Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

H Ισπανία κατάργησε 33 τίτλους ευγενείας που είχε απονείμει ο Φράνκο

H Ισπανία κατάργησε 33 τίτλους ευγενείας...

Το μέτρο αφορά δύο εγγόνια του Φράνκο, αλλά και τους απογόνους κορυφαίων στρατηγών του, υπουργών και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων

Η Ισπανία κατάργησε σήμερα 33 τίτλους ευγενείας που είχε απονείμει ο Φρανθίσκο Φράνκο και ο διάδοχός του σε πιστούς υπαρχηγούς και σε μέλη της οικογένειας του δικτάτορα, καθώς τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος για τη Δημοκρατική Μνήμη.

Το μέτρο αφορά δύο εγγόνια του Φράνκο, αλλά και τους απογόνους κορυφαίων στρατηγών του, υπουργών και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων.
Ο Φράνκο κυβέρνησε την Ισπανία από το 1939 ως το 1975, έπειτα από στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον της εκλεγμένης αριστερής κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου του οποίου ηγήθηκε και που οδήγησε σε έναν εμφύλιο που κράτησε τρία χρόνια και κόστισε 500.000 ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο για τη Δημοκρατική Μνήμη, ο οποίος ξεπέρασε πρόσφατα το τελευταίο κοινοβουλευτικό εμπόδιο στην ισπανική άνω βουλή, η «τιμή σε ανθρώπους που διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» ισοδυναμεί με ταπείνωση των θυμάτων του καθεστώτος του Φράνκο. Ως εκ τούτου, οι νέες διατάξεις καταργούν τίτλους που εξαίρουν τον εμφύλιο πόλεμο και τη στρατιωτική δικτατορία.

Ενώ τους περισσότερους τίτλους είχε απονείμει ο ίδιος ο Φράνκο σε πιστούς ανθρώπους του ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες τους, πέντε πρόσωπα στα οποία αφορά ο νόμος είχαν λάβει τους τίτλους ευγενείας τους από τον πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος Α’, κατά τους πρώτους μήνες της βασιλείας του μετά τοn θάνατο του Φράνκο.

Ο Φρανθίσκο Φράνκο Μαρτίνεθ-Βορδιού, ο μεγαλύτερος εγγονός του δικτάτορα που κληρονόμησε τον τίτλο του Λόρδου του Μέιρας από τη χήρα του Φράνκο, την Κάρμεν Πόλο, χαρακτήρισε την κατάργηση του τίτλου του «ανοησία χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα», σε συνέντευξη που έδωσε τον Ιούλιο στην εφημερίδα El Independiente. «Θα συνεχίσω να είμαι ο Λόρδος του Μέιρας ακόμη κι αν η κυβέρνηση δεν το αναγνωρίζει» είχε δηλώσει τότε.

Η αδελφή του, η Κάρμεν Μαρτίνεθ-Βορδιού, θα στερηθεί τον τίτλο της Δούκισσας του Φράνκο, τον οποίο είχε απονείμει ο Χουάν Κάρλος Α’ στη μοναχοκόρη του Φράνκο λίγο μετά τον θάνατο του δικτάτορα στα τέλη του 1975.

Άλλοι που θα στερηθούν τίτλους είναι συγγενείς του ιδρυτή του φασιστικού κόμματος της Φάλαγγας Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα και απόγονοι των στρατηγών Γκονθάλο Κέιπο ντε Γιάνο και Χουάν Γιάγκε, οι οποίοι είχαν διατάξει σφαγές αμάχων στη Σεβίλλη και την Μπανταχόθ αντιστοίχως.

Δεκατέσσερα χρόνια αφότου η Ισπανία υιοθέτησε τον πρώτο νόμο της για την Ιστορική Μνήμη, η νέα νομοθεσία που προωθήθηκε από την κεντροαριστερή κυβέρνηση έχει στόχο να εξαλείψει τα «παραθυράκια» και να καλύψει ένα ευρύτερο φάσμα θυμάτων και εγκλημάτων που σχετίζονται με τον Φράνκο.

Η εν λόγω νομοθεσία προωθεί επίσης την έρευνα και τις εκταφές θυμάτων που βρίσκονται στους περισσότερους από 3.000 καταγεγραμμένους μαζικούς τάφους. Τουλάχιστον 114.000 πολίτες εξαφανίσθηκαν βίαια στη διάρκεια του πολέμου και της μετέπειτα καταστολής, είχε αποφανθεί δικαστήριο το 2008.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις