Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Κτηματολόγιο: Έτσι θα εντοπίζει τα αδήλωτα ακίνητα η εφορία - Σημαντικά τα πρόστιμα

Κτηματολόγιο: Έτσι θα εντοπίζει τα αδήλω...

Πώς θα εντοπίζονται οι φορολογούμενοι που κρύβουν ακίνητα

Η διασύνδεση του Taxisnet με το Κτηματολόγιο θα επιτρέπει στην εφορία τον εντοπισμό των αδήλωτων σπιτιών και οικοπέδων, καθώς και όσων είναι δηλωμένων με μικρότερη επιφάνεια από την πραγματική.

Με τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων στο πρώτο εξάμηνο του 2023, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στα αρχεία του Κτηματολογίου και θα εντοπίζουν ευκολότερα όλα τα ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα που υπάρχουν σε αυτά τόσο για τις περιοχές που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως όσο και για αυτές που βρίσκονται εκτός σχεδίου.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ δημιουργεί μια νέα βάση δεδομένων με αναλυτικά στοιχεία για τα ακίνητα φυσικών και νομικών προσώπων που ονομάζεται «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων» και περιλαμβάνει τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «Περιουσιολογίου» που έχει δημιουργήσει εδώ και πολλά χρόνια με βάση τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων.

Τα δεδομένα αυτού του μητρώου θα διασυνδεθούν και θα διασταυρωθούν με τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο, προκειμένου να εντοπιστούν και να διορθωθούν αποκλίσεις στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί από τους ιδιώτες και από το Δημόσιο, αλλά και να αποκαλυφθούν και να αποτυπωθούν οι διαφορές και οι διεκδικήσεις μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου επί αμφισβητούμενων εκτάσεων.


Σε όσες περιπτώσεις θα διαπιστώνονται διαφορές στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ και στο Κτηματολόγιο οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να υποβάλουν διορθωτικές-τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 προκειμένου να διορθώσουν τις διαφορές και οι δηλώσεις Ε9 να συμφωνούν πλήρως με τις δηλώσεις του Κτηματολογίου.

Τα πρόστιμα

Οι φορολογούμενοι που μετά τις διασταυρώσεις διαπιστωθεί ότι έχουν αποκρύψει ακίνητα ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία (π.χ. μικρότερη επιφάνεια) θα βρεθούν αντιμέτωποι με:

-Επιβολή πρόσθετου ΕΝΦΙΑ.
-Πρόσθετο φόρο, ο οποίος υπολογίζεται ως τόκος εκπρόθεσμης καταβολής.
-Πρόστιμο για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων φόρου ακινήτων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις