Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Financial Times: "Οι υποκλοπές αμαυρώνουν την εικόνα της Ελλάδας"

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

"Ένα μυστηριώδες σκάνδαλο υποκλοπών απειλεί την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την κρίση χρέους" αναφέρουν σε εκτενές δημοσίευμά τους οι Financial Times.

"Όσο περισσότερο καθυστερεί η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τις υποκλοπές, τόσο περισσότερο φαίνεται ότι έχει κάτι να κρύψει. Η εικόνα της χώρας προς το εξωτερικό, βρίσκεται σε κίνδυνο". Τα παραπάνω γράφει σε εκτενές δημοσίευμά του ο ανταποκριτής των Financial Times σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, Tony Barber, σε ένα κείμενο που δεν "τιμά" ιδιαιτέρως την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την ώρα που απηχεί τη διάσταση που έχει λάβει το θέμα, στο εξωτερικό.

Το δημοσίευμα των FT εκκινεί μάλιστα υπενθυμίζοντας την υπόθεση του πατέρα Μητσοτάκη, όταν όπως αναφέρεται, "τριάντα χρόνια πριν, η ελληνική βουλή ψήφιζε για να παραπεμφθεί σε δίκη για την φερόμενη εμπλοκή του σε υποκλοπές πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων, με την υπόθεση να σταματά από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο υποστήριξε ότι οι κατηγορίες πρέπει να αποσυρθούν".

Τότε, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, είχε ζητήσει την αναστολή διώξεων για πολιτικά πρόσωπα.

"Τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γιος του πρώην πρωθυπουργού και πρωθυπουργός από το 2019, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός παρόμοιου σκανδάλου" αναφέρουν οι FT. "Ο χρόνος θα δείξει αν θα φτάσουμε σε νομικές διαδικασίες. Εν τω μεταξύ, τα πολλά αναπάντητα ερωτήματα για την υπόθεση, ρίχνουν σύννεφα πάνω από την κυβέρνηση Μητσοτάκη", συνεχίζει το άρθρο.

"Αυτό έχει σημασία, γιατί η εικόνα της Ελλάδας έχει υποστεί μια αξιοσημείωτη και από πολλές απόψεις δικαιολογημένη μεταμόρφωση από τα χρόνια της κρίσης της δεκαετίας του 2010. Κάποτε φαινόταν πιθανό ότι τα δεινά σχετικά με το χρέος της χώρας θα οδηγούσαν σε μια καταστροφική χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη, απειλώντας τη νομισματική ένωση της Ευρώπης. Η πολιτική πολώθηκε με τις εκλογές το 2015", σημειώνουν οι FT, χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα "εξεγερμένο" που "σχημάτισε την πιο ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο".

"Αργά αλλά σταθερά, τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο. Υπό την καθοδήγηση ενός "εξημερωμένου" ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη, η Ελλάδα ικανοποίησε τις αιτιάσεις των πιστωτών της, σε βαθμό που η ΕΕ ανακοίνωσε τον Αύγουστο το τέλος της "ενισχυμένης εποπτείας" των ελληνικών δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών".

"Η Ελλάδα έγινε επίσης ένας πολύτιμος εταίρος στην αντιμετώπιση των περιφερειακών προβλημάτων" γράφει ο Barber. "Η διευθέτηση του ζητήματος με τη Βόρεια Μακεδονία έθεσε τέλος σε μια από τις πιο δυσεπίλυτες διπλωματικές διαφορές των Βαλκανίων. Η ΕΕ επαινεί την Ελλάδα για τον ρόλο της στη φύλαξη των συνόρων έναντι των μη επιθυμητών μεταναστών", σημειώνει με νόημα. "Η Αθήνα υπήρξε πιστός σύμμαχος του ΝΑΤΟ στην υποστήριξη της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο".

Η ΕΥΠ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Και αναφέρει: "Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Μητσοτάκης έθεσε υπό τον έλεγχό του την ΕΥΠ, την εθνική υπηρεσία πληροφοριών και έθεσε στη θέση του διευθυντή τον Παναγιώτη Κοντολέων, που ήταν επικεφαλής μιας ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας. Ο Κοντολέων παραιτήθηκε τον Αύγουστο μετά την παραδοχή της ΕΥΠ ότι παρακολουθούσε το τηλέφωνο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη. Το επόμενο κεφάλι που "έπεσε" ήταν αυτό του Γρηγόρη Δημητριάδη, του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, ο οποίος είχε την πολιτική εποπτεία της ΕΥΠ. Ο Δημητριάδης τυγχάνει να είναι ανιψιός του Μητσοτάκη".

Εν συνεχεία, ο Barber κάνει αναφορά στη πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού. "Ο Μητσοτάκης επανέλαβε προηγούμενες διαψεύσεις, αναφέροντας ότι δεν είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στις υποκλοπές. Όμως το σκάνδαλο είναι ενεργό διότι η υπόθεση Ανδρουλάκη δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. Η κυβέρνηση της χώρας λέει πως ούτε η ίδια, ούτε η ΕΥΠ έκανε χρήση παράνομου λογισμικού, αλλά παραδέχεται ότι κάποιος άλλος χρησιμοποιεί το παράνομο Predator, που είναι ισραηλινής κατασκευής, για να χακάρει τηλέφωνα άλλων δημοσίων προσώπων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων που πραγματοποιούν έρευνες.

Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εξετάζει την παράνομη χρήση spyware (η PEGA) επισκέφθηκε την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα αναζητώντας απαντήσεις, αλλά έφυγε δυσαρεστημένη. Η Sophie in ’t Veld, παραπονέθηκε ότι οι ελληνικές αρχές δεν διεξάγουν "εντατική έρευνα" για τον εντοπισμό των ενόχων".

ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ

Τέλος, ο συντάκτης των FT αναφέρει πως το εν λόγω σκάνδαλο δεν είναι το μοναδικό που έχει πλήξει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. "Κοντά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, τα τηλέφωνα περίπου 100 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, παρακολουθούνταν για μήνες. Μια δεκαετία αργότερα, προέκυψε ότι η "επίθεση" μπορεί να ήταν κομμάτι μιας μυστικής επιχείρησης των ΗΠΑ, με στόχο την αποτροπή τρομοκρατικής επίθεσης κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Στο τωρινό σκάνδαλο, οι Έλληνες αξιωματούχοι έκαναν "σκοτεινούς" υπαινιγμούς για εχθρική, ξένη ανάμειξη και επικαλέστηκαν το κρατικό απόρρητο για να αιτιολογήσουν την αδιαφάνεια. Αλλά όσο περισσότερο καθυστερεί η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις, τόσο περισσότερο φαίνεται ότι έχει κάτι να κρύψει. Το να προχωράει "σέρνοντας" τα πόδια της, είναι κάτι που βλάπτει τη "φήμη" που έχει αποκτήσει η χώρα ως "τακτοποιημένη", κάτι που αποκτήθηκε με κόπο", καταλήγει το κείμενο.

πηγή news247.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις