του Barrio de La Concepcion ντόπιοι και τουρίστες συγκεντρώνονται για να δουν το κάψιμο του διαβόλου.

 Η πολύ εκφραστική φιγούρα είναι κάθε χρόνο διαφορετική ενώ, την ημέρα του εθίμου, συγκεντρώνονται στην Αντίγκουα κάτοικοι από κάθε γωνιά της χώρας, για να συμμετέχουν στο γεγονός. Το σχήμα και ο σχεδιασμός του ομοιώματος μπορεί, πολλές φορές, να επηρεάζονται από την επικαιρότητα, και να παίρνουν τη μορφή καρικατούρας ανθρώπων που την απασχολούν.

 Η θρησκευτική παράδοση συμβολίζει το τέλος του κακού, το οποίο εξαγνίζεται μέσω της φωτιάς. Σε κάθε περίπτωση, είτε ο σκοπός των συμμετεχόντων είναι να τιμήσουν την παναγία, είτε να γιορτάσουν τον θρίαμβο του καλού επί του κακού, είτε η αγνή, καθαρή διασκέδαση, οι κάτοικοι της Αντίγκουα, κάθε 7 Δεκεμβρίου, θα καίνε τον διάβολο για πολλά – πολλά χρόνια ακόμη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις