Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Πολύεδρο: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής της Γιώτας Παρθενίου

Πολύεδρο: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής ...

To Σάββατο το μεσημέρι

Παρουσίαση της τελευταίας ποιητικής συλλογής της Γιώτας Παρθενίου, με τίτλο « Και εις το μαυροφοροὐν φέγγει », θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Οκτωβρίου  1 το μεσημέρι στον κήπο του Πολύεδρου, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Γκοβόστη και τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πατρών. 

 Για την ποιητική συλλογή θα μιλήσουν, ο Ανδρέας Λάζαρης, φιλόλογος - ποιητής και η Ειρήνη Μπόμπολη, φιλόλογος - συγγραφέας.

 Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αλέξανδρος Χάιδας, φιλόλογος και πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, ο οποίος και θα συντονίσει την εκδήλωση.

  Η Γιώτα Παρθενίου, γεννήθηκε κοντά στην Αρχαία Δωδώνη, όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια. Στα γυμνασιακά χρόνια η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στα Γιάννενα. Σπούδασε Επιστήμες της Αγωγής στην Αθήνα, Σχολή Νηπιαγωγών Καλλιθέας, Μαράσλειο Διδασκαλείο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε στη δημόσια εκπαίδευση ως νηπιαγωγός και ως σχολικός σύμβουλος προσχολικής αγωγής. Δίδαξε επίσης θεατρική τέχνη στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή συμπόσια και φεστιβάλ ποίησης. Το ποιητικό της έργο έχει παρουσιαστεί στα Πανεπιστήμια Napoli Ιταλίας, Ιωαννίνων, Lecce Ιταλίας, Mihai Eminescu, Iasi Ρουμανίας. Ποιητικές της συλλογές μεταφράστηκαν στην ιταλική, πολωνική, ρουμανική, αλβανική και αραβική γλώσσα. Ποιήματά της ανθολογήθηκαν σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες, τιμήθηκαν με ελληνικά και διεθνή βραβεία. 

       Τον περασμένο  Ιούλιο 2022 παρουσιάστηκε στο Αρχαίο ΘΔ το έργο ζωής της ποιήτριας, «Ύμνος εις το Ιερόν και Μαντείον Διός Ναΐου και Διώνης», υπό την αιγίδα του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Μετά  από χιλιάδες χρόνια ακούστηκε ξανά Ύμνος, σε σύνθεση Κώστα Λώλη, διεύθυνση και ενορχήστρωση Άλκη Μπαλτά, με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας και της Δημοτικής Χορωδίας Κέρκυρας «Δημόδοκος».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture