Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Πάτρα: Ξεκίνησε ο νέος κύκλος εκπαιδευτικών καρναβαλικών εργαστηρίων για τα σχολεία

Πάτρα: Ξεκίνησε ο νέος κύκλος εκπαιδευτι...

Στα Παλαιά Σφαγεία - Έχουν σχεδιαστεί να γίνουν 6 εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές όλων των βαθμίδων

Μετά την επιτυχία των περσινών δημιουργικών καρναβαλικών εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν στον πολυχώρο των Παλαιών Σφαγείων στην Ακτή Δυμαίων, σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης, η ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας ενεργοποίησε τον νέο κύκλο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων- δημιουργικών καρναβαλικών εργαστηρίων για τα σχολεία στα Παλαιά Σφαγεία για τη σεζόν 2022-2023 συνεχίζοντας την συνεργασία της με την Διεύθυνση Α/θμιας και την Διεύθυνση Β/θμιας εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας και τους τομείς τους για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τα Πολιτιστικά θέματα.

Ο νέος κύκλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, έχει ριζικά εμπλουτιστεί και ανανεωθεί με νέα εκπαιδευτικά προγράμματα και σε αυτά εκπαιδευτικό ρόλο έχουν η εικαστικός Σπυριδούλα Καβαλλιεράτου και η μουσειολόγος Ελένη Τσιόγκα από τη Δομή προώθησης πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Πατρέων. Έτσι τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε μια συγκροτημένη εκπαιδευτική διαδικασία που συνδυάζει την μάθηση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την ανάπτυξη σωστής καρναβαλικής συνείδησης και την ψυχαγωγία.

Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στους χώρους των Παλαιών Σφαγείων έχουν σχεδιαστεί να γίνουν 6 εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές όλων των βαθμίδων.

1ο εκπαιδευτικό πρόγραμμα

«Στολίστε το Άνθινο Άρμα»

Τα παιδιά γνωρίζουν την πολιτιστική κληρονομιά του Καρναβαλιού, έρχονται σε επαφή με την τέχνη που τη συνοδεύει και συμμετέχουν ενεργά στον στολισμό του άνθινου άρματος της επόμενης παρέλασης μέσω της κατασκευής λουλουδιών από ανακυκλώσιμα υλικά.

2ο εκπαιδευτικό πρόγραμμα

«Ο Καραγκιόζης στο Θέατρο Σκιών»

Τα παιδιά γνωρίζουν το Θέατρο Σκιών και τον Καραγκιόζη, μαθαίνουν τη σημασία του για την πόλη και έρχονται σε επαφή με τις φιγούρες και τις τεχνικές που τις συνοδεύουν μέσω της κατασκευής φιγούρας Καραγκιόζη.

3ο εκπαιδευτικό πρόγραμμα

«Τζίτζικας, Μέρμηγκας, Πασχαλίτσα»

Τα παιδιά γνωρίζουν τους ήρωες του Καρναβαλιού με θεματικό άξονα το Καρναβάλι και τον Κρυμμένο Θησαυρό και έρχονται σε επαφή με τις έννοιες του Καρναβαλιού μέσα από κινητικές δραστηριότητες, επιτραπέζιο παιχνίδι, γλωσσολογικές και δημιουργικές δραστηριότητες.

4ο εκπαιδευτικό πρόγραμμα

«Κατασκευή Μάσκας ή Καπέλου»

Δημιουργικό εργαστήριο κατασκευής καρναβαλικής μάσκας και καπέλου με ανακυκλώσιμα υλικά με σκοπό τη σύνδεση του Καρναβαλιού με την κοινωνία των παιδιών και την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης και της αφύπνισης σχετικά με τη σημασία της ανακύκλωσης.

5ο εκπαιδευτικό πρόγραμμα

«Φέρτε…»

Φέρτε για να ζωγραφίσουμε… Τα παιδιά φέρνοντας ένα από τα παραπάνω υλικά της αρεσκείας τους (πέτρα, ξύλο, πανί, κεραμίδι) χρησιμοποιώντας το ως βάση, ζωγραφίζουν σχετικά με τις Απόκριες, το Καρναβάλι, τον Καραγκιόζη.

6ο εκπαιδευτικό πρόγραμμα

«V.R.»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ψηφιακή εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας που αναπτύχθηκε με σκοπό οι επισκέπτες του πολυχώρου των Παλαιών Σφαγείων να βιώσουν μια «εκ των έσω» εμπειρία καρναβαλικής δημιουργίας και ανακάλυψης.

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα διοργανωθεί μαθητικό φεστιβάλ για τη διάχυση και την γνωστοποίηση στο κοινό των μαθητικών αποτελεσμάτων.

Τα δημιουργικά εργαστήρια για τα νηπιαγωγεία-δημοτικά, με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Α΄θμιας Εκπαίδευσης, άρχισαν την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου με το 44ο Δημοτικό Σχολείο (Γ΄ Τάξη) και συνεχίστηκαν την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου με το 8ο Δημοτικό Σχολείο (Στ΄ Τάξη), τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου με το 41ο Δημοτικό Σχολείο (Α΄ Τάξη), ενώ τη σκυτάλη την Τρίτη 15 Νοεμβρίου θα πάρουν το 15ο Νηπιαγωγείο και το 50ο Δημοτικό Σχολείο (Δ΄ Τάξη).

Το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, που θα πραγματοποιηθούν με τη συνεργασία της Διεύθυνσης της Β΄θμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαϊας θα ανακοινωθεί σύντομα.                           

Κύρια στόχευση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα πραγματοποιηθούν στα Παλαιά Σφαγεία, είναι η δημιουργική συλλογική δράση, η συζήτηση και ο προβληματισμός για τη σύνδεση του Καρναβαλιού με την κοινωνία των παιδιών ώστε να εξασφαλιστεί η μετέπειτα συμμετοχή τους σ’ αυτό. Άλλωστε τα παιδιά είναι το μέλλον του Πατρινού Καρναβαλιού και για αυτό οφείλουμε να τα αντιμετωπίζουμε με συγκροτημένα βήματα και ευθύνη.

*Η λειτουργία του χώρου των Παλαιών Σφαγείων χρηματοδοτείται από τη πράξη «Δομή προώθησης πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Πατρέων» η οποία είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture