Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Τραγωδία στα Τέμπη Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Στερεοτυπάκια Σεισμός στην Τουρκία ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακινητών μεταναστών στην Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας -Εμπλέκονται 9 αστυνομικοί

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακινητών μεταναστώ...

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία

Οργανωμένο κύκλωμα που βοηθούσε την είσοδο και έξοδο μεταναστών τρίτων χωρών και παρανόμων από και προς την Ελλάδα, εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. στον μεθοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής στη Φλώρινα, η οποία ανακοίνωσε ότι σε αυτό εμπλέκονταν και 9 αστυνομικοί.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στη δράση του κυκλώματος με τους μετανάστες στη Φλώρινα, έπαιρναν αμοιβές από 2.000 έως 10.000 ευρώ το μήνα. Η εξάρθρωση έγινε μετά από έρευνα και ευρείας κλίμακας επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε χτες από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνελήφθησαν 14 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων 7 αστυνομικοί, που υπηρετούν στο τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε, περιλαμβάνονται συνολικά 123 άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο άλλοι αστυνομικοί, για διάφορα αδικήματα.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τα μέλη της οργάνωσης δρούσαν τουλάχιστον από το 2020 και διευκόλυναν την είσοδο-έξοδο αλλοδαπών, είτε χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, είτε με ψευδείς βεβαιώσεις για άτομα που είχαν παραβιάσει τη μέγιστη διάρκεια νόμιμης παραμονής στη χώρα ή εκκρεμούσαν αποφάσεις απέλασης, αλλά και για άτομα για τα οποία υπήρχε υπήρχε απαγόρευση εισόδου-εξόδου και τα περνούσαν χωρίς έλεγχο.


Όπως διαπιστώθηκε, τα μέλη της οργάνωσης ενεπλάκησαν σε τουλάχιστον 77 περιπτώσεις με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και σε τουλάχιστον 10 περιπτώσεις διευκόλυνσης εξόδου-εισόδου πολιτών από και προς την Ελλάδα, λαμβάνοντας αμοιβές που κυμαίνονταν από 350 έως 700 ευρώ.

Από το σύνολο της έρευνας φέρεται η εγκληματική οργάνωση να πραγματοποίησε περισσότερες από 1.700 περιπτώσεις διευκόλυνσης εισόδου-εξόδου αλλοδαπών, με το όφελος να εκτιμάται σε 680.000 ευρώ, με τους αστυνομικούς-μέλη της οργάνωσης να λαμβάνουν μηνιαίως χρηματικά ποσά 2.000 έως 10.000 ευρώ.

Σε σωματικές έρευνες, καθώς και έρευνες σε κατοικίες και σε επαγγελματικούς χώρους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

463.000 ευρώ, 380 δολάρια Αυστραλίας, 19 δολάρια ΗΠΑ, 20 δηνάρια Σκοπίων και 8.540 λέκ Αλβανίας,
511 πακέτα τσιγάρων και 17 πακέτα καπνού, άνευ ειδικής ταινίας φόρου κατανάλωσης,
ιδιόχειρες σημειώσεις,
2 διαβατήρια επί των οποίων είχε βεβαιωθεί ψευδώς η είσοδος/έξοδος προς και από την ελληνική επικράτεια και
κυνηγετικό όπλο και 122 φυσίγγια.
Σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. ότι τα μέλη του κυκλώματος, για να μην κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν, εφάρμοζαν μέτρα αντιπαρακολούθησης, όπως για παράδειγμα την κατάρτιση ψευδών βεβαιώσεων κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες, επικοινωνούσαν με μη καταχωρημένα τηλέφωνα ή μέσω διαδικτύου, ενώ χρησιμοποιούσαν κωδικούς. Τα διαβατήρια τα αποκαλούσαν «κόκκινα» ή «κεράσια», «εκείνο», «χαρτί», «χαρτάκι», «αυτά», ενώ η καταβολή αθεμίτου οικονομικού ωφελήματος ονομαζόταν «καφές».

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, δωροληψίας υπαλλήλου, δωροδοκίας υπαλλήλου, ψευδούς βεβαίωσης, νόθευσης, κατάχρησης εξουσίας, παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, παράβασης καθήκοντος και των νομοθεσιών του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, του Κώδικα Μετανάστευσης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και των όπλων.

Σημειώνεται ότι δύο από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση σχετίζονται και με υπόθεση διακίνησης λαθραίων καπνικών προϊόντων. Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους δικογραφία, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις