Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

25ο Forum Ανάπτυξης: Οι αδυναμίες στις συνέργειες και οι πυλώνες

25ο Forum Ανάπτυξης: Οι αδυναμίες στις σ...

«Η σημερινή κατάσταση του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας στη Δυτική Ελλάδα, οι ευκαιρίες και οι απειλές- Ποιος ο ρόλος της Patras IQ στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής»

Η έλλειψη συνεργειών καθώς και συνδετικών κρίκων μεταξύ των επιμέρους πυλώνων του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας,  ώστε να διασφαλίζεται μία ολοκληρωμένη αναπτυξιακή προσέγγιση, αναδείχτηκαν στη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης του 25ου Forum Ανάπτυξης με θέμα «Η σημερινή κατάσταση του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας στη Δυτική Ελλάδα, οι ευκαιρίες και οι απειλές- Ποιος ο ρόλος της Patras IQ στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής».

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές και επεσήμανε πως η διεξαγωγή τέτοιων συνεδρίων είναι σημαντική, καθώς αναδεικνύουν τις κατευθύνσεις στις οποίες πρέπει να στραφεί η ελληνική οικονομία. Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Ν. Φαρμάκης τόνισε πως η Δυτική Ελλάδα έχει εξαιρετικές επιδόσεις στην καινοτομία προϊόντος, λέγοντας πως στην περιοχή συντελείται μία μικρή κοσμογονία που θα αποδώσει μελλοντικά. «Ως προς την καινοτομία προϊόντος, δηλαδή ως προς τις επιχειρήσεις που εισάγουν καινοτομίες και παράγουν ένα νέο ή βελτιωμένο προϊόν, η Δυτική Ελλάδα με ποσοστό 45,1% καταγράφει την δεύτερη καλύτερη επίδοση στη χώρα, ξεπερνώντας ακόμα και την Περιφέρεια Αττικής, ενώ την ίδια ώρα ο αντίστοιχος κοινοτικός μέσος όρος βρίσκεται στο 29,8%», είπε μεταξύ άλλων, ο κ. Φαρμάκης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, ο οποίος έκανε λόγο για «πολυδιάσπαση» δράσεων στην περιοχή και αναφέρθηκε στο εγχείρημα της ΥΠΑΤΙΑ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ ΠΔΕ, Κλεομένης Μπάρλος που ανέφερε ότι υπάρχουν λύσεις ακόμη και απλές που είναι δίπλα μας, και ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης, Κώστας Γιαννόπουλος, λέγοντας πως η συγκυρία επιτάσσει να δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες για την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της περιοχής.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό και ο αν. Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος τόνισε πως η Δυτική Ελλάδα με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τα ερευνητικά ινστιτούτα που διαθέτει μπορεί  να βρεθεί στο επίκεντρο της παγκόσμιας ερευνητικής κοινότητας με τη δημιουργίας ενός πολυσχιδούς Κέντρου Καινοτομίας.

 

ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

Πρώτος εισηγητής ήταν ο διευθυντής του γραφείου του υφ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Μιχάλης Δρίτσας, ο οποίος αναφέρθηκε στα τρία πεδία παρεμβάσεων εκ μέρους της Πολιτείας, στα ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια, στα κίνητρα για επενδύσεις και στα οικοσυστήματα καινοτομίας. Ακολούθως παρέθεσε στοιχεία για τη Δυτική Ελλάδα όσον αφορά σε επιστημονικές δημοσιεύσεις, σε επιχειρηματικά σχέδια και καινοτομία, στις οριζόντιες εφαρμογές που ενίσχυσαν το τοπικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας. Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο κ. Δρίτσας στο  πρόγραμμα «Ερευνώ- Δημιουργώ- Καινοτομώ» από τη Δυτική Ελλάδα εντάχθηκαν 269 έργα που αντιστοιχούν στο 9% του συνολικού προϋπολογισμού.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της έκθεσης Patras IQ, ανακοινώνοντας πως σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, υλοποιείται το

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα intecmed που έχει σαν στόχο την διεθνοποίηση της PATRAS IQ σε χώρες της Μεσογείου με άριστα αποτελέσματα, ενώ αντιπροσωπείες αυτών των χωρών θα φιλοξενηθούν στην όγδοη έκθεση που θα γίνει στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου Πατρών. Στις 26, 27 και 28 Μαϊου 2023.

Ακολούθησε η εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνα Ζαΐμη, από τη Βέρνη της Ελβετίας όπου βρίσκεται εκπροσωπώντας την Περιφέρεια σε συνέδριο καινοτομίας. Ο κ. Ζαΐμης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την ενίσχυση όχι μόνο της έρευνας και της καινοτομίας, αλλά και της επιχειρηματικότητας, όπως η έλευση του αγωγού φυσικού αερίου, ενώ εστίασε και στο Ερευνητικό Κέντρο πανελλήνιας εμβέλειας που προωθεί η Περιφέρεια. «Πρέπει να χαράξουμε ενιαία στρατηγική 10ετίας», είπε.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του αντιπρύτανη Έρευνας και Ανάπτυξης και προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής της Patras IQ, Παναγιώτη Δημόπουλο, ο οποίος ανακοίνωσε πως γίνονται προσπάθειες, ώστε να αποκτήσει η διοργάνωση νομική οντότητα. «Αυτό που λείπει είναι να συνδέσουμε τα παραγόμενα αποτελέσματα στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, ώστε να καταστούν λειτουργικά και αποτελεσματικά. Απαιτούνται δημιουργικές συνθέσεις, γιατί η Δυτική Ελλάδα έχει και ερευνητικό και επιστημονικό δυναμικό και αξιόλογους παραγωγικούς φορείς και επιμελητήρια και φυσικό πλούτο. Η κατεύθυνσή μας πρέπει να είναι προς την ενοποίηση όλων αυτών των δυνάμεων», είπε.

Παρεμβάσεις έκαναν ο Χρυσόστομος Στύλιος Διευθυντής Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων, ο Βασίλης Μπουργανός πρόεδρος του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής -Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ο Στέλιος Κουτρουμπίνας από τον Σύνδεσμο Τεχνολογικών Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Δυτ. Ελλάδος, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδος, Θανάσης Πετρόπουλος και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτ. Ελλάδος, Γιώργος Παππάς.

Την εκδήλωση συντόνισε ο εκδότης της εφημερίδας «Σύμβουλος», Παναγιώτης Γιαλένιος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις