Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τσελέντης: Για ποια περιοχή φοβάται - Μπορεί να «δώσει» σεισμό 6 Ρίχτερ

Τσελέντης: Για ποια περιοχή φοβάται - Μπ...

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μίλησε για τον σεισμό στους Ζάρακες Εύβοιας, αναφέροντας ότι έγινε σε περιοχή όπου δεν είναι συνηθισμένο το φαινόμενο

Για μια φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία, η οποία δείχνει πως κατά πάσα πιθανότητα επρόκειτο για τον κύριο σεισμό, έκανε λόγο ο Άκης Τσελέντης κληθείς να σχολιάσει τις τρεις ισχυρές δονήσεις που ξύπνησαν την Εύβοια, αλλά και την Αττική, το πρωί της Τρίτης.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μίλησε στο «Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8» για τον σεισμό στους Ζάρακες Εύβοιας, αναφέροντας ότι έγινε σε περιοχή όπου δεν είναι συνηθισμένο το φαινόμενο. «Το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία, μπορεί και με γεγονότα της τάξης του 4, η οποία μπορεί να κρατήσει και μια βδομάδα ακόμα, γι' αυτό πρέπει ο κόσμος να λαμβάνει υπόψη του τα γνωστά μέτρα ατομικής προφύλαξης», σχολίασε.

 
Στη συνέχεια, ο κ. Τσελέντης χτύπησε… καμπανάκι για την περιοχή των Αλκυονίδων. «Πραγματικά έχω χάσει τον ύπνο μου, γιατί έχει μαζέψει η περιοχή πάρα πολύ σεισμική ενέργεια», είπε χαρακτηριστικά.

«Κάποια στιγμή είναι γεγονός ότι θα κάνει κάποιο σεισμό εκεί κάτω και επειδή τα χαρακτηριστικά της σεισμικής δράσης εκεί πέρα επηρεάζουν σίγουρα και την Αθήνα, έχουμε βάλει ένα πολύ πυκνό δίκτυο σεισμογράφων στην περιοχή, έχουμε μάλιστα πάρει και με την υποστήριξη της Motor Oil Hellas και έχουμε βάλει και επιπλέον 25 σταθμούς. Έχουμε βάλει και σταθμούς ανίχνευσης ραδονίου. Το ραδόνιο είναι ένα αέριο το οποίο βγαίνει πριν από μεγάλους σεισμούς και πιστεύουμε ότι θα δούμε αν είναι να γίνει κάτι έγκαιρα. Πάντως οι Αλκυονίδες είναι μια περιοχή από τις πολύ επικίνδυνες σεισμικά. Το περιμένω μέσα σε 5 χρόνια ότι θα γίνει κάτι εκεί και θέλει πολύ προσοχή», ανέφερε μιλώντας ακόμα και για δόνηση της τάξης των 6 Ρίχτερ.

«Γι' αυτό φοβάμαι. Παράλληλα παρακολουθούμε εκτός από τη σεισμικότητα και άλλα φαινόμενα, παρακολουθούμε μέσω δορυφόρων την εδαφική παραμόρφωση, που είναι αρκετά εκατοστά. Όλα αυτά τα πράγματα δείχνουν ότι θέλει πολύ προσοχή συγκεκριμένη περιοχή και κυρίως γιατί όταν ενεργοποιηθεί ο ανατολικός Κορινθιακός επηρεάζει σίγουρα και την Αθήνα», συμπλήρωσε.

 
Επίσης, ο κ. Τσελέντης αναφέρθηκε και στη Θήβα, αναφέροντας ότι «είναι μια πόλη στην οποία έχουν γίνει πάρα πολλές ανασκαφές, έχουν μπαζωθεί οι περιοχές, έχουν χτιστεί πολυκατοικίες πάνω σε μπάζα, επομένως και ένας μικρός σεισμός μπορεί να επηρεάσει την πόλη και να προκαλέσει σημαντικές ζημιές. Υπάρχουν περιοχές στην πόλη όπου έχουμε σχολεία τα οποία είναι πάρα πολύ παλιά. Θέλει προσοχή αυτό το πράγμα. Βέβαια εκεί έχουμε σε εξέλιξη τώρα ένα φαινόμενο μικροσεισμικής αποτύπωσης, όπου κοιτάμε και εκεί πέρα τη μικροσεισμικότητα. Πάντως αυτή η κινδυνολογία που ακούω για 6 Ρίχτερ και 6,5 και 7 δεν ισχύει».

Νωρίτερα, μιλώντας για τον σεισμό στην Εύβοια, είχε αναφέρει πως: «Λόγω του ιστορικού της περιοχής και λόγω της μετασεισμικής ακολουθίας εξελίσσεται φυσιολογικά και ο μεγαλύτερος δείχνει να είναι ο κύριος. Υπάρχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία της τάξεως των 4 Ρίχτερ. Ο κόσμος πρέπει να παίρνει τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης».

πηγή newsbomb.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις