Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Απεργία: 24ωρο χειρόφρενο σε λεωφορεία και γραμμές 2 – 3 του μετρό- Το παρασκήνιο της ανατροπής

Απεργία: 24ωρο χειρόφρενο σε λεωφορεία κ...

Τι λένε οι εργαζόμενοι

Χωρίς μετρό στις γραμμές 2 και 3 και χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ θα μείνει αύριο Τετάρτη η Αθήνα ύστερα από νεωτερες αποφάσεις των εργαζομένων, με φόντο την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Απεργία: Ποια ΜΜΜ θα τραβήξουν χειρόφρενο, ποια θα κάνουν στάση εργασίας
 Η κατάσταση στην πρωτεύουσα αναμένεται να είναι ακόμα πιο δύσκολη από ό,τι αρχικώς αναμενόταν, καθώς ύστερα από τις προσφυγές των συγκοινωνιακών εταιριών στη Δικαιοσύνη, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να σκληρύνουν τη στάση τους και να μετατρέψουν τις αρχικά ανακοινωθείσες στάσεις εργασίας τους σε 24ωρη απεργία υπό την ομπρέλα της ΓΣΕΕ στα περισσότερα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά τα ΜΜΜ θα κυκλοφορήσουν ως εξής:

Γραμμή 1: Κυκλοφορία και δρομολόγια από τις 09.00 το πρωί έως τις 17.00.
Γραμμές 2 και 3: 24ωρη απεργία και κανένα δρομολόγιο.
Τραμ: Δρομολόγια από τις 08.00 το πρωί έως τις 22.00
Λεωφορεία: 24ωρη απεργία – Κανένα δρομολόγιο.
Τρόλεϊ: 24ωρη απεργία – Κανένα δρομολόγιο
 Σε ό,τι αφορά τα οδικά μέσα, σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση του ΟΑΣΑ θα κινηθούν μόνο τα οχήματα των ΚΤΕΛ, στις 60 γραμμές τις οποίες έχει παραχωρήσει ο ΟΑΣΑ σε αυτά.

Το παρασκήνιο της ανατροπής
 Οι εργαζόμενοι είχαν αρχικώς αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία που είχε προκηρύξει η ΓΣΕΕ με στάσεις εργασίας στην αρχή και τη λήξη της βάρδιας, οι οποίες ποίκιλαν σε ώρες, αλλά κάλυπταν στο σύνολό τους τη λειτουργία των μέσων τις ώρες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το συλλαλητήριο.

Ωστόσο οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιριών προσέφυγαν το βράδυ της Δευτέρας στη Δικαιοσύνη προκειμένου οι κινητοποιήσεις να κριθούν παράνομες και καταχρηστικές. Η υπόθεση εκδικάστηκε το μεσημέρι της Τρίτης και το βράδυ ανακοινώθηκε ότι οι στάσεις εργασίας των σωματείων των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ κρίθηκαν παράνομες. Η κίνηση των διοικήσεων καταδικάστηκε από τους εργαζομένους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και από την ΓΣΕΕ, η οποία ανακοίνωσε ότι καλύπτει πλήρως τους απεργούς, ενώ κατήγγειλε «τον αντεργατικό και αντικοινωνικό συντονισμό για τη δικαστική παρεμπόδιση της συμμετοχής των εργαζομένων στα Μέσα Μεταφοράς στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία της 9ης Νοέμβρη 2022». Ξεκαθάρισε επίσης ότι η απεργία είναι νόμιμη και η προκήρυξή της είναι ήδη γνωστή σε κοινωνικούς και εργοδοτικούς φορείς από τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν και αποφασίστηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Διοίκησής της.

Από τη στιγμή της ανακοίνωσης της απόφασης του Δικαστηρίου το ένα μετά το άλλο τα Σωματεία μετέτρεπαν με νεώτερες αποφάσεις τους τις στάσεις εργασίας τους σε 24ωρη απεργία προκειμένου να καλύπτονται από την ΓΣΕΕ. Εξαίρεση αποτελούν τα τρόλει, τα οποία είχαν προκηρύξει εξαρχής 24ωρη απεργία, η οποία όμως δεν εκδικάστηκε λόγω του χρόνου της προκήρυξής της.

Πρακτικά οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων στην προσπάθειά τους να ακυρώσουν συνολικά τις κινητοποιήσεις, κατάφεραν τελικώς να αφήσουν σχεδόν «γυμνό» από Μέσα Μαζικής Μεταφοράς το λεκανοπέδιο για όλο το 24ωρο.

Τι λένε οι εργαζόμενοι 
 «Οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣ (Μετρό) συμμετέχουμε καθολικά ολόκληρο το 24ωρο, στην πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ για τις 9/11/2022» αναφέρουν στη νυχτερινή ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Εργαζομένων στη Λειτουργία του Μετρό, Σταθμαρχών και Εργαζομένων στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας.

Από την πλευρά του το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ σημειώνει ότι «μετά την προσφυγή της Ο.ΣΥ στην Δικαιοσύνη και την απόφαση του Δικαστηρίου που κρίνει την συμμετοχή μας με στάση εργασίας πρωί – βράδυ στην απεργία της Γ.Σ.Ε.Ε την 09/11/2022 ως «παράνομη», εμείς οι εργαζόμενοι της Ο.ΣΥ, βάσει και του δελτίου τύπου της Γ.Σ.Ε.Ε, συμμετέχουμε με 24ωρη στην εν λόγω απεργία. ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τον αντεργατικό και αντικοινωνικό συντονισμό για τη δικαστική παρεμπόδιση της συμμετοχής μας». 

Τα υπόλοιπα Μέσα
 Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο με αποτέλεσμα να παραμείνουν ακινητοποιημένα τα τρένα και οι συρμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.

Χειρόφρενο τραβούν και τα ταξί στην Αθήνα καθώς το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) είχε ανακοινώσει από την πρώτη στιγμή τη συμμετοχή του στην 24ωρη απεργία. 

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε και η στάση εργασίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, οι οποίοι θα εργαστούν κανονικά, αλλά το πρόγραμμα AEGEAN και Olympic Air δε θα τροποιηθεί εκ νέου. Ως εκ τούτου ισχύουν οι ακυρώσεις των 50 πτήσεων και οι τροποποιήσεις σε 42 άλλες, όπως τις είχε ανακοινώσει η εταιρία από το πρωί της Τρίτης.  

Ποιοι άλλοι συμμετέχουν στην απεργία
 Στην απεργία της ΓΣΕΕ θα συμμετέχουν ταξί, πλοία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ειδικότερα, την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου αποφάσισε το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία μεταδόθηκε live μέσω της σελίδας του Συνδικάτου για πρώτη φορά.

Επιπλέον, οι αυτοκινητιστές ζητούν και άμεση οικονομική ενίσχυση ύψους 300 ευρώ ανά όχημα το μήνα καθώς επίσης και μείωση του ΕΦΚ και του συντελεστή ΦΠΑ στα καύσιμα.

Στην ακτοπλοΐα, η Διοίκηση της ΠΝΟ αποφάσισε τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στην 24ωρη Πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ, με την συμμετοχή των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη την 00:01 της Τετάρτης και λήξη την 24:00 ώρα της ίδιας ημέρας.

Την ίδια ώρα, τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, «αντιδρώντας στις δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά την υγειονομική αλλά και την ενεργειακή κρίση και τις συνεχιζόμενες κυβερνητικές πρακτικές που, όχι μόνο περιορίζουν και φαλκιδεύουν τις κατακτήσεις των εργαζομένων, αλλά καταργούν και θεμελιώδη συνταγματικά μας δικαιώματα», όπως αναφέρει η ΕΣΗΕΑ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις