Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νορβηγία: Εξέτισε άδικα 21 χρόνια στη φυλακή για βιασμό και δολοφονία 2 ανήλικων κοριτσιών

Νορβηγία: Εξέτισε άδικα 21 χρόνια στη φυ...

Το τραγικό λάθος

Ένα από τα μεγαλύτερα δικαστικά λάθη της Νορβηγίας διορθώθηκε σήμερα (21.10.2022) καθώς ένας άνδρας εξέτισε άδικα 21 χρόνια φυλάκισης για τον βιασμό και τη δολοφονία δύο ανήλικων κοριτσιών, 8 και 10 ετών, με αποτέλεσμα να απαλλαχθεί από τις κατηγορίες μετά την επανεξέταση των αποδεικτικών στοιχείων.

Πρόκειται για τον 43χρονο, πλέον, Βίγκο Κρίστιανσεν, ο οποίος καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκιση από δύο δικαστήρια της Νορβηγίας το 2001 και το 2002 για τον βιασμό και τη δολοφονία δύο ανήλικων κοριτσιών, της 8χρονης Stine Sofie Sorstronen και της 10χρονης Lena Slogedal Paulsen.

Το τραγικό αυτό λάθος χαρακτηρίστηκε από τα νορβηγικά ΜΜΕ ως μία από τις χειρότερες δικαστικές αδικίες στην ιστορία της Νορβηγίας, όπως μεταδίδει η DailyMail, καθώς πολλά από τα αποδεικτικά στοιχεία έπεσαν στο κενό μετά την αναψηλάφηση της υπόθεσης. Στην αρχική καταδίκη του, υπήρχε η περίπτωση να επεκταθεί ο χρόνος φυλάκισής του σε ισόβια…

Το χρονικό της υπόθεσης
Τον Μάιο του 2000, τα δύο κορίτσια βρέθηκαν νεκρά, αφού πήγαν να κολυμπήσουν σε μια λίμνη σε μια δασώδη περιοχή στα νότια της Νορβηγίας. Οι φρικτές συνθήκες του θανάτου τους προκάλεσαν σοκ στην κοινή γνώμη ενώ συλλήφθηκαν δύο άτομα, ο Βίγκο Κρίστιανσεν και ο Γιαν Χέλγκε Άντερσον.

Η υπόθεση άνοιξε πάλι το 2021 και διαπιστώθηκε ότι η κατάθεση του Άντερσον πέφτει στο κενό, διότι αυτός είχε εμπλέξει τον – τότε – φίλο του, τον Κρίστιανσεν, ως τον κύριο δράστη της δολοφονίας. 

Ακόμη, τα στοιχεία DNA δεν υποστηρίζουν τη θεωρία ότι είχαν εμπλακεί αρκετοί δράστες στη δολοφονία των ανήλικων κοριτσιών ενώ ότι το τηλέφωνο του Κρίστιανσεν ήταν πολύ μακριά από τον τόπο του εγκλήματος τη στιγμή που φέρεται ότι συνέβη.

Τότε, ο Άντερσον είχε καταδικαστεί σε λιγότερα χρόνια φυλάκιση, συγκεκριμένα 19 έτη, επειδή συνεργάστηκε με τις Αρχές. Όμως, τώρα θα κληθεί να καταθέσει ξανά.

Τεράστια αποζημίωση
Ο Κρίστιανσεν αποφυλακίστηκε πέρυσι και κατά πάσα πιθανότητα δικαιούται να ζητήσει αποζημίωση άνω των 30 εκατομμυρίων κορωνών Νορβηγίας (2,8 εκατομμύρια δολάρια) από το κράτος, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Η αθώωσή του πρέπει ακόμα να διεκπεραιωθεί από το δικαστήριο, αλλά με την εισαγγελία να αποσύρει την κατηγορία, θεωρείται σε μεγάλο βαθμό τυπική.

Όλα αυτά έγιναν ενώ ο αδερφός των δύο κοριτσιών, Κρίστοφερ, μίλησε για πρώτη φορά δημόσια για τη δολοφονία τους και κατήγγειλε τα νορβηγικά ΜΜΕ ότι μετέτρεψαν την υπόθεση σε «τσίρκο ψυχαγωγίας» ενώ αποκάλυψε ότι νιώθει πολλές ενοχές για τότε, επειδή θα έπρεπε να βρίσκεται μαζί τους στη λίμνη.

Αντ’ αυτού, προτίμησε να τις αφήσει να πάνε να κολυμπήσουν μόνες τους και να γυρίσει σπίτι του για να φτιάξει με τον πατέρα του έναν καινούριο υπολογιστή.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις