Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

«Λέμε ΟΧΙ στη βία κατά των Γυναικών.»

«Λέμε ΟΧΙ στη βία κατά των Γυναικών.»

Του Παναγιώτη Καρασπήλιου

Η 25η Νοεμβρίου που έχει καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε. ως η  Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η βία κατά των γυναικών έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις στις μέρες μας, ακούγοντας καθημερινά στην ειδησεογραφία περιστατικά βίας, κακοποιήσεων και γυναικοκτονιών.

            Τα φαινόμενα κακοποίησης των γυναικών που όλο και αυξάνονται προκαλούν σε όλους μας αποτροπιασμό και αγανάκτηση. Η βία κατά των γυναικών συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποτελεί μια από τις συχνότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, 1 στις 3 γυναίκες υφίστανται σωματική ή σεξουαλική βία. Τα νούμερα είναι σοκαριστικά και αντικατοπτρίζουν τη ζοφερή κατάσταση, γιατί δεν μιλάμε απλά για αριθμούς, πίσω από αυτά τα νούμερα κρύβονται τραγικές ιστορίες γυναικών που κακοποιούνται, που υφίστανται τη βία και που κινδυνεύει η ζωή τους. Γι’ αυτό πρέπει όλοι μας να βάλουμε ένα τέλος στον φαύλο κύκλο της βίας, να στηρίξουμε έμπρακτα τα θύματα βίας και να τα προτρέψουμε να σπάσουν τη σιωπή τους.

Σημαντικό ρόλο στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών κατέχουν η παιδεία και το σχολείο. Εμείς οι εκπαιδευτικοί οφείλουμε να εξαλείψουμε μέσα από τα σχολεία τα στερεότυπα, τα φαινόμενα ρατσισμού και βίας, τις έμφυλες διακρίσεις και τις προκαταλήψεις που μακροπρόθεσμα οδηγούν στην έμφυλη βία και σε κάθε μορφή βίας. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε σχολεία ισότητας και συμπερίληψης, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε συμπεριληπτικές κοινωνίες με ίσες ευκαιρίες για όλους τους ανθρώπους και με σεβασμό για τον κάθε άνθρωπο. Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να σκέφτονται και να δρουν συλλογικά για το κοινό καλό.

 Πέρα από την εφαρμογή του αναλυτικού προγράμματος και την ολοκλήρωση της διδακτέας ύλης, οφείλουμε πρώτα από όλα να προετοιμάσουμε πολίτες με πανανθρώπινες αξίες. Μέσω της ανθρωπιστικής παιδείας που θέτει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο, έχουμε την πολύτιμη ευκαιρία να μεταδώσουμε στα παιδιά αυτές τις αξίες που λειτουργούν ως «ασπίδα» στην ηθική εξαχρείωση και την κοινωνική παθογένεια των ημερών μας.

Σύμφωνα με το Άρθρο 2.1 του Συντάγματός μας «ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας» και αυτή η Συνταγματική διάταξη απευθύνεται σε όλους μας ανεξαιρέτως, είναι υποχρέωσή μας και πρέπει να εμπεδωθεί στην κοινωνική μας συνείδηση. Έχουμε χρέος να μάθουμε στα παιδιά μας μέσα από το δικό μας παράδειγμα να σέβονται τον κάθε άνθρωπο και την αξία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και να δείχνουν μηδενική ανοχή σε κακοποιητικές συμπεριφορές.

Λέμε βροντερό όχι στη βία κατά των Γυναικών, γινόμαστε μέρος της λύσης του προβλήματος και ο καθένας μας από τη θέση του την καταπολεμά με πράξεις που προάγουν μια κοινωνία με ισότητα και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, μια κοινωνία με άνδρες και γυναίκες που συνδιαμορφώνουν ένα ισότιμο και δίκαιο κόσμο, ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

 

Παναγιώτης Καρασπήλιος

Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής

Πρόεδρος Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. Πάτρας

Πρόεδρος Συλλόγου Αρκάδων Πάτρας «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης»

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις