Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Επιστρέφουν στα ύψη οι τιμές της χονδρικής ρεύματος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Επιστρέφουν στα ύψη οι τιμές της χονδρικ...

Η αλλαγή του καιρού και η αύξηση της ζήτησης ανέβασε τις τιμές του αερίου και συνεπώς και της χονδρικής ρεύματος

Ξανά προς τα πάνω τραβούν οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε Ελλάδα και Ευρώπη, «αντιδρώντας» στην έλευση του χειμώνα με σημαντικά χαμηλότερες θερμοκρασίες να καταγράφονται τόσο στην χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Συγκεκριμένο, το «χρονικό» των αυξήσεων στην Ελλάδα ξεκίνησε την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου όταν την ακριβώς προηγούμενη μέρα Κυριακή, το «ταμπλό» του Χρηματιστηρίου Ενέργειας έγραψε τιμή για την αγορά επόμενης ημέρας (δηλαδή για Δευτέρα) στα 319,03 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ήτοι αύξηση 57% σε σχέση με την τιμή της Κυριακής.


Ακολούθησε περαιτέρω αύξηση στα 357 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για να συνεχίσει ανοδικά στα 377 ευρώ για σήμερα Τετάρτη 30 Νοεμβρίου. Ανάλογη τάση καταγράφεται και στις ευρωπαϊκές αγορές χονδρικής ρεύματος, με πολλές εκ των βασικών να προσεγγίζουν τα 400 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Συγκεκριμένα, η τιμή χονδρικής ρεύματος για σήμερα στη Γαλλία «έκλεισε» στα 396€/MWh, για την Γερμανία στα 393€/MWh, για το Βέλγιο στα 394€/MWh και για τις γειτονικές Βουλγαρία και Ιταλία στα 382, 24€/MWh και 382,86€/MWh, αντίστοιχα.

Ο χειμωνιάτικος πλέον καιρός στην Ελλάδα έφερε σοβαρές ανακατατάξεις στο ημερήσιο μίγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με το φυσικό αέριο να παίρνει τα «ηνία» για σήμερα, καλύπτοντας το 51,05% της παραγωγής και ακολουθούν οι ΑΠΕ με 21,73%, οι εισαγωγές ρεύματος με 11,05%, οι λιγνιτικές μονάδες με 9,28% και τα υδροηλεκτρικά με 3,49%.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι αύξηση σημειώνει και η τιμή του φυσικού αέριου TTF, όπου το προθεσμιακό συμβόλαιο φυσικής παράδοσης Δεκεμβρίου 2022 βρίσκεται στα 132 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Εν τω μεταξύ, νέα μεθοδολογία για τον υπολογισμό των χρεώσεων για το δίκτυο διανομής ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ) τίθεται σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που προκρίνει τη χρέωση των καταναλωτών με κριτήριο (κατά κύριο λόγο) την ισχύ των εγκαταστάσεών τους και λιγότερο το ύψος της κατανάλωσης.

Συνολικά, το ποσό που θα εισπράξει ο Διαχειριστής από τους καταναλωτές δεν αλλάζει. Όμως η νέα μεθοδολογία υπολογισμού των χρεώσεων μπορεί να δημιουργήσει κίνητρο σε καταναλωτές που έχουν τριφασικές παροχές ενώ θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους με μονοφασικές, να προχωρήσουν στις απαιτούμενες τροποποιήσεις ώστε να έχουν χαμηλότερες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

news247.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις